«Депресивний за всіма параметрами»: Крим втрачає людей

У Криму зменшується народжуваність, а смертність зростає. Такі відомості містяться в доповіді «Соціально-економічне становище Криму в січні-травні 2019 року», опублікованій на сайті російської адміністрації Сімферополя.

Згідно з документом, за січень-квітень 2019 року на півострові народилося 6019 осіб, померла 9601 людина. Природний спад населення за той же період, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшився на 20,2%. Станом на 1 травня в Криму проживав 1 мільйон 910 тисяч 400 осіб.



Кримський політолог Дмитро Омельчук вважає, що такі показники спаду населення побічно говорять про проблеми в кримській охороні здоров’я.

Крим завжди був місцем, де було багато пенсіонерів
Дмитро Омельчук

‒ Дивуватися скороченню населення через смертність не доводиться ‒ Крим завжди був місцем, де було багато пенсіонерів. Люди йдуть через природні причини. Ще одна реальна проблема, про яку варто говорити ‒ це медичне обслуговування. З одного боку, начебто все непогано, але насправді, про проблеми медиків говорять не менше, ніж про постачання нового обладнання, будівництво обласної лікарні. Все впирається в те, що лікарі не готові кваліфіковано працювати за мізерну зарплату та їдуть до Росії. Мої знайомі, які працюють у приватних клініках, стверджують, що за останній рік-півтора кількість людей, які звертаються в ці установи, стала меншою. Не через те, що вони стали здоровішими ‒ просто бідність як одна з найбільших проблем Росії нікуди не дівається. Вона позначається і на тому, що люди не можуть забезпечити собі здоров’я.

Дмитро Омельчук зазначає, що разом із цим із Криму їдуть працездатні, молоді люди, які шукають собі кращого заробітку, ніж на півострові.

Професор соціології, доктор демографічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України Ірина Прибиткова вважає, що в таких умовах демографічні показники Криму могли бути ще гіршими.

Ознаки погіршення якості життя ‒ зменшення кількості населення та його відтік
Ірина Прибиткова

‒ Згідно з цією доповіддю, населення Криму зменшилося за період із січня до травня 2019 року на 1465 осіб. Це не так багато. При цьому позитивне міграційне сальдо склало 2117 осіб, населення через це збільшилося у восьми регіонах Криму. Страшного я тут нічого не бачу, я взагалі очікувала побачити серйозніші цифри. Це називається погіршується якість життя ‒ індивідуальна, групова або масова оцінка населення, як воно саме це розуміє. Ознаки погіршення якості життя ‒ зменшення кількості населення та його відтік. Це те, що ми спостерігаємо в Криму, тільки тепер він став військово-морською базою, і весь час йде обмін контингентами. Багато хто приїжджає сім’ями, народжують дітей, збільшується чисельність населення.

Кримський історик Олександр Севастьянов звертає увагу на аспект санкцій, під якими півострів знаходиться як тимчасово окупована територія України.

Виїзд кримчан ‒ це показник результатів за п’ять років. Такі території завжди депресивні за всіма параметрами
Олександр Севастьянов

‒ Працездатні люди дітородного віку, соціально активні громадяни, які не бачать перспективи в тому статусі, в якому сьогодні перебуває Крим. У них немає гарантій, що отримана в Криму за останні 5 років освіта може бути десь застосована, тому що кримські дипломи дуже сумнівні. Вони не бачать перспектив розвитку бізнесу, тому що в умовах сірої зони розвивати його не надто перспективно. Тому їдуть ті, хто здатний до соціального пересування, щоб в інших умовах розвинутися та народити дітей. До того ж, з’явилася інформація, що за рівнем прибутків Крим зайняв 76-е місце серед умовно регіонів Росії. Це теж доказ того, що люди шукають кращі умови, де вони можуть заробити та себе реалізувати. Виїзд кримчан ‒ це показник результатів за п’ять років. Такі території завжди депресивні за всіма параметрами.

При цьому керівник Кримстату Ольга Балдіна на пресконференції в МІА «Россия сегодня» у березні 2019 року повідомила, що за п’ять років під російським контролем населення півострова виросло більш ніж на 70 тисяч осіб, переважно завдяки міграції:

«За минулі п’ять років чисельність населення республіки Крим збільшилася на 20,4 тисячі осіб і на 1 січня 2019 року склала 1,9 мільйона осіб, Севастополя ‒ на 49,9 тисячі осіб і склала 443,2 тисячі осіб… Позитивне сальдо міграції в Республіці Крим склало 56,8 тисячі осіб, у Севастополі ‒ 60,9 тисячі. До Криму переважно приїжджали з Севастополя, Москви, Московської області, Санкт-Петербурга, Краснодара. Міграційний потік у Севастополь був забезпечений такими територіями як Краснодар, Санкт-Петербург, Москва».

Балдіна також сказала, що, за офіційними повідомленнями, за минулі 5 років у Криму та Севастополі збільшилася середня тривалість життя: в Криму з 70,7 до 72 років, у Севастополі ‒ з 72,2 до 73,3 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *