«Росіяни не проміняють Грузію на Крим»: півострів в очікуванні туристів

У Криму очікують напливу російських туристів через політичну ситуацію в Грузії. Голова комітету санаторно-курортного комплексу і туризму підконтрольного Росії парламенту Криму Олексій Черняк повідомив, що півострів може стати альтернативою для російських туристів, які цього року планували відвідати Грузію.

З 20 червня у Грузії тривають протести після того, як російський депутат Сергій Гаврилов сів у крісло спікера грузинського парламенту на сесії Міжпарламентської асоціації православ’я. 21 червня президент Росії підписав указ, який тимчасово забороняє російським компаніям з 8 липня 2019 року перевозити росіян з території Росії до Грузії, а турбізнесу рекомендовано утриматися від продажу путівок на відпочинок у Грузії.



Грузинський публіцист, професор Державного університету Ілії Олег Панфілов вважає, що політична криза у Грузії далека від завершення.

Протести тривають: зараз звільнилися студенти і школярі, тому на мітингах велика кількість молоді
Олег Панфілов

‒ Протести тривають. 24 червня величезні колони автомобілів приїхали до будівлі Міністерства внутрішніх справ вимагати відставки міністра, якого вважають одним з основних винних у придушенні протестів 20 червня. Уже вдалося домогтися відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе. У понеділок же Бідзіна Іванішвілі (лідер парламентської більшості в Грузії ‒ КР) вранці зібрав своїх соратників і оголосив, що готовий переглянути положення про вибори і провести найближчі вибори за новою обліковою системою, а не комбінованою. Але протести тривають: зараз звільнилися студенти і школярі, тому на мітингах велика кількість молоді. Ці події об’єднали майже всіх лідерів опозиційних рухів, і зараз на мітинги ходять політики, які й поруч не могли стояти.


Олег Панфілов

Олег Панфілов вважає, що привід до хвилі протестів був «останньою краплею» у відносинах між Грузією та Росією.

У відносинах з Росією дуже багато проблем. Найголовніша ‒ це невирішена проблема окупованих територій Абхазії та Південної Осетії
Олег Панфілов

‒ У відносинах з Росією дуже багато проблем. Найголовніша ‒ це невирішена проблема окупованих територій Абхазії та Південної Осетії. Як відомо, Росія просто не хоче говорити про це, визнавши їх незалежність 11 років тому. До того ж, є «повзуча анексія» Південної Осетії, постійні викрадення людей, які живуть у цій зоні, близькій до лінії окупації. Власне, це основний привід, щоб Грузія знову сколихнулася. Щодо заборони на перельоти, лише 8-9% російських туристів користуються послугами авіакомпаній, а більшість використовують інший транспорт ‒ особистий або автобуси. До того ж, Росія вже на третьому-четвертому місці у переліку країн, звідки приїжджають відпочивати до Грузії. Тому говорити про те, що ми так постраждаємо від відсутності російських туристів, ‒ це зовсім неправда.

Віцепрезидент Російського союзу туріндустрії Олександр Осауленко стверджує, що Грузія входила до п’ятірки основних закордонних напрямків у росіян.

Росіяни шукатимуть щось схоже ‒ Вірменія, Азербайджан, або далеке закордоння, а якщо на Чорному морі, то Болгарія, Чорногорія
Олександр Осауленко

‒ Звичайно, Грузія приваблювала своєю близькістю, своїм розумінням російської ментальності, цінами, привітністю та любов’ю росіян до кавказької кухні. Всі ці фактори зробили напрямок популярним. Але я думаю, що навряд чи тепер буде якийсь серйозний потік через треті країни. Росіяни шукатимуть щось схоже ‒ Вірменія, Азербайджан, або далеке закордоння, а якщо на Чорному морі, то Болгарія, Чорногорія. Практика також показала, що кожна така ситуація створює стрибок у розвитку внутрішньоросійського туризму. Для дестинацій на кшталт Краснодарського краю та Криму потоки дійсно збільшувалися досить значно. Тут ситуація швидше не від безвиході, як можна подумати, ‒ як правило, такі події дають новий стимул, щоб з’явився новий продукт у російських дестинацій. Я думаю, що частина потоку однозначно піде на Крим.

Голова громадської організації «Курортний Крим», автор сайту kurortexpert.com Олександр Бурдонов не виключає, що деякі росіяни, які планували відпочити у Грузії, віддадуть перевагу Криму.

‒ До Криму приїжджають туристи, які були і в Туреччині, і в Єгипті, і в Парижі, де завгодно. Чому б не поїхати? Замість Грузії російський турист може поїхати в Сочі, Анапу, до Криму, хтось ‒ в Таїланд. Хто з них куди переорієнтується, тільки за підсумками можна дізнатися. Курортних місць багато. А щоб порівнювати їх коректно, потрібно, грубо кажучи, провести моніторинг готелів у співвідношенні ціна-якість.

Ексміністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим, голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв впевнений, що кроки керівництва Росії проти Грузії вплинуть на імідж російських туристів у всьому світі.

Це сигнал для всього туристичного ринку світу: розраховувати на російських туристів не варто
Олександр Лієв

‒ Це сигнал для всього туристичного ринку світу: розраховувати на російських туристів не варто, будувати свій бізнес під їх зустріч ‒ дуже ризиковий намір, оскільки ви завжди залежатимете від настрою Путіна. А Олексій Черняк говорить дурниці, тому що для всіх російських громадян, які хотіли б їхати до Криму, створили максимально комфортні умови в роки, коли півострів був під контролем України. У що тільки не цілували росіян, щоб вони приїжджали до Криму і залишали там свої гроші ‒ це було дешевше, комфортніше, логістика була зручна. І тоді Крим приймав стільки, скільки міг приймати ‒ 1,4-1,5 мільйона громадян Росії. Сьогодні ця цифра не змінилася, і немає жодних підстав для збільшення. Тільки якщо Путін не посилатиме їх потягами без їхнього бажання.


Олександр Лієв

На думку Олександра Лієва, російські туристи не проміняють Грузію на нинішній Крим.

‒ Майже 2 мільйони людей, які їздили відпочивати до Грузії ‒ швидше за все, люди, які втомилися від російських прапорів. Вони не їхали в Сочі, на інші російські курорти. Так що зараз проміняти Грузію на Крим суперечить інтересам людей, які виїжджають з Росії подалі від російських прапорів, щоб відпочити від пропаганди. Думаю, що це, швидше за все, буде Туреччина та європейські курорти.

Згідно з офіційною статистикою російської Національної адміністрації туризму, торік Грузію відвідало приблизно 1,7 мільйона російських туристів з 8,7 мільйона загального туристичного потоку з-за кордону. За інформацією російського уряду Криму, у 2018 році на півострів приїхали відпочити понад 6 мільйонів туристів.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *