ВІДБУЛАСЯ КОНФЕРЕНЦІЯ ХРИСТИЯНСЬКА ПЕДАГОГІКА В УГКЦ

5-7 липня 2019 року відбулася міжнародна всецерковна науково-практична конференція «Християнська педагогіка: системи, досвід, перспективи» у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

Захід організований з нагоди  100 річниці від дня переходу до вічності преподобної матері Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Серед численної кількості учасників були представники монашества та катехитів з різних куточків України, зокрема, і з Харківського екзархату, а також християнські педагоги з Канади, Сербії, США, Польщі, Бразилії, Італії, Іспанії.

Перший день конференції був надзвичайно насиченим, адже містив як теоретичну, так і практичну частину. А розпочався він Божественною Літургією та озвученням вітального листа-звернення до учасників конференції Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава. Після цього прозвучав блок доповідей на такі теми, як: “Постать блаженної с. Йосафати”, “Філософські засади християнської педагогіки”, “Актуальний стан релігійного виховання в УГКЦ”. Смачно пообідавши, учасники розділилися на групи та відвідали майстер-клас на вибір:

  • Катехиза дорослих (о. д-р Богдан Тимчишин),
  • Арт-терапія у катехизації (Ігор Васюта),
  • Інтерактивні методи в катехизації (Андрій Козіброда),
  • Праця з підлітками: виховання довіри на прикладі святих (Марія Шипка),
  • Система виховання Дона Боско (о. Олег Ладнюк).

Нам вдалося відвідати заняття Ігоря Васюти, який з легкістю навчив нас малювати портрети за 1 хв та змусив ахнути від нестандартних малюнків вихованців католицької школи-гімназії св. В. Великого. А також мали змогу послухати о. Олега Ладнюка про «Запобіжна система» виховання св. Дона Боско.

На завершення дня представники Польщі, Бразилії та Канади поділилися своїми новаторськими катехитичними практиками. Стомлені, але задоволені катехити відправилися дивитися солодкі сни та набиратися сил.

Другий день конференції був наповнений досвідом та системами християнського виховання у СНДМ в Україні та Бразилії, у ЧСВВ та у отців Селезіян. Прекрасним висновком прослуханого можуть бут слова блаженної с. Йосафати :

“Треба було починати від кореня, а саме від доброго виховання молоді. Треба було, щоб вже змаленька дитина вчилася пізнавати і любити Бога, добре молитися, любити ближнього, добре мислити, добро чинити і боятися гріха”

Після урочистої Божественної Літургії випускники Катехитично-педагогічного інституту отримали довгоочікувані дипломи та розпочали своє катехитичне служіння на славу Божу.

На свято Матері Божої Неустанної Помочі усі бажаючі відправилися на прощу “Слідами Блаженної матері Йософати”, під час якої відвідали с. Жужеляни, м. Червоноград та м. Жовква.

Висловлюємо щиру вдячність  організаторами конференції – Патріаршій катехитичній комісії та Катехитично-педагогічниому інституту УКУ, а також модераторам заходу – директорці Катехитично-педагогічного інституту с. д-р Луїзі Цюпі та заступникові голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ п. Назару Дуді.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *