Перший ‒ Аксенов, другий ‒ Константинов: з ким йдуть на вибори кримські «єдинороси»

У кримській організації російської партії «Единая Россия» показали майбутніх кандидатів у депутати місцевого парламенту та районних рад на осінніх виборах. Незважаючи на запевнення, що партійний список буде оновлений на користь нових і молодих осіб, більшість претендентів на депутатські мандати ‒ чинні депутати та чиновники. Хто вони, чим відомі, читайте в матеріалі Крим.Реалії.

Після 2014 року до партії «Единая Россия» приєдналися багато кримських чиновників та депутатів, які до цього представляли на півострові українську Партію регіонів та активно підтримували російську анексію.

«Наші кандидатури затвердили в Москві»

14 червня кримські «єдинороси» представили в Сімферополі майбутніх кандидатів у депутати парламенту та місцевих рад, першими оголосивши про старт своєї виборчої кампанії.

Тих, хто представлятиме «Единую Россию» на виборах, як відомо, партійці визначали наприкінці травня таємним голосуванням під час праймеріз. Хоча секретар кримської організації «Единой России», спікер підконтрольного Росії кримського парламенту Володимир Константинов 14 червня зізнався журналістам, що рішення про внесення їх із Сергієм Аксеновим до виборчого списку затверджувалося в Москві. «Перший у списку ‒ глава Криму Сергій Аксенов, другий ‒ я. Минулого тижня наші кандидатури затвердили в Москві», ‒ цитують ЗМІ Володимира Константинова.

В результаті кримський список майбутніх кандидатів у депутати кримського парламенту від «Единой России» виглядає так:

  • Сергій Аксенов, глава підконтрольного Росії уряду Криму;
  • Володимир Константинов, спікер підконтрольного Росії парламенту Криму;
  • Сергій Цеков, сенатор від Криму в Раді Федерації Федеральних зборів Росії;
  • Лариса Георгіаді, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, директор кримської гімназії-школи-садка «Консоль»;
  • Наталя Яцишина, студентка Академії біоресурсів і природокористування Кримського федерального університету імені Вернадського, член молодіжного парламенту Криму;
  • Валерій Хаситошвілі, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова сільгоспкооперативу «Грузія» в Первомайському районі;
  • Олександр Шувалов, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова парламентського комітету з питань праці, соціального захисту, охорони здоров’я та справ ветеранів;
  • Любов Куденко, гендиректор «Сімферопольського виробничого об’єднання «Кримпласт»;
  • Чингіз Якубов, ректор Кримського інженерно-педагогічного університету, член Ради кримських татар при голові кримського уряду;
  • Юхим Фікс, перший віце-спікер підконтрольного Росії кримського парламенту.

Новачки й не тільки

Загалом у партійному списку майбутніх кандидатів у депутати має бути 75 прізвищ ‒ за кількістю місць у кримському парламенті. Але кримські «єдинороси» вирішили оприлюднити тільки першу десятку. Імена інших за давньою політичною традицією залишили в секреті.

Молодих людей у списку ‒ лише двоє. Хоча раніше керівники партійної організації обіцяли зробити ставку саме на них і на оновлення лав партійців, які підуть у владу.

Більшість із відкритого партійного списку ‒ люди старшого покоління, бізнесмени або чинні депутати. Серед тих, хто бажає отримати місце в кримському парламенті, ‒ російський сенатор від Криму Сергій Цеков.


Сергій Цеков

Вперше готується стати депутатом Чингіз Якубов ‒ ректор КІПУ, який успадкував посаду від батька ‒ Героя України, а з минулого року «почесного громадянина Республіки Крим» Февзі Якубова.


Чингіз Якубов

Наталю Яцишину на конференції «єдиноросів» представили як студентку та члена молодіжного парламенту Криму. Але це не повні її регалії. 22-річній Наталії Яцишиній вдається поєднувати навчання на другому курсі аспірантури Академії біоресурсів і природокористування КФУ імені Вернадського та діяльність у молодіжному парламенті Криму з роботою помічниці депутата кримського парламенту.

На початку року Наталія Яцишина перемогла в діловій грі «Ти потрібний Республіці», організованій з ініціативи Сергія Аксенова. Для учасників проекту проводили семінари й тренінги з організації передвиборної кампанії, зустрічей з виборцями та дебатів. На цьому фото нинішні керівники Криму вітають Наталію Яцишину з перемогою у проекті.


Наталя Яцишина

Мажоритарники

Ще 25 партійців «Единой России» боротимуться за депутатські мандати в одномандатних округах. Майбутні кандидати в депутати розділили півострів наступним чином:

Округ №1 в Алушті ‒ Олександр Гончаров, директор АТ «Шархинський кар’єр». Підприємство видобуває і продає вапняк та бутовий камінь. Олександр Гончаров також є депутатом Алуштинської міськради від «Единой России». Саме через нібито наявність компромату на алуштинських «єдиноросів» більше ніж два роки перебувають у СІЗО ще один алуштинский депутат Павло Степанченко та блогер Олексій Назімов.

Округ №2 у Красноперекопську ‒ Віталій Шатунов, комерційний директор підприємств «МеталлГрупп» і «Таврія-Буд», засновник і голова Федерації боксу Сімферополя.

Округ №3 у Джанкої ‒ Олексій Черняк, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова парламентського комітету з санаторно-курортного комплексу і туризму, почесний президент кримського відділення Федерації більярдного спорту Росії.


Олексій Черняк

Округ №4 у Джанкойському районі ‒ Алла Пономаренко, заступник голови адміністрації Джанкойського району.


Алла Пономаренко (праворуч)

Округ №5 у Красногвардійському районі ‒ Леонід Бабашов, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова парламентського комітету з будівництва та житлово-комунального господарства.


Леонід Бабашов

Округ №6 в Євпаторії ‒ Галина Герасимова, секретар громадської ради Євпаторії, директор філії федерального унітарного підприємства «Державний космічний науково-виробничий центр ім. Хрунічева».

Округ №7 у Саках ‒ Юрій Ветоха, президент Кримського футбольного союзу, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, обраний на цьому окрузі торік на довиборах.

Округ №8 у Сакському та Первомайському районах ‒ Сергій Трофимов, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова Комітету із законодавства.

Округ №9 у Войківському районі Керчі ‒ Ірина Черненко, депутат кримського парламенту, голова профспілки «Кримські морські порти».


Ірина Черненко (в центрі)

Округ №10 в Аршинцевському районі Керчі ‒ Володимир Батуренко, голова правління об’єднання підприємців Керчі.

Округ №11 у Феодосії ‒ Рем Кисельов, чинний депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, заступник голови парламентського комітету з освіти, науки, молодіжної політики та спорту.


Рем Кисельов

Округ №12 в Ленінському районі ‒ Олександр Шевченко, місцевий бізнесмен, директор ТОВ «Схід».

Округ №13 у Судаку та Кіровському районі ‒ Іван Шонус, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, директор ТОВ «XXI Століття ‒ Крим».

Округ №14 в Ялті ‒ Валерій Коваленко, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова комітету з економічної, бюджетно-фінансової та податкової політики, колишній гендиректор «Санаторно-оздоровчого комплексу «Руссия».

Округ №15 у Бахчисарайському районі ‒ Василь Рогатин, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, заступник голови парламентського комітету з питань промислової політики, транспорту та паливно-енергетичного комплексу. У минулому керував підприємствами «Кримгаз» і «Чорноморнафтогаз».

Округ №16 у Білогірському районі ‒ Анна Рубель, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, член Палати молодих законодавців при Раді Федерації Росії. У минулому ‒ заступник голови кримського штабу «Молодої гвардії «Единой России».


Анна Рубель

Округ №17 у Нижньогірському та Совєтському районах ‒ Михайло Безнос, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, директор торгової мережі «Нижньогір’я».

Округ №18 у Роздольненському та Чорноморському районах ‒ Юрій Мигаль, голова Роздольненської райради.

Округ №19 у селищі Гвардійське Сімферопольського району ‒ Діоніс Алексанов, гендиректор ТОВ «Агрокомпанія «Зоря».

Округ №20 у селі Добре Сімферопольського району ‒ Ігор Буданов, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова комітету з питань аграрної політики, екології та природних ресурсів. До російської анексії Криму очолював Добровську сільраду.

Округ №21 у Залізничному окрузі Сімферополя ‒ Ірина Рулла, директор школи №13 у Сімферополі, член експертно-консультаційної ради при голові кримського уряду.


Ірина Рулла

Округ №22 в Центральному районі Сімферополя ‒ Оксана Доброріз, депутат Сімферопольської міськради. У минулому ‒ глава кримської дирекції «Укргазбанку».

Округ №23 (об’єднаний одномандатний виборчий округ у Сімферополі) ‒ Сергій Додонов, депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, проректор КФУ, його ім’я раніше згадувалося в скандалі з відставкою екс-ректора вишу Сергія Донича.

Округ №24 Московський округ у Сімферополі ‒ Георгій Шаповалов, директор кримського видавництва та друкарні «Таврида», яка друкує бюлетені для кримських виборів.

Округ №25, Таврійський округ Сімферополя ‒ Олег Свєшников, депутат Сімферопольської міськради, директор ТОВ «Славсвет».

«Це ‒ золотий фонд республіканської влади партії «Единая Россия» ‒ правлячої партії Криму! Ні у кого, ні в однієї політичної сили нічого подібного й близько немає! В таких умовах нас не влаштує жоден інший результат передвиборної боротьби, окрім повної та беззастережної перемоги», ‒ сказав Володимир Константинов, коментуючи список майбутніх кандидатів у депутати.

«Ми говоримо про кримську мрію»

Також на конференції кримські «єдинороси» представили нову передвиборну програму «Від кримської весни до кримської мрії». У ній зібране їхнє бачення майбутнього півострова. Сергій Аксенов стверджує, що з Володимиром Константиновим «разом фільтрували» пункти партійної програми.

«Ми говоримо про кримську мрію, яким ми хочемо бачити Крим через 5, 10, 15 років. Ми говоримо про те, що ми маємо зробити за найближчі п’ять років, щоб цю мрію наблизити. Ми маємо ставити завдання, щоб до кінця наступної п’ятирічки проблема з чергами до дитячих садків у Криму була розв’язана. Ми говоримо про стандарти медицини, яка в Криму має бути повністю сформована за російськими стандартами. Ми говоримо про дороги, курортний сезон, економіку», ‒ розповів журналістам партійний висуванець, перший віце-спікер кримського парламенту Юхим Фікс.

Самого документа у відкритому доступі поки немає.

Попередня партійна програма «Міст у новий Крим», з якою кримські «єдинороси» йшли на вибори у 2014 році, передбачала розвиток транспортних комунікацій і створення на півострові «транзитної території міжнародного значення», його стабільне водопостачання, зростання промислового та аграрного виробництва, забезпечення енергонезалежності, якісної медицини, розвиток курортів і надання їм статусу всеросійської оздоровниці, розвиток освіти до створення на півострові науково-освітнього центру федерального та міжнародного значення, а також зміцнення міжнаціональної злагоди.

Володимир Константинов стверджує, що цю програму партійці за попередні п’ять років виконали й «навіть перевиконали».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *