«Держава правова, але ми можемо все»: російські силовики провели нову серію обшуків у Криму

У кількох районах Криму вранці 10 червня пройшли нові обшуки. У ФСБ Росії стверджують, що силовики прийшли до підозрюваних в участі в забороненій у Росії релігійній організації «Хізб ут-Тахрір».

Як повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», обшуки пройшли у Ельдара Кантемирова (Алушта), Руслана Месутова (село Малий Маяк Алуштинського району), Ескендера Сулейманова (село Строганівка Сімферопольського району), Ризи Омерова (Білогірськ), його батька Енвера Омерова (Білогірськ) , Ленура Халілова (село Ізобільне, Алушта), Айдера Джеппарова (Зуя, Білогірський район) та Руслана Нагаєва (Малоріченське, Алушта).

За даними прес-служби ФСБ Росії, проти декількох жителів Криму порушено кримінальні справи: жителів Алушти і Білогірська, а також Сімферопольського району Криму.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, після обшуків у будинках кримських татар були затримані вісім чоловіків. Усіх їх доставили в управління ФСБ Росії в кримській столиці. Увечері 10 червня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя розпочав обирати їм запобіжний захід.

Журналіст Антон Наумлюк докладніше розповідає про обшуки, проведені російськими силовиками в Криму.

– Усього було проведено 9 обшуків, 8 осіб затримано. Їм усім інкримінують участь в організації «Хізб ут-Тахрір», яку Росія визнає терористичною. Ми точно знаємо, що деяким інкримінують саме участь, деяким – організацію осередку. Це досить велика різниця і в обвинуваченні, і в майбутньому судовому засіданні. Одного з затриманих зупинили на виїзді з Криму – він намагався потрапити в Ростов, де проходять судові процеси у такій же «справі Хізб ут-Тахрір». Фігурантом проходить його родич, він був затриманий і доставлений в управління ФСБ у Сімферополі. Решту затримували вдома, привезли туди ж.

Антон Наумлюк припускає, що справу одного із затриманих – Ескендера Сулейманова – приєднають до другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», яка в такому разі налічуватиме 25 фігурантів.

Це найзначніша на моїй пам’яті справа щодо ісламської релігійної організації, такого не було на території Росії
Антон Наумлюк

– Це найзначніша на моїй пам’яті справа щодо ісламської релігійної організації, такого не було на території Росії. Є також дані про те, що слідство підозрює наявність осередку «Хізб ут-Тахрір» в Алушті, і там нам навіть відомо, хто обвинувачуватиметься в її організації. Це голова місцевої релігійної громади Ленур Халілов, якого теж затримали сьогодні після обшуку. Ще один осередок, за версією слідства, розташовувався в Білогірську, і решта затриманих, мабуть, складатимуть її за версією слідства. Отже з’явилося дві нових «справи Хізб ут-Тахрір», а одну доповнили. У Духовного управління мусульман Криму з релігійною громадою Алушти конфлікт із приводу землі та місцевої мечеті. Однак логіку в діях російських силовиків і тих, хто допомагає їм організовувати ці переслідування, зрозуміти складно.


Антон Наумлюк

Антон Наумлюк зазначає, що в Білогірську під час обшуку в будинку кримського татарина Ризи Омерова у його дружини почалися перейми на сьомому місяці вагітності, після чого її доставили в перинатальний центр у Сімферополі.

Житель Білогірська, свідок обшуків Айдер Абібуллаєв стверджує, що російські силовики змінили методику слідчо-оперативних дій.

Силовики відразу відібрали телефони, щось наклацали та зробили так, що додзвонитися кудись було неможливо
Айдер Абібуллаєв

– На подив автозаки з ОМОНом не приїхали за адресою, їх залишили на заправці. Тому вже о 7 ранку ми знали, що десь поблизу щось відбувається. Я був на обшук у Ризи Омерова, оскільки він близький друг сім’ї. Там перебувало 5 осіб ​– це співробітники ФСБ і 2-3 понятих. Силовики були досить ввічливі, зайшли як до себе додому, нічого не перевертали. Єдине що ​– відразу відібрали телефони, щось наклацали та зробили так, що додзвонитися кудись було неможливо. Забрали також ноутбук і сказали, що повезуть Ризу в будівлю ФСБ. При цьому не представлялися. Мабуть, після перших арештів у них такий наказ ​– не спілкуватися з людьми. У дружини Ризи дійсно від хвилювання, від переляку почалися передчасні пологи. Її привезли в Білогірську лікарню, де протримали 2 години через бюрократію ​– а води вже відійшли ​– і направили до Сімферополя. Сподіваємося, все обійдеться.

Дружина фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Айдера Ісмаїлова Фатма Ісмаїлова розповідає, що 10 червня її затримали російські силовики під час поїздки на судове засідання в Ростов-на-Дону (Росія).

– Ми прямували туди разом з іншими дружинами політв’язнів так званої сімферопольської п’ятірки. Їх уже тримають у катівнях третій рік, починаючи з 2016 року. Ми виїхали опівночі, виїхали на Керченський міст до другої години, і перший же пост ДПС нас зупинив. Попросили спочатку документи мого батька, який був за кермом автівки, потім мої. Потім вони попросили IMEI-коди наших телефонів. Батько дав, а я не хотіла давати, оскільки це моя особиста річ, і без протоколу, без паперу і без підстав вони не мають права вимагати. Мені кажуть, якщо ви не дасте код, ми за законом вас затримаємо на 3 години, відпустимо і знову затримаємо. Оскільки ми хотіли встигнути на суд і поліцейські сказали, що через 15 хвилин нас відпустять, я дала свій код, але це виявилося обманом. Ми чекали годину, дві, і вже після закінчення третьої години до нас під’їхали люди в цивільному.

За словами Фатми Ісмаїлової, від її батька зажадали проїхати в керченський райвідділ.

– Ми запитали, на якій підставі, вони: «Там пояснимо». У цей час моєму батькові стало погано – стався серцевий напад, піднявся тиск, він зблід. «Швидка» приїхала і виміряла тиск – він був дуже високим. Лікарі дали йому ліки і сказали, що потрібно лежати і не нервувати, щоб ніхто не турбував. У цей час я говорила з Сергієм Сергійовичем в штатському і пояснювала йому, що це нормально – питати, на якій підставі нас затримують. Він відповів, що вони нас не затримують, а всього лише запрошують. І ще сказав таку фразу: «Якщо ви мені перешкоджатимете, якщо ви на мене кидатиметеся, то я візьму наручники і прив’яжу вас до генератора». Там був поруч генератор. Для мене це було шоком. Я йому кажу, що не хочу на нього кидатися, а хочу, щоб все було по закону, адже ми живемо в правовій державі. Він каже: «Так, у правовій, але ми можемо все».

Фатма Ісмаїлова каже, що після цього дізналася про масові обшуки на півострові, і що в підсумку і її батько, і її брат виявилися в управлінні ФСБ у Сімферополі.

Під час масових обшуків, які російські силовики проводили в березні 2019 року, підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов написав на своїй сторінці в Facebook, що вітає такі слідчі дії:


Сергій Аксенов

​«Уряд республіки повністю підтримує вжиті заходи. Дякую правоохоронцям за професійну, системну роботу. Всі слідчі дії проводяться в рамках закону, в рамках раніше порушених кримінальних справ. Будь-які розмови про нібито репресії, розгорнуті на півострові, –​ брехня і демагогія, спроба надати справі політичне забарвлення. Злочинність і екстремізм не мають національності і релігійної належності. Всі учасники заборонених організацій, що працюють в інтересах іноземних держав, відповідатиметь згідно з законами Російської Федерації незалежно від національності».

(Текст підготував Владислав Ленца)

  • Сергій Громенко

    Кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук

    “>

    Підписатись

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *