Справу заволодіння 6 ділянками в столиці скеровано до суду

30 травня 2019 року обвинувальний акт стосовно депутата Київської міської ради, екс-секретаря земельної комісії та його спільника скеровано до Шевченківського районного суду м.Києва. Депутат Київради обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191, ч.3 та ч.4  ст. 358 Кримінального кодексу України. Дії його спільника кваліфіковано за  ч.5 ст. 27, ч.5 ст. 191 КК України.

За даними слідства, депутат Київради, обіймаючи посаду секретаря комісії Київради з питань земельних відносин (далі — Комісія), та маючи доступ до інформації про наявність в столиці вільної землі, впродовж 2008-2014 років організував схему заволодіння шістьма земельними ділянками. Загальна вартість цих земель становила понад 2,5 млн грн.

Як з’ясували детективи, до реалізації корупційної схеми посадовець залучив свого родича. Той за дорученням депутата шукав осіб, на яких можна приватизувати земельні ділянки у Голосіївському районі м. Києва, що перебували в комунальній власності.

Після того, як перелік таких осіб був готовий, чиновник власним листом ініціював включення питання про виділення їм землі до порядку денного Комісії. Згодом, на сесії Київради, ініціатор разом із іншими депутатами голосував за ухвалення відповідного рішення.

У результаті шість земельних ділянок загальною площею 0,47 га виділено заздалегідь визначеним особам, які про це навіть не здогадувалися. У подальшому детективи встановили, що набуття землі у власність оформлювалося за підробленими документами.

25 лютого 2019 року екс-секретарю Комісії повідомлено про підозру у заволодінні шістьома земельними ділянками, а також у незаконному збагаченні на 19,5 млн грн: детективи НАБУ встановили, що у 2015-2016 роках депутат Київради набув у власність та передав активи на загальну суму 19,5 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами. Частина цієї суми витрачена на придбання позашляховика класу «люкс», який перебуває в користуванні депутата, решта — інвестована в корпоративні права та нерухомість, які приносять прибутки підозрюваному екс-посадовцю Київради. Проте через рішення Конституційного суду, який визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення, кримінальне провадження стосовно депутата Київради в частині ст.368-2 закрили, а підозру —  змінили, виключивши з неї статтю 368-2 КК України.

1 квітня 2019 року екс-посадовцю та його спільнику відкрили матеріали справи для ознайомлення.

Наведені факти — другий епізод із заволодіння земельними ділянками у столиці за ймовірної участі екс-секретаря Комісії, що розслідують детективи НАБУ. Раніше, у вересні 2017 року, посадовця викрили на заволодінні трьома ділянками у столиці загальною площею 0,26 га. За вісім місяців детективи Національного бюро завершили розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до суду. Наразі справа слухається у Шевченківському районному суді м. Києва.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у вересні 2016 року.

Публікації на тему: https://bit.ly/2ScXcig

Схема у кращій якості: https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/33332875598/

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

 

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *