Наріман Мемедемінов: «Мета цієї справи – придушити мою громадянську активність»

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону відбулося перше засідання по суті у справі кримськотатарського громадянського журналіста, блогера Нарімана Мемедемінова. Його звинувачують за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу Росії – публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет.

Наріман Мемедемінов – голова медіавідділу громадського об’єднання родичів політв’язнів та активістів «Кримська солідарність». 22 березня 2018 року російські силовики затримали його після обшуку в будинку, а 23 березня суд заарештував Мемедемінова. З того моменту він перебував під арештом в СІЗО Сімферополя, тепер – Ростова-на-Дону.

На засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду 24 червня 2019 року російська прокуратура представила обвинувальний висновок у справі Мемедемінова, після чого громадянському журналісту дали слово. Крим.Реалії наводять повний текст промови Нарімана Мемедемінова в суді.

Я б хотів висловити своє ставлення до пред’явленого обвинувачення. Я, Мемедемінов Наріман Ібраімовіч, повернувся до Криму з сім’єю 1992 року. Будучи жителем Бахчисарая, будучи кримським татарином, мусульманином, будучи небайдужим до долі своїх співвітчизників і одновірців, почав висвітлювати в соціальних мережах мережі Інтернет тиск і утиск кримських татар, мусульман Криму, які відбувалися.

Перші пости я розміщував 2014 року, коли почалися обшуки в будинках моїх співвітчизників. Далі були гучні арешти кримських татар із Севастополя 2015 року. З самого початку цієї політично мотивованої справи щодо кримських татар із Севастополя я висвітлював всі процеси в Інтернеті. Далі були інші справи і арешти, заборона Меджлісу кримськотатарського народу, звинувачення в тероризмі і екстремізмі.

Як реакція на тиск і утиски в Криму, громадськими активістами було утворено громадське об’єднання «Кримська солідарність», де я взяв на себе функцію керівника медіавідділу. Мої обов’язки тривали до 22 березня 2018 року, тобто до дня арешту, коли, виламавши двері, в мій будинок увірвалася «армія» силовиків.

Як випливає з матеріалів кримінальної справи, різні оперативно-розшукові заходи щодо мене почали проводитися з кінця 2014 року

Як випливає з матеріалів кримінальної справи, різні оперативно-розшукові заходи щодо мене почали проводитися з кінця 2014 року, тобто з моменту, коли я почав вести висвітлення політично мотивованих процесів. Переслідування і кримінальна справа стосовно мене також є політично мотивованою, є переслідуванням за національною, релігійною та професійною ознаками, так як я – кримський татарин, мусульманин і громадянський журналіст. Всі перераховані вище ознаки переслідувань вказані в резолюціях ООН.

Це переслідування щодо мене відбувається, щоб придушити мою активність, громадянську позицію і не дати можливості оприлюднювати те, що відбувається в Криму. Також на це вказує відмова слідчого ще в момент арешту вказати в анкетних даних, що я – громадянин України. Слідчий лише зазначив у графі «Інші дані» наявність у мене українського паспорта. Однак коли я отримав обвинувальний висновок, у ньому ніде не вказується, що я – громадянин України. Також завжди приховується, що я – кримський татарин. Це робиться лише для того, щоб потім була можливість сказати про мене: «Засуджений уродженець Узбекистану». Як, в принципі, це і практикується.

Однак я вимагаю, щоб стосовно мене застосовувалася четверта Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року. Також щодо звинувачення хочу сказати, що обвинувальний висновок складається з 25-ти сторінок, із яких так зване обвинувачення відображене на 19-ти сторінках. Тобто за час слідства, яке тривало понад рік, до вже наявних експертиз, рапортів і документів, які збиралися з 2014 року, додали ще подібні і в сумі отримали 6 томів кримінальної справи, з яких «вичавили» близько 20 сторінок повторюваного тексту.

Звинувачення будується на припущенні, що є неприпустимим. Основна мета цієї справи – придушити мою активність, громадянську позицію

Тут, звертаючись до суду, хотів би сказати: уважно подивіться на цю так звану справу, шиту білими нитками, як і всі подібні політично мотивовані справи. Подумайте, через що ви можете позбавити дітей їхніх батьків і батьків їхніх синів. Побійтеся Господа Бога, святий він і великий. Також звинувачення стверджує, що я зробив якісь дії, цитата, «невстановленим слідством способом» і, знову ж таки цитата, «в не встановлений слідством час». Тоді на якій підставі мене звинувачують, якщо все не встановлено? Очевидно, що звинувачення будується на припущенні, що є неприпустимим. Основна мета цієї справи – придушити мою активність, громадянську позицію.

Також факт того, що мене та інших кримських татар вивезли під примусом з Криму, я розцінюю як депортацію в реаліях 2019 року і як злочин проти цілого народу. На завершення вимагаю, щоб із мене зняли всі звинувачення, припинили переслідування і звільнили. Прошу долучити (мою промову – КР) до матеріалів справи в письмовому вигляді.

Наріман Мемедемінов, кримськотатарський громадянський журналіст, блогер

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають погляди самих авторів і не обов’язково відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *