Павло Клімкін: «У Криму ‒ тотальний жах»

Російська влада Криму повідомляє про відкриття курортного сезону на анексованому півострові. Водночас кримчани скаржаться на обмеження доступу до пляжів, забудову берегової лінії та проблеми з вивезенням сміття. Чи можливий розвиток анексованого Криму як туристичного регіону, та хто відпочиває на курортах півострова?

Про це в інтерв’ю Крим.Реалії розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін.​



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

За словами Клімкіна, після 2014 року, коли Росія анексувала Крим, на півострів переважно приїжджають російські держслужбовці та «бюджетники», які віддають перевагу економії грошей.

Вибір навіть російських громадян ‒ не їхати до окупованого Криму

«Це, по-моєму, тотальний жах, що там відбувається. Нормальний російський турист їздить до окупованого Криму? Не їздить. Ці держслужбовці, так звані «бюджетні» туристи, які реально грошей не витрачають, живуть у якихось напіврадянських санаторіях. Я підкреслюю: не в готелях, а в санаторіях. Для них це ‒ життя, вони перебувають у суміші російської та радянської ментальності. А нормальні росіяни ‒ подивіться: вони всі в Туреччині. Це вибір навіть російських громадян ‒ не їхати до окупованого Криму», ‒ сказав Павло Клімкін.

Відповідаючи на запитання Крим.Реалії, чи потрібні офіційні рекомендації громадянам України з приводу поїздок на територію анексованого Криму, голова МЗС України зазначив, що відповідь на це запитання є у сфері відповідальності громадян, і нагадав, що туристам Україна не може гарантувати безпеку на окупованих територіях.

При цьому Павло Клімкін нагадав, що метою поїздок на територію анексованого півострова може бути не тільки літній відпочинок, а й, зокрема, необхідність відвідати родичів, які там живуть.

Я вважаю, що почуватися в безпеці на окупованій території не можна

«Кожна доросла людина ‒ відповідальна ‒ кожна людина має вирішити. Ось я не їду в окупований Крим, хтось ще не їде. Але є історії людські, є родинні зв’язки… Що стосується того, як можна відпочивати на окупованій території ‒ я вважаю, що почуватися в безпеці на окупованій території не можна. Все дуже просто, я завжди це говорив з приводу Росії, і я завжди це говорив з приводу окупованих територій. Кожна людина має подумати, чим вона ризикує», ‒ підкреслив міністр закордонних справ України.

Коментуючи ситуацію з туристичною сферою на півострові, Павло Клімкін зазначив, що після анексії в Криму стало менше відпочивальників, що підтверджується, наприклад, відеозаписами.

Це сумно. По-людськи, не тільки політично. І головне ‒ ніякої дороги в майбутнє там немає

«Скільки раніше туристів було? Коли приїжджаєш до Криму ‒ стільки людей, яка атмосфера. І коли я бачу, що зараз там… порожні території ‒ це реально сумно. По-людськи, не тільки політично. Це політичний смуток і людський смуток. І головне ‒ ніякої дороги в майбутнє там немає. Там буде все тільки гірше, це зрозуміло», ‒ сказав Павло Клімкін.

Голова МЗС України нагадав про дії Росії щодо посилення військового угруповання в анексованому Криму та військові навчання, які російська армія проводить на півострові, він висловив упевненість в тому, що такі заходи не сприятимуть покращенню життя кримчан.

Це мегамілітарний форпост, де для нормальних людей життя не буде. Будуть або парашутисти, або військові

«На тлі скаженої мілітаризації це якийсь «мілітарний острів», з якого підтримуються афери в Сирії, на Близькому Сході. Це такий мегамілітарний форпост, де скоро для нормальних людей життя не буде. Будуть або парашутисти, або військові, або люди, які не зможуть взагалі знайти себе», ‒ зазначив Клімкін.



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Коментуючи протести в Криму щодо забудови берегової лінії або позбавлення місцевих жителів доступу до пляжів, Павло Клімкін зазначив, що ситуація з малим бізнесом на півострові погіршуватиметься, а до думки людей російська влада не прислухатиметься.

«Там, кажуть, бізнес взагалі «забили», зараз «забивають» нормальних людей. Кримчани взагалі слова не мають з приводу своєї землі. Це результат. Звичайно, люди хочуть мати можливість жити й говорити на своїй землі», ‒ сказав голова МЗС України.

Він додав, що спілкується з громадянами України, які приїжджають з анексованого Криму, які розповідають йому про ситуацію на півострові та про настрої кримчан.

Довідка: У російському Мінкурортів Криму раніше повідомляли, що анексований півострів у 2018 році прийняв 6,8 млн туристів, що майже на третину більше за показники 2017 року. За заявою міністерства, близько мільйона з них нібито були громадянами України.

У Державній прикордонній службі України спростували ці цифри на підставі показників пасажиропотоку через адмінкордон із Кримом.

Після анексії Криму в 2014 році Росія проводить регулярні військові навчання на півострові. У Генштабі України дії російських військових у Криму називають незаконними.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *