Севастополь проти бензину: міських автомобілістів переводять на газ

У Севастополі відкрили нову станцію для заправки метаном. Паливо продається за ціною трохи більш ніж 17 рублів за літр. Клієнти цієї заправки ‒ в першу чергу автобуси міського підприємства «Севавтотранс», які до цього не було де заправляти.

Чиновники російського уряду Севастополя обіцяють місцевим автовласникам частково компенсувати витрати, якщо ті перейдуть на газове паливо. За словами директора підконтрольного Росії департаменту транспорту міста Ігоря Титова, у планах чиновників переводити на газ по тисячі автомобілів на рік.



Радіослухач Олександр із Севастополя вважає газову ініціативу спробою наздогнати російські регіони:

«Коли я жив у Татарстані 2000 року, у нас почали масово переводити автотранспорт, вантажний транспорт та автомобілі населення на газове обладнання. Якось Крим на 20 років запізнився від Росії, тепер наздоганяють. Електротранспорт хороший і газ гарний. Газом ще як мінімум 50 років будемо користуватися, так що пішли цим шляхом. Екології наноситься мінімальний збиток».

Журналіст із Севастополя Давид Аксельрод відзначає, що місцеві фахівці називають ініціативу з переведення автомобілів на газ не до кінця опрацьованою.

‒ Люди загалом підтримують ідею субсидування, коли держава братиме на себе близько 20-30% витрат. Якщо автомобілісти загалом позитивно оцінюють цю ініціативу без якихось умов, то в експертів виникла низка запитань. Зокрема, немає розуміння, як це буде організовано юридично: створять єдину юрособу чи різні, як за документами автомобіліст буде звітувати перед державою про отримання субсидії? До того ж поки незрозуміло, про який газ ідеться. Якщо метан більше підходить для автобусів, то пропан і бутан ‒ власникам легкових автомобілів. Метан більш вибухонебезпечний, а форма балона й тиск усередині нього не відповідає параметрам для установки на особистий автомобіль. Загалом, ініціатива вітається, але поки що виникає низка запитань.

Ціни на бензин ростуть, якість падає

Транспортний експерт, переможець міжнародного конкурсу транспортних проектів Expo City Trans 2014 Денис Фролов вказує на альтернативу для міського транспорту на газу.

‒ Ми більше схиляємося до електробусів із динамічною зарядкою, або, як їх називають, тролейбусів зі збільшеним автономним ходом. В економіці перевезень вони перевершують традиційні електробуси з нічною та ультрашвидкою зарядками, а також класичні тролейбуси. Електробуси з динамічною зарядкою можуть їхати як із контактною мережею, заряджаючи батареї, так і без неї. Що стосується газомоторної історії, тут не все так однозначно. Все залежить від логістики та інфраструктури. У Севастополі є контактна мережа, тому в плані міського транспорту я б радив розвивати саме напрямок тролейбусів зі збільшеним автономним ходом, а, наприклад, для енергостійкості можна було б збудувати електростанції з газовими генераторами. Що стосується особистого транспорту, тут усе залежить від пробігу. При великих пробігах це перспективно.

Український фахівець із транспортного планування компанії «A+S Україна» Дмитро Беспалов наводить як приклад успішне впровадження транспортної інфраструктури на газу за кордоном.

‒ У нас є колеги з Сеула в Південній Кореї ‒ там громадський транспорт їздить на газу і прекрасно себе почуває. Зараз у Європі йде повальна тенденція електрифікації, багато міст розглядають перехід із дизельних автобусів на електробуси. Сеульці порахували, що їм абсолютно немає сенсу цього робити, тому що електроенергія в них не дуже чиста. Якщо ви спалюєте газ чи вугілля, щоб отримати електрику, то емісія буде ненабагато меншою, ніж якщо автобус спалюватиме це паливо безпосередньо. Загалом, корейці добре почувають себе з «газобусами», і в них є вся інфраструктура, щоб це працювало. Європа ставиться до цього трохи інакше, у них багато поновлюваних джерел енергії.

Кримський еколог Маргарита Литвиненко нагадує про забруднення повітря вихлопними газами в Севастополі.

‒ Повітря в Севастополі було брудним і до 2014 року, а коли сюди повалили табуни машин через Керченську протоку, воно стало ще бруднішим. Автомобільний транспорт стояв на другому місці, а на першому ‒ Першотравневе звалище. Зважені частки небезпечні перш за все тим людям, у яких слабкі дихальна, серцево-судинна системи. Забруднене повітря може дуже швидко впливати на астматиків, у яких не в порядку легені, бронхи. Для всіх інших, звичайно, теж небезпечно, тому що зважені речовини осідають на наших органах дихання.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *