Мешканці окупованого Донбасу надали унікальні фото російського комплексу 1Л259 «Зоопарк-1»

Публікація InformNapalm від 27 червня 2019 на основі фотодоказу з профілю російської спортсменки Мар’яни Наумової дозволила не тільки виявити, що РФ перекидала на Донбас свої комплекси 1Л259 «Зоопарк-1» ще у 2014 році, але і дала поштовх для отримання нових фактів. InformNapalm зафіксував по логах відвідування сайту підвищену цікавість до цієї статті з московських кабінетів Федеральної служби охорони РФ, а місцеві жителі з окупованої Макіївки допомогли нам знайти ще більше доказів проти Росії.

ФСО вивчає матеріали InformNapalm про “Зоопарк-1”

В четвер, 27 червня, з 19:01 співробітники ФСО РФ з яндекс-браузера почали уважно читати нову статтю про виявлення на Донбасі російського комплексу “Зоопарк-1”. Мабуть, вже тоді один із співробітників набирав доповідну на спортсменку Мар’яну Наумову, що необачно засвітила фотографію з 1Л259.
Але вони ще не знали, що за декілька годин до цього один з жителів окупованої Макіївки вже вийшов на контакт з нами і передав багато нових фото, на яких було зафіксовано рух всієї колони комплексу. Коли ми склали всі пазли і на додаток побачили логи активності ФСО, то питання написання нового матеріалу про “Зоопарк” було остаточно вирішено.

В кадр відеореєстратора потрапила вся колона комплексу “Зоопарк-1”

24 жовтня 2014 року по трасі H-21 через окуповану Макіївку рухалась колонна з технікою. В кадр відеореєстратора одного з місцевих мешканців потрапив і російський радіолокаційний комплекс артилерійської розвідки та цілевказання  1Л259 “Зоопарк-1”. Саме машини з цього комплексу і були пізніше також зафіксовані Мар’яною Наумовою, яка після повернення з окупованого Донбасу вивантажила фото зі своєї поїздки у альбом від 4 листопада 2014.

Унікальність фотографій, які передали нам мешканці Макіївки в тому, що це перший з відомих випадків фіксації всього комплексу, до складу якого входить: радіолокаційна станція 1Л259 на шасі МТ-ЛБу, машина технічного обслуговування (МТО, 1І30) на автомобілі Урал-43203 для проведення регламентних і ремонтних робіт, електростанція ЕД30-Т230П-1 РПМ1 на причепі 2-ПН-2.

Волонтери InformNapalm провели геолокацію отриманих знімків, а також ідентифікацію техніки комплексу.

Нас також зацікавив тактичний знак на дверцятах автомобіля Урал-43203. Він майже ідентичний одному з тактичних знаків 136-ї ОМСБр ЗС РФ (в/ч 63354 м. Буйнакськ, республіка Дагестан) з однією лише відмінністю – зеркальне положення. Це можна пояснити перевернутим трафаретом при нанесенні знаку.

В сучасних російських бригадах комплекс “Зоопарк-1” входить до складу батареї управління і артилерійської розвідки, яка за штатом повинна мати 3 таких комплекси. До складу 136-ї ОМСБр також входить батарея управління і артилерійської розвідки, тому у нас є підстави вважати, що комплекс “Зоопарк-1”, який зафіксували в Макіївці, був відправлений саме зі штату цієї бригади, ймовірно, разом з технічними фахівцями цієї бригади. І на це вказує не тільки тактичний знак, а й інші факти численних OSINT-досліджень.

Раніше InformNapalm неодноразово фіксував техніку та військовослужбовців 136-ї ОМСБр ЗС РФ на окупованому Донбасі. Наприклад, в розслідуванні про зв’язківців, які недозамазали тактичний знак своєї бригади землею на машині мобільної радіостанції Р-166-0.5 «Артек». Також їх фіксували з цією радіостанцією в Луганську за адресою вулиця Даля, 27 на території “Укртелеком”.

Бронеавтомобілі «Тигр-М» з тактичним знаком 136-ї ОМСБр також фігурували у розслідуваннях InformNapalm по Донбасу.

У серпні 2014 року підрозділи 136 ОМСБр ЗС РФ брали участь у боях за Луганський аеропорт. Волонтери InformNapalm у жовтні 2014 року також розповідали про військовослужбовця Віталія Маракасова, завдяки якому було задокументовано рух російської колони танків Т-90А на марші на трасі М04 між селами Придорожне і Новоганнівка під Луганськом.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *