«Поставив кар’єру на вибори»: колишній «народний мер» Севастополя Олексій Чалий іде в депутати 

Колишній «народний мер» Севастополя Олексій Чалий вирішив знову балотуватися в депутати російського парламенту міста. На тлі багаторазових публічних заяв Чалого про завершення політичної кар’єри таке рішення можна назвати несподіваним. Кореспондент Крим.Реалії з’ясовував причини такого вчинку та наслідки, до яких він може призвести.

Олексій Чалий відмовився давати коментарі пресі, повідомивши лише, що про причини ухваленого рішення буде оголошено пізніше, на спеціально організованій пресконференції, яка відбудеться наступного тижня.

Чалий лише закликав жителів міста допомогти йому стати зареєстрованим кандидатом, поставивши свій автограф у підписних листах. За інформацією джерел севастопольського спецпроєкту «Вибір 2019», збір підписів на підтримку його кандидатури стартував з 8 липня.

«Севастополю необхідні такі депутати, які працюватимуть на місто, а не заробляти на ньому. Зараз важливий кожен підпис», ‒ сказав Чалий.

У зоні нерозуміння

Пікантності ситуації, яка склалася, додав і обраний екс-«народним мером» виборчий округ. Чалий висуватиметься у 8-му окрузі (Нахімовський район ‒ Північна сторона Севастополя ‒ КР), де як самовисуванець зареєстрований інший представник його команди ‒ Олександр Кулагін, який займає сьогодні посаду заступника голови севастопольського парламенту, а раніше працював разом із Чалим у компанії «Таврида Електрик».

У мене це рішення Олексія Михайловича викликало відверте здивування
Олег Ніколаєв

«У мене це рішення Олексія Михайловича (Чалого ‒ КР) викликало відверте здивування, ‒ сказав Крим.Реалії колишній голова Корпорації розвитку Севастополя, соратник Чалого Олег Ніколаєв. ‒ Я так і не зрозумів логіку цього рішення. У першу чергу мені не зрозуміло, навіщо потрібно було висувати свою кандидатуру в тому окрузі, де вже веде кампанію один із найяскравіших твоїх прихильників? Річ у тім, що Кулагін дійсно дуже сильний кандидат і один із небагатьох людей, пізнаваних жителями Північної сторони, він має велику підтримку. Саме тому я не розумію, чому було ухвалене таке рішення».


Олег Ніколаєв

Сам Олександр Кулагін уже оголосив, що конкуренції між ним і Олексієм Чалим бути не повинно. При цьому він запевнив журналістів, що продовжує залишатися членом умовної політичної команди Чалого і, в разі необхідності, готовий зняти свою кандидатуру на користь колишнього «народного мера».

«Я ‒ член команди Чалого, був, є і буду. Я можу припустити, що якщо Олексій Михайлович хоче висунутися в депутати, я можу поступитися йому місцем», ‒ сказав Кулагін севастопольському ресурсу «Примечания».

Для висунення кандидатом у депутати Олексію Чалому необхідно, згідно з нормами російського законодавства, зібрати від 1100 до 1400 підписів городян, зареєстрованих у відповідному виборчому окрузі. Таким чином, на збір підписів, оформлення підписних листів та подачу документів у виборчком у політика є не більше ніж п’ять днів. Збір підписів припиниться 12 липня.

Сплутати краплені карти

Подібне рішення Олексія Чалого, припускають інші прихильники політика, може бути пов’язане зі спробами об’єднати свою команду, яка напередодні виборів виявилася дезінтегрованою і «розповзлася» у різні політичні сили.

«Ми ‒ команда Чалого». Ці слова багато значать для людей
Георгій Донець

«Я можу припустити, що це свого роду об’єднавчий жест. Оскільки сам зараз займаюся збором підписів, знаю, наскільки важко спілкуватися з городянами, переконуючи їх заповнити підписний лист саме на твою користь. Люди справедливо цікавляться, чому мають ставити підписи саме за мене та кого я представляю. І переконливі відповіді на ці запитання знаходити непросто. А в разі висунення Олексія Михайловича ситуація, можливо, спроститься, оскільки на всі ці питання з’являється відповідь: «Ми ‒ команда Чалого». Ці слова багато значать для людей. Я усвідомлюю, що рейтинг Чалого 2014 року та його рейтинг сьогодні ‒ дві великі різниці, але прізвище Чалий досі викликає повагу в севастопольців», ‒ сказав Крим.Реалії кандидат у депутати парламенту Севастополя Григорій Донець, який перебував разом із Чалим у громадському русі «Республіка».

Вибір округу, на думку Донця, також виявився невипадковим. Чалий, передбачає політик, намагається перекрити собою слабкі зони, які виникли під час збору підписів його прихильниками ‒ самовисуванцями. Процес збору підписів, каже Донець, важко дається таким кандидатам.

«Я думаю, що Олексій Михайлович, проаналізувавши історію зі збором підписів, яка, до речі, рухається дуже важко, ухвалив рішення закрити собою цей зазор на найскладнішій ділянці. Хочу підкреслити: це лише мої припущення, але так пояснюється причина такого пізнього висунення та причина висунення на окрузі, де вже є його прихильник», ‒ підсумував Донець.

Російський політик і громадський активіст Володимир Гарначук переконаний, що висунення Чалого в депутати ‒ результат порушених домовленостей, які були укладені між ним та Андрієм Турчаком, головою генеральної ради партії «Единая Россия», який регулярно приїжджав до Севастополя.

На ці вибори Чалий, по суті, поставив власну кар’єру
Володимир Гарначук

«Очевидно, що були якісь кулуарні домовленості між Чалим і Турчаком і, можливо, якимись ще людьми. Ці домовленості панове з «Единой России» очікувано порушили, й Олексій Михайлович ухвалив дуже ризиковане, з моєї точки зору, рішення йти ва-банк. На ці вибори Чалий, по суті, поставив власну кар’єру, тому що, якщо його знімуть через формальні причини, а виборчком докладе всіх зусиль, щоб це зробити, його політична кар’єра закінчиться», ‒ сказав Гарначук у коментарі Крим.Реалії.


Володимир Гарначук

ДОВІДКА: На 8 вересня в анексованому Росією Криму та Севастополі заплановане проведення виборів депутатів російського парламенту та місцевих рад. Офіційний Київ, а також низка міжнародних організацій і багато країн світу не визнають російських виборів на півострові.

У матеріалі використовується термінологія, вживана на анексованому Росією півострові

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *