Проросійський активіст і справа про «екстремізм»: підсумки суду у справі Большакова в Севастополі

У Севастополі ухвалили вирок місцевому «лівому» активісту, голові відділення російської партії «РОТ Фронт» Валерію Большакову. Його визнали винним за чотирма епізодами, зокрема в закликах до екстремістської діяльності, і засудили до двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на два роки, а також із забороною обіймати державні посади. Захист не згодний з ухваленим вироком і має намір його оскаржити. Що послужило мотивом для винесення обвинувального рішення та як сторона захисту оцінює шанси на апеляцію ‒ у матеріалі кореспондента Крим.Реалії.

Нахімовський районний суд Севастополя, що розглядав справу місцевого комуніста Валерія Большакова близько року, дійшов висновку, що політик та активіст винний в інкримінованих йому діяннях і призначив покарання, яке, втім, не пов’язане з позбавленням волі.

Згідно з резолютивною частиною рішення суду, Большакова визнали винним за чотирма епізодами, в яких, на думку сторони звинувачення, були ознаки складів злочинів, передбачених частинами 1 і 2 статті 280 Кримінального кодексу Росії ‒ «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності». Приводом для висунення звинувачень були пости Валерія Большакова на його сторінці в соціальній мережі «Вконтакте», а також у коментарях під новинами на одному з місцевих інформаційних ресурсів.

Обвинувачення стверджувало, що Большаков закликав до «насильницької зміни влади в Росії ‒ до повалення «путінського режиму» та встановлення «диктатури пролетаріату» насильницьким шляхом». Захист наполягав на тому, що він цитував класиків марксизму.

Наприкінці лютого 2019 року з Большакова зняли звинувачення в частині розпалювання ненависті та ворожнечі до терських казаків у зв’язку з частковою декриміналізацією в Росії 282 статті Кримінального кодексу.

Під час дебатів сторона звинувачення попросила для комуніста покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно, захист вимагав виправдати підсудного у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину.

Рішення суду, в принципі, було передбачуваним
Олексій Ладін

«Рішення суду, в принципі, було передбачуваним, ‒ повідомив адвокат міжнародної правозахисної групи «Агора» Олексій Ладін, який захищає Большакова. ‒ Його текст, на жаль, був багатим набором кліше і штампів, якими в Росії суди часто користуються для того, щоб нібито обґрунтувати винуватість людини. Ми всі знаємо, який незначний відсоток виправдувальних вироків у Росії, тому маємо, що маємо ‒ два з половиною роки умовно».


Олексій Ладін

Захист вже оголосив про намір оскаржити вирок у Севастопольському міському суді. Звинувачення свою позицію щодо цього рішення не висловило. Кореспонденту Крим.Реалії не вдалося отримати оперативний коментар представників прокуратури або органів слідства.

Сам Валерій Большаков сказав кореспонденту Крим.Реалії, що подібним вироком правоохоронні органи вирішили відразу кілька завдань.

Вони повісили наді мною загрозу реального тюремного ув’язнення
Валерій Большаков

«Вони, по-перше, повісили наді мною загрозу реального тюремного ув’язнення. А по-друге, вони просто помстилися мені за те, що я намагався добитися розслідування справи щодо побиття моєї матері. У моїй справі на стороні слідства або звинувачення фігурували прізвища все тих же осіб, з якими я «воював» у справі своєї матері. Саме тому я просто не можу не оскаржувати вирок. Не тому, що я хочу частіше бачити своє прізвище в ЗМІ, а тому, що я принципово нездатний змиритися з таким свавіллям», ‒ повідомив Большаков.


Валерій Большаков

Олексій Ладін говорить, що захист під час судового процесу зумів домогтися залучення до матеріалів справи незалежної лінгвістичної експертизи, а також допиту експертки-лінгвіста, яка не погодилася з експертним висновком, зробленим за ініціативи слідства.

Ми довго домагалися того, щоб Сафонову допитали в суді. Звинувачення опиралося цьому
Олексій Ладін

«Інспіровану нами експертизу проводила Олена Сафонова ‒ відома експертка-лінгвіст, яка, окрім усього іншого, є авторкою методичних рекомендацій про проведення лінгвістичних експертиз, затверджених Міністерством юстиції Росії. Ті висновки, до яких дійшла залучена нами експертка просто нівелюють експертизу слідства. Ми довго домагалися того, щоб Сафонову допитали в суді. Звинувачення опиралося цьому, але нам вдалося провести допит через відео-конференц-зв’язок. В результаті суд це, як ми бачимо, не переконало», ‒ підкреслив адвокат.

Апеляція, продовжує Ладін, потрібна захисту, перш за все, як інструмент, що дозволяє надалі подавати скаргу до Європейського суду з прав людини.

«Я не думаю, що процес в апеляції серйозно відрізнятиметься, і рішення цієї інстанції нас чимось здивує. Ми працюємо з прицілом на Європейський суд, тому нам технічно потрібно пройти апеляційну інстанцію», ‒ пояснив адвокат.

Валерій Большаков, у свою чергу, висловив припущення, що вирок суду «поставить хрест» на участі самого Большакова та партії «РОТ Фронт» у майбутніх виборах у Севастополі. За його словами, відділення партії, діяльність якого раніше була припинена, остаточно припинило своє існування в Севастополі. Члени «РОТ Фронт» відмовилися переобирати голову відділення, незважаючи на актуальну кримінальну справу, і, таким чином, не виконали приписи наглядових органів.

«Коли ми зібралися на засідання, товариші з партії виявили свою солідарність і сказали, що поки рішення суду не набуде чинності, від нас ніхто не має права вимагати переобрати голову, оскільки він (тобто, сам Большаков ‒ КР) юридично не винний. Рішення суду не набуло чинності досі», ‒ підсумував Большаков.

Довідка: Валерій Большаков ‒ колишній керівник Союзу робітників Севастополя. У 2014 році приєднався до російської лівої політичної сили «РОТ Фронт», очоливши її севастопольське відділення. Неодноразово протестував проти політики екс-губернатора міста Сергія Меняйла та виступав із публічною критикою правоохоронних структур Севастополя. Большаков також неодноразово критикував слідчі органи України, а пізніше ‒ Росії за те, що вони, на його думку, затягували слідство у справі про побиття його матері Людмили Большакової. Наприкінці березня 2016 року кримінальне розслідування відносно підозрюваного в побитті Большакової було припинене.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *