«Для того, щоб бути справді глобальною Церквою, маємо вчитись виявляти глобальну солідарність» – о. Володимир Мальчин

Під час вісімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що проходив 23-24 травня 2019 року Божого в Зарваниці, було прийняте наступне рішення: “Поблагословити паломництво ікони Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн у парафіях, в яких присутні ради та осередки Лицарів Колумба, та в інших парафіях Києво-Галицького Верховного Архиєпископства за згодою пароха.”

Ікона «Матері Божої Переслідуваних Християн» була виготовлена  італійським іконописцем Фабріціо Діомеді (Fabrizio Diomedi) спеціально на замовлення Найвищої Ради Лицарів Колумба. В центрі ікони зображена Пречиста Діва Марія, яка своїм покровом-плащем покриває сучасних представників християн-мучеників: чоловіків і жінок, молодь і людей старшого віку, мирян, священиків і богопосвячених осіб. Чотири хрести є свідченням «екуменізму крові» серед мучеників, які походять із греко-та римо-католиків, а також із Коптської, Вірменської та Сирійської традицій.

Ікона була вперше представлена на Найвищій Конвенції Лицарів Колумба в місті Балтимор (США) в серпні 2018. Під час презентації ікони. Найвищий Лицар Карл Андерсон висловив сподівання, що ця подорожуюча ікона «зверне увагу всієї Церкви на велику жертву, яку приносять так багато наших братів і сестер у Христі». Очільник Лицарів Колумба розповів також про вагому фінансову та міжнародно-правову підтримку, яку Лицарі надали християнам на Близькому Сході (Сирія, Ірак) від моменту постання Ісламської Держави в 2014 році.

Мелхітський Архієпископ Жан-Клеман Жанбар (Jean-Clement Jeanbart) із сирійського міста Алеппо освятив десятки копій цієї ікони на Найвищій Конвенції Лицарів Колумба в місті Балтимор (США) в серпні минулого року. Після презентації і освячення в Балтиморі, копії цих ікон були надіслані до всіх юрисдикцій Лицарів Колумба по всьому світі, в тому числі і до України,дщз  на ім’я Національного делегата Лицарів Колумба в Україні п. Богдана Коваліва.

Отримавши такий цінний дарунок, Лицарі Колумба в Україні долучаються до міжнародної лицарської  програми підтримки переслідуваних християн, яка запланована на період з 2018 по 2020 рік. Мета даної молитовної програми «підняти рівень обізнаності про становище переслідуваних за віру християн і виявити молитовну солідарність з ними».

В центрі програми є ікона «Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн», яка подорожуватиме з парафії на парафію, і яка стане осердям молитов серед братів-лицарів за переслідуваних у світі християн.

Очільник Лицарів Колумба  в Україні, п. Богдан Ковалів, разом із Територіальним Капеланом для вірних греко-католиків, прот. Володимиром Мальчином, представили копію цієї ікони та розповіли її історію Синодальним Отцям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 24 травня 2019 року Божого в Зарваниці. П. Богдан Ковалів повідомив про піднесення  української юрисдикції Лицарів Колумба до національного рівня, розповів про першу Національну Конвенцію, яка відбулася в Івано-Франківську (10-12 травня 2019) та поділився радістю про позитивну динаміку розвитку організації, яка на сьогодні налічує понад 1300 чоловіків (греко-та римо-католиків), об’єднаних в 29 Рад по всій території України.

В своєму представленні ікони Територіальний капелан о. Володимир Мальчин відзначив: «Для того, щоб бути справді глобальною Церквою, ми маємо вчитись виявляти глобальну солідарність. Вона, властиво, уже проявляється різними способами: коли Синод наших Єпископів надсилає листи-сопричастя переслідуваним Церквам, чи коли Глава Церкви від імені Єпископату, клиру та всіх вірних висловлює слова співчуття нашим братам і сестрам, переслідуваним у світі за їх віру.  Сподіваємося, що перебування ікони «Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн» в українських парафіях створить можливість для наших вірних не лише молитовно долучитися до підтримки наших братів і сестер, переслідуваних за віру, але й надасть стимул для роздумів про те, чи ми сьогодні готові бути свідками нашої віри в різних ситуаціях, за прикладом святих мучеників нашої Церкви, яка цього року відзначає 30-ту річницю виходу з підпілля».

Довідка. Щодня мільйони християн у всьому світі переживають різні переслідування і дискримінацію. Переслідування християн в деяких регіонах світу майже досягає рівня геноциду. Про це йдеться в дослідженні, проведеному за розпорядженням міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта. У проміжній доповіді говориться, що кожна третя людина на планеті виявляється жертвою переслідувань на релігійному ґрунті, а найбільш переслідуваною категорією віруючих є християни. За словами міністра Ханта, політкоректність частково винна в тому, що ця проблема не піднімається в ЗМІ і їй не приділяється належної уваги.

Автори доповіді кажуть, що християн масово змушують виїжджати з рідних місць, у результаті чого християнство може бути повністю винищене в багатьох країнах Близького Сходу. Наприклад, говориться в доповіді, на даний момент християни становлять лише 1,5% населення серед палестинців.

В Іраку до 2003 року проживали 1,5 млн християн, а на сьогодні їх там залишилося менш як 120 тисяч. “Можна сказати, що в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, відповідного міжнародному визначенню геноциду за класифікацією ООН”, – вважає єпископ Філіп Маунтстівен. 

lytsarikolumba.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *