«Нікого не хвилює здоров’я арештантів». Кримські активісти ‒ про умови утримання в СІЗО Сімферополя

У СІЗО №1 у Сімферополі серед ув’язнених виявили кілька випадків захворювання на кір, повідомляє прес-служба Управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії у Криму та Севастополі. У свою чергу, кримські активісти говорять про неналежні умови утримання в сімферопольському СІЗО.

«У зв’язку з виявленням випадків захворювання на кір у СІЗО-1 міста Сімферополя у низці камер введений карантин. Відповідно до санітарного законодавства Росії у слідчому ізоляторі проводяться протиепідемічні заходи. Контактним особам проведена імунізація проти кору», ‒ відзначили в Управлінні ФСВП Росії у Криму та Севастополі.

Член підконтрольної Росії Громадської спостережної комісії Криму Ельшан Мамедов розповів, що вже у п’яти в’язнів зафіксували захворювання.

«Дійсно, підтвердилося ‒ п’ять осіб. Кір ‒ гостре інфекційне захворювання з високим рівнем заразності. Швидше за все, це з’явилося там зі свободи, тому що слідчий ізолятор ‒ місце, яке постійно в русі. Туди постійно приходять адвокати, слідчі, когось вивозять, когось привозять. Відстежити це і заборонити переміщення неможливо. Тобто ця епідемія ніяк не пов’язана з самим СІЗО. Там знаходиться десь півтори тисячі осіб. Спалах кору був приблизно у четвер-п’ятницю минулого тижня»,– розповів Мамедов.

Держава неналежним чином виконує свої зобов’язання з охорони здоров’я ув’язнених
Сергій Легостов

За словами кримського адвоката Сергія Легостова, у сімферопольському СІЗО ‒ неналежні умови охорони здоров’я ув’язнених.

«Чув про випадки захворювань. Держава неналежним чином виконує свої зобов’язання з охорони здоров’я ув’язнених», ‒ наголосив адвокат.


Сергій Легостов

Про те, що умови утримання в СІЗО Сімферополя не витримують критики, Крим.Реалії розповів кримськотатарський активіст Ісмаїл Рамазанов, який переконався у цьому на власному досвіді.

«Не з чуток знаю про жахи цього місця. Коли я був там, то бачив усе на власні очі. Наприклад, коли мені там відбили нирки, то отримати допомогу практично не можливо було, лише коли батько передав ліки ‒ стало краще. І кір там був, просто тоді інформація не отримала резонансу. Глибоко переконаний, що лише тому, що хвороба торкнулася політв’язнів, ця інформація стала надбанням громадськості. Складається враження, що політв’язнів спеціально садять у камери з хворими, щоб зробити їх страждання ще гострішими», ‒ розповів активіст.

На його думку, будівля СІЗО Сімферополя вимагає повної санітарної чистки.

«Це приміщення вимагає тотальної чистки. Окрім кору, там ще букети хвороб. Наприклад, підвал СІЗО збудований ще в бутність Катерини ІІ, за цей час там багато всякої зарази накопичилося. Там є таке місце ‒ називається «кишка», це перехід, через який проходять усі, серед них дуже багато хворих на різні заразні інфекції. Це найбільш заразне місце у централі. Для в’язнів у СІЗО немає елементарних засобів гігієни, немає навіть чистої води. У деяких камерах сидять здорові разом із хворими ‒ навіть з таким серйозним захворюванням, як туберкульоз. Там нікого не хвилює здоров’я арештантів», ‒ зазначив активіст.


Ісмаїл Рамазанов

Активістка об’єднання «Кримська солідарність» Фатма Ісмаїлова також розповіла про умови утримання в Сімферопольському СІЗО.

«Звичайно, мені відомий той факт, що в СІЗО-1 Сімферополя епідемія кору. Мене дуже турбує це, адже двоє моїх рідних людей ‒ батько та брат ‒ несправедливо утримуються у катівнях цього СІЗО. Також деякі наші співвітчизники, які раніше були доставлені туди, з-поміж кримських татар, знаходяться в зоні ризику інфікування цією важкою недугою. Знаючи те, як медчастина цього СІЗО пасивно реагує на скарги ув’язнених, пов’язані зі здоров’ям, це явище мене дуже турбує. Необхідно більше висвітлювати цю проблему, щоб «камінь зрушив з місця», а інакше нічого не досягти в цій, здавалося б, «правовій державі», ‒ сказала активістка.


Фатма Ісмаїлова із сином

Мати двох фігурантів сімферопольського «справи Хізб ут-Тахрір» Діляра Абдуллаєва також вважає, що в СІЗО Сімферополя ув’язненим не надається необхідна медична допомога.

«Мені добре відомий санітарний стан сімферопольського СІЗО-1, а також рівень охорони здоров’я і, важливо, харчування. Все це не на належному рівні і сприяє падінню імунітету. Вважаю, у сімферопольському СІЗО немає медичної допомоги. Думаю, медицина не повинна залежати від начальника СІЗО. На практиці там силові служби ‒ головні, а лікарі залежні від них. В жодному вироку не вказується, що тебе ще засуджують до ненадання медичної допомоги або до тортур. Адже засуджених і взятих під слідство позбавляють свободи, а фактично ‒ позбавляють усього. Ця в’язниця ‒ це відображення суспільства. Російське суспільство не настільки цивілізоване й гуманне, щоб ставитися до засуджених як до людей, які мають права, тим більше на медицину», ‒ повідомила Абдуллаєва.


Діляра Абдуллаєва

Одним із тих, хто захворів на кір у СІЗО Сімферополя, виявився засуджений у Криму у «справі про вимагання» ексдепутат російської міськради Алушти Павло Степанченко.

У зв’язку з випадками захворювання на кір у СІЗО оголосили карантин. За інформацією Управління ФСВП Росії у Криму та Севастополі, дотримання санітарно-епідеміологічних вимог та виконання протиепідемічних заходів контролюється Головним центром державного санітарно-епідеміологічного нагляду ФСВП Росії.

У матеріалі використовується термінологія, вживана на анексованому Росією півострові

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *