Кримське море для «своїх»: російські судді на пляжах півострова

З 2014 року в Криму змінилася географія відпочивальників. Українських туристів, які раніше забезпечували 80% турпотоку, замінили російські курортники. А після того, як російська влада в межах антисанкцій закликала своїх функціонерів бойкотувати європейські курорти, півострів все більше стає регіоном відомчого відпочинку. Крим.Реалії з’ясовували, кого можна зустріти на кримських пляжах.

На початку цього року в російських ЗМІ з’явилася інформація про те, що чиновників з регіонів Росії хочуть зобов’язати їздити на відпочинок до Криму замість закордонних курортів. «Слухмейкери» стверджують, що це робиться для того, щоб підтримати на належному рівні туристичний сезон на півострові. Поїздки будуть активно стимулюватися, чиновникам обіцяють хороші знижки на переліт і проживання в готелях та санаторіях. Порушників нового правила чекатимуть неприємності: доведеться давати пояснення, чому держслужбовець і його сім’я обрали для відпочинку не Севастополь або Ялту, а Кіпр чи Туреччину», – пише видання Ura.ru Уральського федерального округу та Пермського краю Росії в своїй спеціальній рубриці.

Чи справді півострів перетворився на місце примусового відпочинку для російських чиновників, точно сказати складно, оскільки загальна калькуляція обсягів відомчих путівок і їх співвідношення з іншими закрита й не звучить у публічних звітах профільних чиновників.

Часткову інформацію ми змогли відшукати на російському порталі держзакупівель. За його інформацією, бюджетні путівки, окрім чиновників і співробітників державних установ, активно отримують представники суддівського корпусу, зокрема й відставники. Наприклад, цього року на кримському узбережжі за відомчими путівками відпочиватимуть судді та їхні сім’ї з Ханти-Мансійського автономного округу, Забайкалля, Приморського краю і багатьох інших російських регіонів. Їхній відпочинок коштуватиме 1,5 мільйона рублів.

«Секретний» суддя в «Нижній Ореанді»

Управління судового департаменту в Забайкальському краї Росії ще в березні купило послуги із закупівлі путівки на санаторно-курортне лікування для чинного судді Забайкальського краю в санаторії «Нижня Ореанда» у Ялті.

Ці послуги коштували майже 80 тисяч рублів.

Санаторій «Нижня Ореанда» до 2014 року належав (і продовжує належати в українському правовому полі) Управлінню справами апарату Верховної Ради України. А з 2014 року контролюється Управління справами президента Росії.


Санаторій «Нижня Ореанда» у Ялті

За ці кошти придбана одна путівка на 14 днів з розміщенням судді з Чити в однокімнатному двомісному стандартному номері санаторію з видом на море. Ще одне основне місце в номері суддя забронював за власний кошт. У путівку також входить обов’язковий перелік медичних послуг, зокрема водолікування та грязелікування.

Обов’язковими умовами для судді в тендерній документації зазначена давність ремонту в номері – не більше ніж 1 рік, давність використання меблів – не більше ніж 5 років, матраців, подушок і ковдр – не більше ніж 2 роки, а також щоденне прибирання номера. Скористатися цією путівкою він має намір у серпні.

Незважаючи на те, що путівка для російського судді оплачується з бюджету, інформація про те, хто саме нею скористається, у тендерній документації прихована. «Особисті дані для оформлення путівки будуть надані виконавцю при укладанні контракту. Виконавець зобов’язується не розголошувати передані йому особисті дані судді, якщо це не потрібно для оформлення санаторно-курортної путівки та отримання лікування за наданою путівкою», –йдеться в документах.

Лікування нервової системи на пляжі з дискотекою

Управління судового департаменту в Приморському краї Росії у березні купило путівки в кримський санаторій для санаторно-курортного лікування суддів та їхніх сімей з Владивостока.

За 638,3 тисячі рублів придбали 11 путівок на 14 днів кожна. Одна путівка коштувала 50 тисяч рублів. Скористатися ними судді з сім’ями планують у червні.

Для оздоровлення російських суддів потрібні санаторії з лікуванням захворювань травної та нервової системи, опорно-рухового апарату. Є вимога, щоб оздоровниці були розташовані в Ялті у пішій доступності від берега моря, були упорядковані й мали охоронювану територію.

Також у суддів є побажання щодо дозвілля. Вони хочуть обладнаний пляж, бездротовий доступ до інтернету, дискотеку і творчі вечори, бібліотеку з читальним залом, більярдний зал, дитячу кімнату та ігровий майданчик, сауну і басейн.

Ще три путівки для суддів з Приморського краю Росії купили у травні. За 174 тисячі рублів в Ялті відпочинуть судді та їхні сім’ї у липні.

«Оксамитовий» сезон у Фороському парку

Російські путівки до Криму отримують, серед інших і судді у відставці. У квітні чотири путівки за кошти бюджету купили суддям-відставникам з Югри Ханти-Мансійського автономного округу Росії за 230 тисяч рублів. Цього літа вони відпочиватимуть у Форосі (Велика Ялта).

Відпочивати судді-відставники хочуть у червні, а також під час «оксамитового» сезону в Криму – у вересні та жовтні. Який саме санаторій необхідний для оздоровлення російських суддів, у документації не йдеться. Але відпочивати вони теж хочуть у Форосі, причому з особливими вимогами. «Санаторій має перебувати в селищі Форос на території Фороського парку, відстань від санаторію до моря – 150-200 метрів, має бути власний дрібно-гальковий пляж. Лікувальний профіль: захворювання дихальної системи, верхніх дихальних шляхів і ЛОР-захворювання, захворювання серцево-судинної системи, захворювання центральної та периферичної нервової системи, захворювання опорно-рухового апарату», – сказано в тендерній документації.

Оздоровлення в Криму отримає цього року ще один суддя-відставник з Югри. За 58 тисяч рублів йому куплять путівку в санаторій з такими ж умовами.

Парк біля підніжжя гори

Другий рік поспіль оздоровлюватися до Криму приїдуть судді з російської Калмикії. Цього року для них за 381 тисячу рублів купили вісім путівок у санаторій півострова. Вони вважають за краще відпочивати в оздоровницях на Південному узбережжі Криму біля підніжжя гори, в парку XIX століття, за 15 кілометрів від міста з власним обладнаним дрібногальковим пляжем у 100 метрах від корпусу.

Парків на узбережжі в Криму, відповідних опису, декілька. Один з них – біля палацу «Карасан» у селищі Пушкіне у Великій Ялті – займає 18 гектарів. Також під опис підходять Воронцовський, Масандрівський парки та інші мальовничі куточки Південного узбережжя Криму.

Та інші…

Відпочивати цього року в Криму планують не тільки російські судді, а й багато чиновників. Наприклад, про плани провести свою відпустку на півострові оголосив очільник Ямалу Дмитро Артюхов, який стверджує, що вже купив путівки для себе та сім’ї.

Торік про наміри відпочивати в Криму говорив міністр культури Росії Володимир Мединський.

Крим періодично відвідує влітку голова Ради Федерації Федеральних зборів Росії Валентина Матвієнко після того, як опинилася в санкційних списках Євросоюзу.

Переважно російські чиновники намагаються потрапити в санаторії Управління справами президента Росії, оскільки там хороше обслуговування, пишуть російські ЗМІ. З 2014 року відомство контролює і санаторії в Криму. Але пільгових путівок у ці оздоровниці для всіх не вистачає, тому чиновникам доводиться стояти в чергах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *