«Скільки з мініготелів виживе?» Податкові рейди в розпал сезону в Криму

Російські податківці проводять перевірки в кримських мініготелях. За оцінкою фахівців фіскального відомства, близько 5 тисяч власників гостьових будинків у Криму ухиляються від сплати податку на прибуток фізичних осіб. Податківці з’ясували, що тільки в селищі Утес Великої Алушти понад 400 таких мініготелів.

За російським законодавством, яке де-факто застосовується в Криму, усі, хто займається здачею в оренду житла туристам, має платити 13-відсотковий податок до бюджету півострова. Фактично за підсумками 2018 року таким чином було зібрано 65 тисяч рублів.



Голова громадської організації «Курортний Крим», атор сайту kurortexpert.com Олександр Бурдонов розмірковує, скільки туристів можуть приймати кримські мініготелі.

У пік сезону при завантаженні в 100% приблизно 80% турпотоку розміщується в приватному секторі
Олександр Бурдонов

‒ На нашому порталі 3-3,5 тисячі тих, хто має свої сторінки. А якщо брати тих, хто на парканах пише про здачу будинків на кілька кімнат, то цифра буде дуже цікава. Якщо взяти ще й тих, хто квартири здає, то взагалі буде бомба. У пік сезону при завантаженні в 100% приблизно 80% турпотоку розміщується в приватному секторі. Якщо в офіційних засобів розміщення близько 150 тисяч ліжко-місць, то всі видимі мініготелі дадуть від 100 до 300 тисяч ліжко-місць. А приватний сектор ‒ це ще 600 тисяч. Таким чином можна вивести з тіні 250-300 тисяч місць, але інші не ловляться просто… У розпал курортного сезону різких рухів взагалі робити не рекомендується. Прошу вибачення, навіть бандитські розборки у 90-х відбувалися до сезону та після нього, а під час сезону діяв мораторій.

Олександр Бурдонов вважає, що складнощі при адмініструванні податку на таку кількість орендодавців переважать користь від його збору.

Приватний сектор знайде купу способів, як обійти податок
Олександр Бурдонов

‒ Як казав ще Адам Сміт, за відсутності війни народ економіку підніме сам. Тобто люди годують себе ‒ навіщо їх вантажити податками. Дайте легкі патенти по 10 доларів на місяць ‒ про це ми говоримо вже не знаю скільки. Люди самі підуть реєструватися. Єдине, що тут важливо, це те, щоб при отриманні такого патенту приватна квартира або мініготель дали про себе якусь достовірну інформацію з характеристиками своїх засобів розміщення. Щоб споживач міг розуміти, куди він їде. Будь-які складності, пов’язані з наданням відпочинку або його отриманням, впливають на туристичний потік. Приватний сектор знайде купу способів, як обійти податок.

Голова Асоціації малих готелів Криму Наталя Пархоменко підкреслює, що до приватних орендодавців не можна застосовувати закони щодо роботи готельного бізнесу.

Найчастіше у власному будинку зробити готель неможливо ‒ надто багато вимог, які не може виконати приватник
Наталя Пархоменко

‒ Якщо у вас житловий будинок, який спочатку був за проєктом без порушень збудований, і ви здаєте надлишки своєї площі, то це не є готельним бізнесом, це здача в оренду житла… Можна бути платником ПДФО, можна за спрощеною системою ‒ варіантів багато. Інший варіант: якщо будинок не введений в експлуатацію дуже давно, то треба зробити це відповідно до закону. Тут можна стати туристичним житлом, за яким поки що законопроєкт опрацьовується, але вимоги до туржитла не будуть як до готелю. Найчастіше у власному будинку зробити готель неможливо ‒ надто багато вимог, які не може виконати приватник.

Підприємець із селища Утес Євген Лобас в інтерв’ю телеканалу «Крым 24» розповів, чому він все-таки захотів зареєструватися як платник податку:

«У цьому є великий плюс. У плані перевірок ми завжди відкриті, завжди працюємо, платимо за наших найманих працівників, патенти платимо для нерезидентів. Гості розуміють, що все це офіційно, гроші йдуть до бюджету, і вони застраховані в якомусь плані, що їх ніхто не обдурить, не потраплять вони на аферистів».

Генеральний директор туристичної компанії «Оріон-Інтур» Юрій Дереш вважає, що стандартна схема оподаткування поставить кримські мініготелі в невигідне становище.

‒ По-перше, це бізнес сезонний. Від того, наскільки довго є тепле море, наскільки є чим зайнятися в несезон, і наскільки часто люди приїжджають в несезон, залежить рентабельність цього бізнесу, можливість заробити тощо. Чорне море ‒ не Червоне море, сезон там значно коротший, тому є 3-4 місяці активного сезону, коли масово їдуть люди, а місцеві можуть заробити на цілий рік. По-друге, більшість маленьких готелів, можливо, навіть банківських рахунків не мають, тому що беруть переважно готівкою. Тому оподаткувати мініготелі можна, але скільки з них виживе, і чи будуть їхні власники займатися роботою, яка дає хоч якийсь прибуток? Заробіток у них буде 3-4 місяці на рік, а податки потрібно буде платити 12 місяців.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *