«Заманити й змусити доплатити»: особливості відпочинку в найзахіднішій точці Криму

Пейзажі, які просто вражають, круті схили та прозора, як скло, морська вода ‒ це окраса села Оленівка на Тарханкутському півострові ‒ найзахіднішій частині Криму. Тут, на відміну від південного узбережжя, інфраструктура не дуже розвинена, місце популярніше серед любителів так званого дикого відпочинку. В Оленівці немає великих готелів, немає водовідведення та каналізації, до того ж ‒ розбиті дороги. Але тепер туристи можуть відпочити у новому для тутешніх місць форматі ‒ автокемпінгу.

За 300 мільйонів рублів інвестор, ім’я якого публічно не називали, збудував тут 250 будиночків. Проект назвали «Оленівка village».

Цього року плануємо прийняти близько 25 тисяч осіб
Ганна Сташкова

«Об’єкт шикарний, на мій погляд, а головний виграш ‒ це терміни зведення цього об’єкта. У листопаді тут був порожній майданчик, чисте поле. Сьогодні ви бачите упорядкований кемпінг, практично готовий зустрічати туристів», ‒ похвалив роботу в день відкриття кемпінгу, 30 квітня, підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов.

Того дня адміністрація «Оленівка village» проводила екскурсії для журналістів і розповідала про плани на сезон 2019 року.



«Місця розміщення мають вигляд бунгало, що складаються з двох номерів двомісного розміщення… Цього року плануємо прийняти близько 25 тисяч осіб», ‒ поділилася планами з місцевими ЗМІ генеральний директор «Оленівка village» Ганна Сташкова.

Обіцяли й вільний Wi-Fi, і шезлонги, і мангал в оренду.

Крим.Реалії вирушили перевірити, чи дійсно кемпінг такий, яким його показали для місцевих ЗМІ.

Реалії-тест

Відразу на ресепшені нам запропонували розміщення за трьох на одну ніч ‒ 160 рублів (приблизно 2,5 долара). Але ця ціна була актуальною тільки в момент нашого візиту. Якщо забронювати двомісний номер, наприклад, на 25 червня, то доба проживання вже коштуватиме не 160, а 430 рублів (приблизно 6,5 долара). Адміністрація попереджає, що в пік сезону ціни можуть піднятися до двох тисяч на добу.

Ми орендували бунгало ‒ будинок повністю зроблений з дерева, розділений на дві половини. Ремонт дає про себе знати ‒ підошва прилипає до свіжопофарбованої підлоги. У кімнаті два ліжка, розкладачка, стіл, стільці, кондиціонер. А зручності на вулиці, спільного користування.

У кімнаті два ліжка, розкладачка, стіл, стільці, кондиціонер. А зручності на вулиці

Мангал, про який згадували журналісти, зараз недоступний, адміністрація пояснює це заходами безпеки.

«Якщо ви хочете шашлик посмажити, то це заборонено. Штраф за відкритий вогонь ‒ 50 тисяч рублів (близько 750 доларів)», ‒ попереджає співробітник комплексу.

Немає поки в кемпінгу і Wi-Fi. Прибирання номера коштує 500 рублів (близько 7,5 долара), заміна постільної білизни ‒ 300 (близько 4,5 долара), за холодильник теж доведеться доплатити ‒ 300 рублів на добу (близько 4,5 долара). Стандартний сніданок на фудкорті ‒ 200 рублів (близько 3,1 долара). Готувати самостійно тут не можна. Прісна вода тільки в душі, використовувати її не за призначенням теж не можна. Штраф!

Тут такий типовий кримський підхід – заманити і змусити доплатити
блогер

«Цю воду не можна вживати в їжу. Можете в магазинах купувати, є вода ‒ 5 літрів коштує 60 рублів (близько 0,9 долара)… За вживання цієї води (технічної ‒ КР), якщо не дай Боже щось трапиться, з вас же штраф буде 10 тисяч (близько 155 доларів ‒ КР)», ‒ нагадують в адміністрації кемпінгу.

Більшість туристів приїхали сюди з Москви та Санкт-Петербурга. Ціни їх влаштовують, а ось сервіс ‒ ні.

«Потенціал тут є. Є до чого прагнути і є що доробляти», ‒ говорить Михайло з Москви.

«Нам з Пітера буде дешевше в Туреччину на «все включене» поїхати», ‒ діляться думками туристки з північної столиці сусідньої Росії.

«Це казка, справжня казка, так… Тут найчистіше море, яке я бачив. Тут гарно. Ну а який сервіс? Тут як дикуни», ‒ зазначає Максим із Санкт-Петербурга.

«Типовий кримський»

«Нам з Пітера буде дешевше в Туреччину на «все включене» поїхати»

Враження від «Оленівка village» публікують блогери і туристи. Побувавши тут, вони часто скаржаться на занедбаний пляж і відсутність інфраструктури.

«Ось моя думка про цю Оленівку, як вона називається ‒ «Оленівка village». Тут такий типовий кримський підхід ‒ заманити й змусити доплатити», ‒ говорить один із блогерів, нарікаючи на місцевий пляж.



Друга проблема ‒ водовідведення та утилізація нечистот. Вирішення цього питання поки в планах немає ‒ ні в кемпінгу, ні в самій Оленівці.

«У нас у Криму курортний бізнес з цим не заморочується: що з моря вийшло, те туди й повертається… Без посередників», ‒ жартують кримчани з цього приводу на сімферопольському інтернет-форумі.

Що стосується офіційних відомостей, згідно з російським держреєстром, фірма «Оленівка village» не самостійна, нею володіє великий російський туроператор «Бібліо Глобус».

Але й тут не все так просто. Британський туроператор Thomas Cook 22 березня 2019 року опублікував заяву, що разом із турецькою компанією Ionic Invest викупив активи «Бібліо Глобуса». Чи належить тепер «Оленівка village» британцям ‒ поки невідомо, компанія Thomas Cook на це запитання поки не відповіла.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *