У параді в Мінську бере участь підрозділ 275-го САП, військовослужбовці якого обстрілювали Маріуполь

Встановлено, що в параді 3 липня 2019 року в Мінську братиме участь піший розрахунок зі складу 275-го самохідно-артилерійського полку (275-й САП) 4-ї танкової Кантемирівської дивізії ЗС РФ. Згідно з багатьма свідченнями, військовики цього підрозділу безпосередньо брали участь у воєнній агресії проти України і причетні до скоєння воєнних злочинів.

Військовики цього підрозділу з м. Наро-Фомінськ Московської області прибули до Білорусі ще 20 червня 2019 року.

Фото: mil.by

27 червня на інформаційному порталі Міністерства оборони Білорусі було опубліковано матеріал про підготовку до параду військ Мінського гарнізону з нагоди Дня Республіки 3 липня. Кореспондент військового інформаційного агентства «Воїн» (білоруською – «Ваяр») взяв інтерв’ю у декількох російських військовослужбовців, що проходили чергове тренування піших парадних розрахунків на території Мінської військової комендатури. Відносно одного з них вдалося назбирати максимальний обсяг інформації, на основі якої точно визначено підрозділ, в якому він служить.

 

Встановлені дані

Єфрейтор контрактної служби Олександр Коливанов (рос. – Александр Колыванов). Народився 19.10.1998 р, родом з м. Міжрічинськ (рос. – Междуреченск) Кемеровської області, РФ. Призваний на службу 30.11.2016 року. Строкову служив у 4-й Кантемирівській дивізії. Після закінчення строкової служби підписав контракт, служить у 275-му САП старшим радіотелефоністом.

Акаунт соцмережі “VK” (архів акаунтуконтактівфотоальбому).

 

 

Помітно, що Коливанов виконує вимоги свого командування і не викладає у відкритому доступі фотодокази, що стосуються служби. Та цього не скажеш про його матір, Ірину Коливанову, що має в акаунті соцмережі “OK” доволі інформативний фотоальбом з фотографіями свого сина. У лютому 2019 року вона виклала його «селфі», на якому Коливанов зафіксований з шевроном з написом «Тарнопольський».

Цей шеврон свідчить, шо Олександр Коливанов служить у 275-му самохідно-артилерійському Тарнопольському червонопрапорному орденів Суворова і Кутузова полку (в/ч 73941, пункт постійної дислокації – м. Наро-Фомінськ Московської обл.).

Шеврон 275-го САП

Згідно з організаційно-штатною структурою ЗС РФ цей полк входить до складу 4-ї гвардійської танкової Кантемирівської дивізії 1-ї танкової армії ЗС РФ.

Ще в 2014-2015 рр. волонтери спільноти InformNapalm виявили та ідентифікували основні російські підрозділи угруповання сил вторгнення в складі батальйонно- і ротно-тактичних груп (БТГр / РТГр), які були сконцентровані вздовж кордону з Україною в Ростовській області РФ. Деякі з цих підрозділів були безпосередньо зафіксовані на території Донбасу. 275-й САП є одним з артилерійських підрозділів Західного військового округу ЗС РФ, що входив до складу російського угруповання сил вторгнення (1, 2).

Згідно з даними Центру “Миротворець”, підрозділ 275-го САП під час бойових дій на Донбасі зазнав втрат. Так, 29 серпня 2014 року в результаті підриву самохідної артилерійської установки на території України був ліквідований лейтенант 275-го САП Клейн Володимир Вольдемарович, 04.01.1991 р.н., родом з м. Єкатеринбург.

У базі даних Центру “Миротворець” він фігурує як російський воєнний злочинець.

Ім’я Володимира Клейна внесене в спеціальну книгу пам’яті всіх загиблих за терористичні формування “Л/ДНР”.

Згідно з даними Центру “Миротворець”, 29 серпня 2014 року було знищено не менше 7 російських кадрових військових з угруповання сил вторгнення. Саме в цей день українські військові почали здійснювати організований вихід з котла оточення російськими військами навколо Іловайська. Російська армія, крім убитих і поранених, зазнала збитків і у вигляді захоплених в полон військовиків, а також знищеної і захопленої військової техніки.

Військові регулярної армії РФ, захоплені в полон напередодні виходу з Іловайська

Однак однією з найчорніших сторінок воєнних злочинів, скоєних військовослужбовцями 275-го самохідно-артилерійського полку, є обстріл Маріуполя 24 січня 2015 року. У цей день російські підрозділи здійснили обстріл маріупольського мікрорайону “Східний” з ракетних систем залпового вогню БМ-21 “Град”. У результаті цього, по суті, терористичного акту загинули 29 громадян України, 92 були поранені, серед загиблих і поранених – діти і підлітки. Були пошкоджені житлові будинки, в зону ураження потрапили також школа, ринок і крамниці.

 

7 травня 2018 року голова СБУ Василь Грицак під час брифінгу надав матеріали розслідування про весь ланцюжок організації, координації та виконання кадровими військовослужбовцями ЗС РФ злочину проти мирного населення України. Грицак заявив наступне:

Під час досудового розслідування нашими слідчими встановлено і підтверджено, що цей терористичний акт здійснений кадровими російськими військовими з використанням двох штатних реактивних дивізіонів Збройних сил РФ.

За даними СБУ, координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Власов Максим Володимирович, позивний “Югра”, 15.02.1980 р.н. Дослідники організації Bellingcat встановили, що в момент скоєння воєнного злочину Власов був командиром артилерійського підрозділу 275-го самохідно-артилерійського полку.

Згідно з радіоперехопленням розмов, саме Власов неодноразово давав накази артилеристам на вогневих позиціях здійснювати обстріл. Навіть після того, як він отримав інформацію, що снаряди “Граду” потрапили не по позиціях українських військовослужбовців, а по житловому району Маріуполя, він не припинив обстріл, а тільки наказав пильніше здійснювати наведення.

Крім 275-го САП, обстріл Маріуполя здійснювало ще одне з’єднання 4-ї Кантемирівської дивізії – 2-га Таманська мотострілецька дивізія. За словами голови СБУ Василя Грицака, завдяки проведеній кропіткій роботі вдалося похвилинно зафіксувати і задокументувати перехід російськими підрозділами російсько-українського кордону і шлях на позиції терористів, з яких проводився обстріл Маріуполя.

У центрі білоруської столиці на параді 3 липня крокуватимуть військовики російського підрозділу, який не тільки брав участь у воєнній агресії проти України, а й скоїв терористичний акт. Слід підкреслити, що це особиста воля і бажання вищого військово-політичного керівництва держави, яке певним чином перетворило Білорусь на сателіт-протекторат Російської Федерації.

Тренування парадного розрахунку 275-го САП на плацу Мінської військової комендатури / mil.by

Маршування в центрі Мінська військових підрозділів держави-агресора, демонстрація її наступального ракетного озброєння, використання повітряного простору Білорусі стратегічними літаками – ядерними ракетоносіями категорично не відповідає політиці добросусідства білоруського народу, якому критично важливо зберегти хороші і мирні стосунки з усіма сусідами.

Читайте також: Річниця обстрілу Маріуполя: хто керував терактом і що відомо про них у 2019

Білоруська служба InformNapalm продовжує моніторинг перебування на території Білорусі підрозділів держави-агресора Російської Федерації.

Інформацію, фото- та відеофіксацію пересування російської армії по території Білорусі просимо надсилати на адресу білоруської служби InformNapalm у Facebook: facebook.com/by.informnapalm.org.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *