До ЄСПЛ через кримський ізолятор: чому фігурант справи «алуштинських вимагачів» залишається за ґратами

Депутат російської міськради Алушти Павло Степанченко, засуджений підконтрольним Кремлю кримським судом у справі «алуштинських вимагачів», залишається в ізоляторі, незважаючи на закінчення терміну покарання. Його адвокат говорить, що подібне трапляється в російській практиці вкрай рідко. Чому депутат не може вийти на свободу, читайте в матеріалі Крим.Реалії.

Павло Степанченко перебуває в СІЗО Сімферополя з 4 жовтня 2016 року, коли його разом із журналістом алуштинської «Твоей газеты» Олексієм Назімовим та оператором Андрієм Облєзовим затримали в Алушті за звинуваченням у вимаганні. Періодично депутата та журналіста привозять до ізолятора тимчасового тримання Алушти. Андрій Облєзов із перших днів перебував під домашнім арештом.

Торік у листопаді підконтрольний Кремлю Алуштинський міський суд визнав усіх трьох винними у вимаганні та посередництві у вимаганні 150 тисяч рублів у представника місцевої організації «Единой России» за нерозповсюдження ганебних відомостей про діяльність функціонерів партії. Олексія Назімова засудили до 4 років і 7 місяців у колонії загального режиму, Павла Степанченка ‒ до 3 років і 9 місяців, а Андрія Облезова ‒ до 3 років умовного ув’язнення з дворічним випробувальним терміном.

Павло Степанченко та Олексій Назімов провину не визнали й намагаються оскаржити вироки в апеляційній інстанції. Але поки тривали слідство та судові розгляди, період перебування Павла Степанченка під вартою закінчився. Депутат мав вийти на свободу ще у квітні, але залишається в стінах ізолятора досі.


Журналіст Олексій Назімов (п) і депутат міськради Алушти Павло Степанченко

«Це тільки штучне затягування»

Відповідно до російського законодавства, депутату доведеться залишатися в ізоляторі, поки апеляційна інстанція не скасує або не підтвердить його вирок. Ще один варіант ‒ зміна запобіжного заходу, її має намір домагатися адвокат депутата Андрій Логінов.

Сам Степанченко вважає себе «заручником російської судової системи та її окремих представників», але забирати апеляційну скаргу не має наміру.

«Згідно з незаконним вироком, винесеним 22 листопада 2018 року Алуштинським міським судом, я мав вийти на свободу з СІЗО 5 квітня 2019 року. Однак за допомогою російської судової системи мене вперто продовжують утримувати за ґратами, мотивуючи тим, що ще не розглянули апеляційну скаргу на вирок. Уже понад чотири місяці суддя «тягне» з ознайомленням із матеріалами судових засідань, тим самим перешкоджаючи подачі та розгляду апеляційної скарги. Ось вам наочний приклад «справедливої» російської судової системи», ‒ сказав він Крим.Реалії, передавши свою позицію через рідних.


Павло Степанченко (зліва)

Скільки ще Павлу Степанченку доведеться перебувати в СІЗО, точно сказати складно. Апеляційну скаргу на вирок він подав ще в грудні минулого року, але в підконтрольному Росії Верховному суді Криму досі не призначили дату її розгляду. За інформацією Андрія Логінова, скаргу Павла Степанченка зареєстрували в апеляційній інстанції лише 31 травня. І тепер на підставі цього він має намір клопотати про зміну запобіжного заходу своєму підзахисному.

«Сьогодні ще немає інформації про призначення слухань, але є інформація, що в п’ятницю (31 травня ‒ КР) справа надійшла до апеляційного суду. Як тільки я побачу підтвердження того, що вона вже відписана судді, відразу готую клопотання про зміну запобіжного заходу. Інше питання ‒ коли вона буде розглянута. Це вже не від мене залежить», ‒ повідомив він Крим.Реалії.

За словами адвоката, якщо клопотання про зміну запобіжного заходу не задовольнять, депутату доведеться пробути в ізоляторі ще як мінімум два місяці, поки справа розглядатиметься в апеляційній інстанції.

Суд мав у розумні терміни надіслати справу до апеляційної інстанції, але цього зроблено не було
Андрій Логінов

«Це тільки штучне затягування справи. Такі випадки, як із Павлом Степанченком (коли засуджений змушений пересиджувати термін покарання в місцях позбавлення волі ‒ КР), вкрай рідкісні. Коли виносився вирок і призначався термін покарання, мали враховувати, що буде апеляція і що до квітня термін (відбування покарання Павлом Степанченком ‒ КР) закінчиться. Суд мав у розумні терміни надіслати справу до апеляційної інстанції, але цього зроблено не було», ‒ пояснив Андрій Логінов.

«Змушений під відеоспостереженням із таза купатися»

Перебуваючи в ізоляторі, Павло Степанченко скаржиться на «катівні умови», через які він змушений «митися в тазу на нарах». У травні він подав скаргу до підконтрольної Росії прокуратури Криму, в якій стверджує, що упродовж місяця його позбавляли можливості митися в душі.

«З ІТТ Алушти мене етапували в СІЗО на вихідні, при тому, що відповідно до розпорядку дня осіб, які утримуються в ІТТ, миття в душі здійснюється в суботу, в неділю. Відповідно, душ на ІТТ Алушти я пропускав через незалежні від мене обставин, а в СІЗО банний день, п’ятницю, також пропускав. Приблизно місяць мої щоденні прохання співробітники ІТТ Алушти ігнорували. Мені дозволили набрати таз води на кухні (у камері відсутня гаряча вода), на моє запитання, де мені помитися, порадили в туалеті, я, звісно, відмовився. У результаті я був змушений роздягтися в центрі камери під відеоспостереженням, залізти на нари й на нарі з таза купатися! Я повідомив про порушення моїх прав відповідальній особі ОМВД і попросив надати мені можливість помитися в душі для підтримки гігієни, однак ніхто мені її так і не надав, тортури продовжилися», ‒ стверджує Степанченко.


Павло Степанченко (архівне фото)

Депутат стверджує, що співробітники ІТТ пояснили такі заходи тим, що він «повідомляє в суді про порушення умов утримання». Тому депутат просить прокуратуру притягти до відповідальності посадових осіб ізолятора.

Сестра Павла Степанченка Тетяна Капралова підтверджує його слова про упереджене ставлення до нього з боку працівників алуштинського ізолятора.

Скільки тяглося все в алуштинському суді, стільки над ним і знущалися в ізоляторі
Тетяна Капралова

«Павло неодноразово в суді говорив, що саме в алуштинському ізоляторі до нього ставляться негативно. І скарги писав постійно. Я вважаю, що ці заяви є об’єктивними. Тому що вся ця справа про вимагання пішла з Алушти, і тут до Павла як було таке ставлення (у працівників ізолятора ‒ КР) упереджене, так і залишилося. Скільки тяглося все в алуштинському суді, стільки над ним і знущалися в ізоляторі», ‒ сказала вона Крим.Реалії.

У травні Павло Степанченко подав до прокуратури ще одну скаргу, в якій повідомив, що в ІТТ Алушти йому відмовляються надавати медичну допомогу. Депутат скаржиться на гострий зубний біль і неприємні наслідки для свого здоров’я від вживання знеболювальних препаратів.

«Із великими труднощами мені вдалося домогтися виклику швидкої медичної допомоги. За результатами огляду лікарями була дана рекомендація співробітникам ІТТ Алушти про необхідність консультації та лікування хворих зубів у стоматолога. Однак співробітники ІТТ категорично відмовилися доправити мене до стоматолога для лікування хворих зубів», ‒ стверджує він.

За словами депутата, його право на медичну допомогу співробітники СІЗО та ІТТ порушують понад два роки.

Відповідей на обидві скарги поки не отримали. У кримському управлінні Федеральної служби виконання покарань Росії, якій підпорядкований ІТТ Алушти, від коментарів на цю тему відмовляються, рекомендують звернутися з інформаційним запитом.

«Якщо вирішив, хай іде до кінця»

Незважаючи на складні умови утримання, Павло Степанченко має намір домагатися скасування свого вироку, оскільки вважає його несправедливим і безпідставним. За словами його адвоката, депутат розраховує пройти всі інстанції, включаючи Європейський суд з прав людини. У сім’ї Степанченка його рішення оскаржувати вирок підтримують.

У нас така система в державі, що я не знаю, як з нею боротися
Тетяна Капралова

​«Якщо Паша вирішив йти до кінця, хай іде. Йому видніше. Хоча, звісно, у нас така система в державі, що я не знаю, як з нею боротися. Неприємно, що він пересиджує з цією апеляцією, але це його рішення. Ми, звісно ж, дуже чекаємо на його повернення. І я, і брат, і мама, і всі чекаємо. Готуємося обов’язково зробити спільну фотографію», ‒ розповіла Крим.Реалії його сестра.

Павло Степанченко практично не бачив своїх рідних два з половиною роки ‒ з моменту свого затримання російськими силовиками. Літня мати депутата не мала можливості домагатися побачень із ним через проблеми зі здоров’ям, а спроби сестри були безуспішними. Тому бачилися вони іноді на судових засіданнях без можливості поспілкуватися.

На підтримку Павла Степанченка та Олексія Назімова виступили багато активістів Алушти та Великої Ялти. Деякі з них зазнали тиску з боку російських силовиків.

Через кримінальне переслідування Павло Степанченко два з половиною роки не міг виконувати депутатські обов’язки. Навіть якщо вирок щодо нього буде скасований, він втратить свій мандат уже у вересні, коли в Криму відбудуться вибори до місцевих рад.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *