Борис Райтшустер: «Повернення Росії в ПАРЄ ‒ перший крок до визнання анексії Криму»

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) погодилася повернути повноваження делегації Росії без будь-яких санкцій. «За» це рішення проголосували 116 депутатів, «проти» ‒ 62, а 15 утрималися. У відповідь делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України покинули зал засідань. У свою чергу, відомий німецький журналіст, автор книги «Таємна війна Путіна» (Putins verdeckter Krieg) Борис Райтшустер в інтерв’ю Крим.Реалії назвав рішення ПАРЄ «першим кроком до легітимації анексії Криму».

Як пояснив німецький експерт, факт того, що саме Німеччина виявилася головним лобістом повернення повноважень російської делегації, не став для нього несподіванкою.

Занадто багато німецьких політиків відкрито сприяють посиленню російського впливу в країні
Борис Райтшустер

«В економіці існує поняття «недружнього захоплення» підприємств. Однак те, що робить Росія в Німеччині, можна назвати навіть сумішшю «недружнього» та «дружнього» захоплень ‒ у тому сенсі, що занадто багато німецьких політиків відкрито сприяють посиленню російського впливу в країні. В результаті цей вплив сьогодні сильний, як ніколи», ‒ повідомив він.

За словами Бориса Райтшустера, симпатії до Росії сьогодні переважають у більшості німецьких політичних партій.

Дружба з Росією ‒ це сьогодні мейнстрим у Німеччин
Борис Райтшустер

«Пропутінські настрої досить сильні й у лавах християнських демократів. Навіть серед «зелених», які раніше відрізнялися більшою стійкістю, зустрічаються люди, які захищають Путіна, і на останньому засіданні ПАРЄ «зелені» також голосували за повернення Росії права голосу. Дружба з Росією ‒ це сьогодні мейнстрим у Німеччині. Німці розглядають Америку як набагато небезпечнішу для них країну, ніж Росія. Тут грають роль і особливості менталітету: традиційний німецький антиамериканізм та любов до Росії, різка політика Трампа щодо Європи. Путін же геніально користується всіма цими суперечностями. І, звісно, не останню роль тут відіграють російські гроші. У Німеччині активно йде будівництво «Північного потоку-2», його створення підтримує широка коаліція майже всіх німецьких партій, а лобіює будівництво, окрім інших, також людина, яку відкрито називають резидентом Росії у ФРН», ‒ перераховує експерт.


Борис Райтшустер

Ще одним фактором, який впливає на політичний клімат Німеччини, Борис Райтшустер називає збереження старої агентурної мережі, створеної Штазі у Західній Німеччині, яка, всупереч розхожій думці, так і не була викрита після закінчення Холодної війни.

Іноді у мене складається відчуття, що багато наших політиків і чиновників немов чекають того, щоб їх підкупили
Борис Райтшустер

«Якщо порівнювати Німеччину з літаком, можна сказати, що сьогодні у нас порушена система розпізнавання «свій-чужий». Ми втратили компас. Коли весь світ обійшло відео, на якому віцеканцлер Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе вів переговори з, як він думав, племінницею російського олігарха, я боявся уявити, скільки німецьких політиків поводили б себе так само в подібній ситуації. Іноді у мене складається відчуття, що багато наших політиків і чиновників немов чекають того, щоб їх підкупили.

Дуже показово й те, що керівник делегації Німеччини в Парламентській асамблеї Ради Європи Андреас Нік дозволив собі ненормативну лексику на адресу представників східноєвропейських країн у відповідь на їхнє запитання про допустимість повернення Росії в ПАРЄ. Мені соромно за хамську поведінку представників моєї держави, особливо відносно країн, які Німеччина колись окупувала. Навіть більше, голова МЗС ФРН Хайко Мас привітав участь делегації Росії в ПАРЄ, назвавши це хорошою новиною для російського громадянського суспільства. Складається враження, що він брав уроки цинізму у Путіна або Лаврова», ‒ говорить Райтшустер.

Що стосується наслідків ухваленого ПАРЄ рішення, Борис Райтшустер називає його «колосальним успіхом російської пропаганди», яка тепер підносить повернення своєї делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи як перший крок до визнання анексії Криму.

«На жаль, твердження пропагандистів багато в чому справедливі. Сам сигнал, що Європа зраджує власні цінності, і Путін відтепер може діяти безкарно, тут набагато небезпечніші, аніж конкретні підсумки майбутніх голосувань російської делегації. Один мій друг з-поміж німецьких держслужбовців порівняв Страсбург-2019 із Мюнхеном-1938 і в його словах є велика частка правди, якщо говорити про сам факт поступки агресії», ‒ упевнений експерт.

Що стосується майбутньої роботи російської делегації в ПАРЄ, Борис Райтшустер зазначає: основну небезпеку несе в собі не стільки голосування представників Росії, які мають порівняно невелику чисельність, скільки їхній вплив на депутатів інших країн.

Так, офіційно ПАРЄ не піде на визнання анексії Криму, але, по суті, вони вже зробили це
Борис Райтшустер

«Когось із політиків вони підкуповують, когось шантажують. Так, офіційно ПАРЄ не піде на визнання анексії Криму, але, по суті, вони вже зробили це. Однак, на мою думку, Україні варто зберігати членство в ПАРЄ заради можливості звернення до Страсбурзького суду ‒ навіть при тому, що Конституційний суд Росії офіційно визнав можливість не дотримуватися рішення цього суду. Проте всі ці роки Україна та Грузія, окрім власних внесків у ПАРЄ, виплачували також частину боргів Росії саме для того, щоб Москва, навіть не маючи права голосу, зберігала б членство в Парламентській асамблеї і тим самим підпадала б під юрисдикцію Страсбурзького суду. Мені здається, це дуже хороший варіант, але Європа, на жаль, не пішла на нього», ‒ зазначає він.

Борис Райтшустер говорить, що не можна виключати нової ескалації ситуації як на півострові, так і в Азовському морі. Німецький експерт упевнений: порушення прав людини, зокрема, репресії щодо кримських татар, які проводяться сьогодні російською владою Криму, продовжаться. Що ж стосується закликів до Москви, які містяться в доповіді ПАРЄ, звільнити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки, німецький аналітик боїться, що вони так і залишаться словами.

Рішення ПАРЄ розв’язує Путіну руки, а Захід тепер мимоволі стає пособником репресій
Борис Райтшустер

«Рішення ПАРЄ розв’язує Путіну руки, а Захід тепер мимоволі стає пособником репресій. При цьому Рада Європи багато разів виступала з різними закликами до Росії, вимагаючи і повернути Крим, і звільнити Олега Сенцова. У Кремлі всі ці заклики не викликають нічого, окрім сміху. Я сумніваюся, що зараз Путін свідомо зважиться на якісь серйозні провокації, але не можна виключати, що ситуація в якийсь момент може просто вийти з-під контролю, і може початися війна, яку вже ніхто не зможе зупинити», ‒ вважає експерт.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *