У Золочеві відзначили 30-річчя виходу УГКЦ з підпілля

Минулими вихідними у золочівських храмах Святого Миколая та Вознесіння Господнього, якими опікуються отці василіяни, провели заходи з нагоди 30-річчя виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви.

Цими днями жителі та гості міста мали можливість не лише взяти участь у Святих літургіях і нічних чуваннях, які проходили за участі священнослужителів, які душпастирювали і в роки заборони української Церкви, а серед них і добре відомий золочів’янам довголітній ігумен Золочівського монастиря (ЧСВВ) о. Володимир Палчинський, на час теперішній священнослужитель храму Царя Христа, що у місті Івано-Франківську; о. Павло Яхимець, довголітній ігумен Василіянського монастиря та настоятель храму Пресвятої Трійці у столиці Литви – Вільнюсі (на цей час помічник пароха в Івано-Франківську) та о. Мелетій Батіг, настоятель Василіянського монастиря у місті Бар, що у Вінницькій області.

Водночас, це був і молитовний спогад про першу службу Божу, яку під хрестом, біля церкви Вознесіння ГНІХ, 11 червня 1989 року відправили василіанські священнослужителі: оо. Володимир Палчинський та Віталій Дудкевич. А наступної неділі цього ж року разом із вірними під хрестом молилися о. Ігор Возьняк (тепер Архієпископ і Митрополит Львівський) та оо. Іван Білик та Андрій Паньків.

Вірні цими днями можуть прихилитись перед мощами Святого Йосафата Кунцевича та іконою Святого Йосафата, виставленими на цей час у храмі Вознесіння ГНІХ, які привезли у Золочів священнослужителі-підпільники.

Повідомила Галина Мельник

 

На знімку: священнослужителі з підпілля о. Володимир Палчинський та о. Павло Яхимець з привезеною іконою

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *