Кримська «схованка» з вакцинами: що потрібно знати про «знахідку» під Бахчисараєм

У Россільгоспнадзорі заявляють про виявленя в Бахчисарайському районі Криму 28 тисяч протермінованих доз вакцини для ветеринарного застосування. У «схованці» зберігалися вакцини проти сказу, хвороби Ньюкасла і сибірської виразки. Що означає ця знахідка і чим вона загрожує, з’ясовували Крим.Реалії.

Препарати були знайдені ще в січні, йдеться в повідомленні Россільгоспнадзору. «Препарати, частково протерміновані, зберігалися в нежитлових приміщеннях, що належать Бахчисарайському ветеринарному лікувально-профілактичному центру. Вони були призначені для щеплень тварин проти низки небезпечних захворювань, зокрема, проти сказу, хвороби Ньюкасла, сибірської виразки», – стверджують у відомстві.

У результаті розслідування з’ясувалося, що вакцинація тварин за вказаними в актах адресами не проводилася, хоча в звітах ветеринарної служби зазначалося, що вакцини були використані за призначенням і в повному обсязі. Співробітники Россільгоспнадзору встановили, що в деяких документах записані імена та прізвища господарів тварин, які давно померли або довгий час не проживають за вказаними адресами. Всі матеріали щодо цієї «знахідки» передані до російських правоохоронних органів.

«Деякі люди були звільнені»

Ми провели вивчення, багато питань нами не підтверджені, але за ті порушення, які ми виявили, деякі люди були звільнені
Валерій Іванов

Голова Держкомітету ветеринарії підконтрольного Росії уряду Криму Валерій Іванов відмовився оголосити подробиці про подію до закінчення слідства. Однак він повідомив Крим.Реалії, що звільнив співробітників відомства, які могли бути причетні до порушень.

«Зараз цим займаються правоохоронні органи. З нашого боку всі особи, які могли бути причетні до цього, покарані. Коли ми отримали інформацію про це (виявлення 28 тисяч протермінованих доз вакцин – КР), ми провели вивчення, багато питань нами не підтверджені, але за ті порушення, які ми виявили, деякі люди були звільнені», – сказав голова відомства.


Валерій Іванов

За його словами, Бахчисарайський ветеринарний лікувально-профілактичний центр, де були знайдені вакцини, дійсно призначений для зберігання медичних препаратів проти особливо небезпечних захворювань тварин. А на питання, чи стала знахідка в Бахчисарайському районі для нього новиною, він відповів так: «Повідомлення Россільгоспнадзору не може бути для нас новиною або несподіванкою, оскільки ми знаємо, що відбувається на цій території. Зрозуміло, що кожен може тлумачити сутінки як ніч або день, але остаточне право схвалення рішення – за судом».

Валерій Іванов називає ситуацію зі сказом у Криму «контрольованою» і стверджує, що 28 тисяч невикористаних вакцин проти цього захворювання «абсолютно ніяким чином» не вплинули на рівень його поширення.

«Інфекція непередбачувана, не можна її прорахувати»

Начальник відділу протиепізоотичних заходів головного управління Держпродспоживслужби України в Полтавській області Юрій Оленич пояснює, що поширення сказу залежить не тільки від вакцин.

Тварин потрібно своєчасно прищеплювати, починаючи з тримісячного віку. Так ми не даємо інфекції поширитися на певній території
Юрій Оленич

«Те, що не використали вакцини, – це професійне порушення. Це підлягає аналізу і передачі таких фактів правоохоронним органам. Такого бути не повинно. Але інша справа, що інфекція непередбачувана, не можна її прорахувати. Якщо в січні знайшли вакцини, але нічого не відбулося досі, значить, не було контакту хворих тварин із нещепленими. Нічого не станеться, поки невакцинована тварина не зустрінеться з інфікованою. Якщо це станеться, тоді може статися НП. Тому вакцинація так важлива. Тварин потрібно своєчасно прищеплювати, починаючи з тримісячного віку. Так ми не даємо інфекції поширитися на певній території», – заявив він в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Керівник кримської громадської організації «Ліга захисту тварин» Людмила Мілованова, в свою чергу, вважає, що саме вакцинація здатна вплинути на показники поширення сказу.

У нас надто гуманне ставлення до людей, які утримують тварин і не вакцинують їх. Я вважаю, що треба посилити за це покарання
Людмила Мілованова

«Це погано і нерозумно, я вважаю, що ці вакцини (28 тисяч протермінованих доз вакцин у Бахчисарайському районі – КР) були використані. Якщо, звісно, їх там знайшли, а не це якийсь черговий фейк. Але нехай цим займаються слідчі органи. Якщо влада погано відпрацювала свою функцію, отже, нею повинні займатися відповідні органи. Моя позиція проста – треба робити щеплення тваринам від усіх хвороб. Уся біда в тому, що у нас надто гуманне ставлення до людей, які утримують тварин і не вакцинують їх. Я вважаю, що треба посилити за це покарання, тоді буде користь», – заявила вона Крим.Реалії.

Жертви сказу в Криму

Статистика профільних відомств підтверджує, що проблема поширення сказу в Криму загострилася за останні роки. На півострові щоразу фіксують усе нові його осередки. У лютому минулого року в Россільгоспнадзорі просили російську Генпрокуратуру перевірити установи Держкомітету ветеринарії Криму через різке зростання випадків сказу тварин на півострові, що тоді стало причиною смерті людини.

У відомстві заявляли, що в Криму «спостерігається тривожна тенденція». Якщо в 2014 році фахівці Россільгоспнадзору зафіксували на півострові 7 спалахів сказу, то тепер їхня кількість зросла майже вдвічі. Уже в 2017 році, за інформацією відомства, таких спалахів було 26. На той момент сказ поширилося в 12 районах півострова, а також у Судаку, Феодосії, Алушті, Ялті, Сімферополі та Севастополі.

Централізовано закуповувати вакцини проти сказу на півострові, за даними російського порталу держзакупівель, почали з 2016 року. І тоді ж офіційний представник Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Росії Юлія Мелано заявила про їхнє неефективне використання. «Відсутній достатній рівень контролю з боку Держкомітету ветеринарії. Це серйозна проблема, що може відобразитися у найнесприятливіших моментах. Особливу занепокоєність викликає фіктивна вакцинація тварин. Виділяються федеральні кошти, але є факти розкрадання вакцин і факти того, що вакцинація проводилася фіктивно, тобто тільки на папері», – стверджувала Мелано.

Показова історія сталася в Криму з дочкою офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової. У травні 2017 року дівчинку в Севастополі вкусила собака. Але в місцевій лікарні не виявилося сироватки від хвороби і препарат довелося доставити з іншого міста, а повноцінну допомогу дочці російської чиновниці в результаті надали в Москві, писав севастопольський портал «Форпост» із посиланням на свої джерела. Сама Марія Захарова підтвердила тільки першу частину цієї історії, спростувавши епізод із відсутністю вакцини.

Після цього випадку профільні служби продовжують повідомляти про все нові випадки сказу. Цьогоріч у Держкомітеті ветеринарної медицини Криму зареєстрували 16 випадків сказу тварин, у тому числі 9 – у домашніх тварин і 7 – у дикій фауні. На початку березня на території мисливського угіддя «Мисовське» в Ленінському районі Криму запровадили карантин через сказ шакалів. А в центрі Сімферополя під карантин потрапили кілька кварталів через сказ котів.

У першому кварталі цього року, за даними Держкомветеринарії Криму, тварини покусали 956 кримчан, із них 200 – діти.

За даними російського порталу держзакупівель, цьогоріч кримські чиновники купили 12,5 тисячі доз препарату проти сказу за 10 мільйонів рублів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *