«На кожному етапі шахрайство»: «автобусний скандал» у Криму

У Криму – скандал у сфері автомобільних перевезень. У підконтрольному Росії кримському уряді з’ясували, що на міжрегіональних автобусах масово перевозять безбілетників, збираючи з них гроші повз каси, багато маршруток не довозять людей до потрібних зупинок і порушують низку інших вимог. Своєї посаді через це позбувся директор держпідприємства «Кримавтотранс» Ігор Коробчук.

Про відставку голови «Кримавтотрансу» Ігоря Коробчука стало відомо 9 липня. Про це доповів російський міністр транспорту Криму Сергій Карпов на засіданні кримського уряду. Глава Радміну Сергій Аксьонов не приховує, що ця відставка відбулася з його ініціативи. Ще два тижні тому він обіцяв звільнити чиновника «за статтею», якщо водії міжміських автобусів не припинять возити безбілетників.

Слідом за звільненням Ігоря Коробчука Сергій Аксьонов попросив підконтрольного Росії прокурора Криму Олега Камшилова перевірити всі автостанції «Кримавтотрансу». Він заявляє, що його команда виявила серйозні порушення на них і в самому підприємстві.

Історія з відставкою Ігоря Коробчука змусила кримських чиновників публічно озвучити низку проблем, пов’язаних із безпекою перевезень у кримських автобусах, які тривалий час не вирішуються, хоча щодня загрожують жителям і гостям півострова.

«Попрошу переворушити цю купу мотлоху»

Ігор Коробчук очолював «Кримавтотранс» з жовтня 2016 року. До цього він працював в органах податкової служби Криму. Заступаючи на посаду, він обіцяв низку поліпшень у сфері пасажироперевезень. «Серед поставлених перед трудовим колективом завдань пріоритетна – забезпечення прозорої роботи підприємства, надання сучасних та якісних послуг споживачам, оптимізація структури, а також ефективне функціонування автовокзалів і автостанцій Криму. Окреме завдання – налагодження діалогу з перевізниками і спільна робота з планування маршрутної мережі», – заявляв він у день свого представлення колективу «Кримавтотрансу».


Ігор Коробчук (праворуч)

Але на практиці вийшло не зовсім так.

«На жаль, мої команди виконані не були. Підсадники на всіх станціях як працювали, так і працюють. Плювати всі хотіли на законодавство. Ніхто не соромиться. Все відбувається відкрито, на очах у людей. Половину громадян намагаються посадити в автобус і отримати на руки готівку. Громадяни страждають, у першу чергу. Ми в їхніх інтересах усе це робимо», – пояснив Сергій Аксенов свою вимогу про відставку Ігоря Коробчука.

За його словами, в липні діяльність «Кримавтотрансу» почала перевіряти робоча група Ради міністрів Криму, яка виявила порушення.

За даними російського Міністерства транспорту Криму, з початку року в Криму перевезли 3,2 тисячі безквиткових пасажирів, яких збирають в автобуси за межами автостанцій. За словами Сергія Аксенова, порушення тривають навіть після того, як стало відомо про перевірки на транспорті.

Він передбачає, що керівництво «Кримавтотрансу» могло мати свій дохід від перевезення нелегальних пасажирів. «Як тривала підсадка (людей за межами автостанцій – КР), так і триває. Директор (підприємства «Кримавтотранс» – КР) Коробчук ніяких заходів не приймав. Я впевнений, що це як джерело доходу. Кожна станція – це список нелегальних автобусів із зазначенням, кого пускати, кого не пускати за шлагбаум. Я попрошу переворушити всю цю купу мотлоху», – заявив він, звертаючись до російського прокурора Криму Олега Камшилова на засіданні Радміну 9 липня.


Перевірки на транспорті в Криму

На кожному етапі шахрайство формується. Це стосується майже всіх автостанцій
Сергій Аксенов

За словами Сергія Аксенова, проблему нелегальних перевезень не вирішує навіть встановлення на автостанціях відеокамер: «Колеги мені доповіли, що камери на деяких автостанціях встановлені так, що на них не видно основних майданчиків, де йде підсадка (нелегальних пасажирів – КР). На кожному етапі шахрайство формується. Це стосується майже всіх автостанцій».

Урядова перевірка, за словами Сергія Аксенова, виявила в «Кримавтотрансі» незареєстроване майно, яке використовується в комерційних цілях: «У багатьох випадках майно «Кримавтотрансу» не ставилося на облік свідомо, хоча гроші виходили. Мені колеги говорять, що тільки платні туалети в «Кримавтотрансі» 1,5 мільйона рублів на місяць приносять. При цьому не оформлено жодного, і гроші готівкою надходять у кишені різних посадових осіб. Перевернути все, допитати всіх, хто брав участь у цій ситуації. Якщо в касі грошей немає, значить їх 100% розподілили між собою учасники процесу».

Тільки платні туалети в «Кримавтотрансі» 1,5 мільйона рублів на місяць приносять
Сергій Аксенов

У «Кримавтотрансі» поки ніяк не відреагували на звинувачення. Під час підготовки цього матеріалу телефони підприємства не відповідали.
Ми намагалися зв’язатися з Ігорем Коробчуком телефоном, який є у відкритому доступі, але він на наші дзвінки теж не відповів.

«Автобус на автостанцію не заїхав, пройшов транзитом»

Завдяки скандалу з безбілетниками і відставкою голови «Кримавтотрансу» стало відомо, що автоперевезення на півострові супроводжуються багатьма іншими проблемами, про які раніше не повідомлялося.

За словами російського міністра транспорту Криму Сергія Карпова, на сьогоднішній день забезпечені транспортом 66 із 85 населених пунктів півострова (78%). У 19 сіл і селищ безпосередньо не доходять автобуси. За словами міністра, це пов’язано з нормативами, які не передбачають окремі автобуси для населених пунктів, що знаходяться на відстані менше 2 кілометрів від автостанцій та місць руху.


Перевірки на транспорті в Криму

У такій ситуації людям доводиться самостійно добиратися до трас і гальмувати маршрутки. І якщо поруч немає автостанції, де можна купити квиток на автобус, кримчани стають усе тими ж нелегальними пасажирами, з якими бореться кримська влада.

В результаті обстеження автобусів у Сімферополі, за словами міністра, з’ясувалося, що водії забирають і висаджують пасажирів у невстановлених місцях, а також порушують графік руху за маршрутами прямування.

Наприклад, чиновники зафіксували, що автобуси «Сімферополь-Євпаторія», «Сімферополь-Новоозерне» і «Сімферополь-Ялта» на початку липня не вийшли на маршрути у вихідний і святковий дні. Ще один автобус їм не вдалося обстежити, оскільки він пройшов повз станцію свого проходження, де на нього чекали чиновники. «Автобус повинен був починати рух зі станції «Курортна» (у Сімферополі – КР), куди виїхала наша бригада. До моменту початку руху автобус за фактом поїхав із території аеропорту, на автостанцію взагалі не заїхав, пройшов транзитом. Тому він не був перевірений. Зараз він буде перевірятися додатково», – розповів Сергій Карпов.

«Автобуси всі дуже старі, пенсіонери вислуховують грубості»


Сергій Карпов

Міністр каже, що кримські автобуси часто не довозять пасажирів до місця призначення, зазначеного у квитку. Подібні випадки бувають не тільки на приміських маршрутах, а й на внутрішньоміських. Наприклад, у Бахчисараї місцеві жителі поскаржилися Сергію Аксенову, що автобуси за маршрутом №4 не довозять їх до кінцевої зупинки. «Маршрутка на двох нижніх зупинках у сьомому мікрорайоні ходить кожні 15 хвилин, а на верхню зупинку піднімається один раз на годину», – озвучив він скаргу бахчисарайців на виїзній нараді 11 липня.

Тіснота в салоні, переповненість людьми, автобуси в поганому технічному стані
Місцеві жителі

Вони також стверджують, що на маршрутах у Бахчисараї занадто старі автобуси, а водії не бажають перевозити пільговиків і відмовляються виїжджати на маршрути після 19.00. «Автобуси всі дуже старі і тісні, вікна наглухо закриті. Тіснота в салоні, переповненість людьми, автобуси в поганому технічному стані. Нема соціального автобуса, пенсіонери вислуховують грубості від водіїв, показуючи посвідчення. Багато все одно дають гроші за проїзд, хоча б 5 рублів», – скаржаться місцеві жителі.

В деякі населені пункти Бахчисарайського району рейсові автобуси взагалі не ходять, оскільки перевізники відмовляються возити людей поганими дорогами.

У Сімферополі жителі скаржаться на проблеми з транспортом у вечірній час і нерегулярні рейси в напрямку найближчого до них курорту – Миколаївки Сімферопольського району.

Зайнятися вирішенням цих проблем належить новому керівникові «Кримавтотрансу». Сергій Аксенов доручив профільним відомствам сприяти йому в проведенні інвентаризації майна підприємства, легалізації всіх його тіньових доходів і установки відеокамер на підконтрольних йому автостанціях. Кандидатуру нового директора «Кримавтотрансу» Сергій Аксенов доручив внести до кінця тижня. Але станом на п’ятницю, 12 липня, ім’я наступника Ігоря Коробчука залишалося невідомим.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *