«Показуха для всього світу» ‒ активісти про ідею «правозахисного центру» в Криму

Підконтрольна Кремлю влада Криму спільно з проросійською Українською громадою Криму працюють над створенням «правозахисного центру, метою якого буде надання допомоги громадянам України, постраждалим від свавілля київського режиму». Про це повідомив російський глава Криму Сергій Аксенов.

«Провів робочу зустріч із головою РНКА «Білоруси Криму» Романом Чегрінцом та головою Української громади Криму Анастасією Гридчиною, під час якої обговорили проекти національних громад республіки. Так, наприклад, на території Криму почав свою роботу україномовний інформаційний портал, що дозволить українцям отримувати правдиву інформацію рідною мовою, незалежно від того, на території якої держави вони проживають. До того ж, обговорили створення правозахисного центру, метою якого буде надання допомоги громадянам України, постраждалим від свавілля київського режиму», ‒ повідомив Аксенов.

На думку кримського адвоката Сергія Легостова, створення подібного центру неактуальне для Криму.

«Вважаю, що це взагалі не актуально. Цікаве питання фінансування роботи цього центру», ‒ поділився своєю думкою з Крим.Реалії адвокат.

На думку кримського адвоката Олексія Ладіна, ідея створення центру має пропагандистський характер.

«Думаю, що ініціатори цієї ідеї пнуться показати свою належність до правозахисту, але, очевидно, що всі ці рухи для інформаційної картинки, а не для реальної допомоги», ‒ зазначив адвокат.

Кримський проросійський активіст Сергій Дудченко також вважає марним створення такого центру.

«Роки чотири тому в цьому був сенс, зараз ця заява Аксенова нікому не потрібна. І подібний центр нікому і нічим не зможе допомогти. Кримчани та українці пристосувалися до ситуації, оформили документи для пересування між країнами. А юридичні, фінансові, спадкові та інші аспекти не в компетенції подібного центру», ‒ розповів Крим.Реалії активіст.

Кримський проросійський активіст Дмитро Демчук вважає, що створення такого центру може бути проектом ФСБ Росії.

«Думаю, що створення таких центрів за участю національної громади ‒ це ніщо інше, як звичайна, всюдисуща показуха для всього світу. І головна роль у таких центрах відведена лояльним режиму «псевдоукраїнцям». А ще це спосіб виявити та перетягнути на свою сторону реальних, але ображених на київську владу українців. Така собі прикрита гуманними спонуками операція ФСБ», ‒ зазначив Демчук.

Він підкреслив, що створення центру ‒ це частина контрзаходів Кремля для протидії протестним настроям, які поширюються у Криму.

Створення таких центрів за участю національної громади ‒ це ніщо інше, як звичайна, всюдисуща показуха для всього світу. Головна роль у таких центрах відведена лояльним режиму «псевдоукраїнцям»
Дмитро Демчук

«У Криму, та й власне в Кремлі почали розуміти, що все більше кримчан, а це й українці, і росіяни, і кримські татари ‒ починають прозрівати, куди їх втягнули зі «вступом» Криму до Росії. У зв’язку з цим спостерігається наростання протестного настрою, а це хороший фундамент для створення революційної ситуації. І розвалити цей фундамент ОМОНом і автозаками, арештами у влади не виходить, навіть більше, від цього ситуація тільки погіршується», ‒ сказав активіст.

Кримськотатарський активіст Риза Асанов, вимушений покинути Крим, нині проживає в Бельгії, також вважає, що створення центру ‒ це ідея ФСБ Росії на противагу активності кримськотатарських правозахисників, які демонструють всьому світу масові порушення прав людини у Криму.

«Чергове шоу, вигадане ФСБ. Як відомо, активність кримськотатарських правозахисників, активістів, членів Меджлісу сьогодні дуже висока. Вони часто відвідують міжнародні майданчики, виступають на них, наводячи конкретні факти масових репресій кримських татар у Криму. Як доказову базу знімають відео, фотоматеріали. Документують усі факти порушень прав людини, викрадення та вбивства ‒ все це відбувається зараз у Криму і триває вже понад п’ять років. За п’ять років вдалося сформувати стійку громадську думку в усьому світі про ситуацію в Криму, і казка про добровільне входження Криму до Росії нікого не переконує», ‒ вважає активіст.

Він зазначив, що головна мета цього центру ‒ пропагандистська, зокрема для громадян сусідньої Росії.

За п’ять років вдалося сформувати стійку громадську думку в усьому світі про ситуацію в Криму, і казка про добровільне входження Криму до Росії нікого не переконує
Риза Асанов

«При всій потужності російської пропаганди в цю казку вже не вірить і сам народ Росії. Вони опинилися в найбезглуздішій ситуації, кожен росіянин уже заплатив великі гроші за Крим. Тепер пропагандистам Росії треба протиставити хоч щось, і вони не придумали дурнішої історії, як створити такий центр. Звісно, його розкручуватимуть, знову з’являться актори російської пропаганди, які почнуть подавати скарги й позови до Європейського суду з прав людини про порушення їхніх прав в Україні, і Крим у цьому випадку виконуватиме роль «притулку», ‒ зазначив активіст.

Активістка руху «Вільний Крим» Еміне Ібраїмова вважає, що мета створення центру ‒ не тільки пропагандистська, це ще й можливість для реалізаторів ідеї отримати бюджетне фінансування.

«Кримська влада зібралася когось захищати? Це кримчан треба захищати від кримської влади. На часі вже до ООН звертатися. А владі, схоже, зайнятися більше нічим. Бізнес поховали. Туристів розполохали. Народ стогне й убожіє. Влада на федеральних грошах жиріє, при цьому нічого творчого не вміє робити, а головне ‒ не хоче. Відчуття таке, що Аксенов із «командою переможців» вирішив перемогти народ Криму й оголосив йому війну. І якщо вони вирішили створювати цей центр, то тільки пропагандистськими цілями не обмежаться, тому що збагачення ‒ це пріоритет нинішньої влади в Криму. Нещасні ті, хто вирішить звернутися в цей центр і купляться на це шахрайство», ‒ вважає активістка.

Довідка: 14 червня на конференції кримської організації політичної партії «Единая Россия», присвяченій висуненню кандидатів у депутати російського парламенту Криму, голова проросійської Української громади Криму Анастасія Гридчина увійшла до партійного списку кандидатів під номером 48.

Моніторингова місія ООН в Україні оприлюднила доповідь про те, що відбувається в анексованому Криму. Як повідомила на брифінгу в Києві голова моніторингової місії Фіона Фрейзер, моніторинг ситуації в Криму дав інформацію про безліч порушень із боку «держави-окупанта».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *