З комахами і на роликах вхід заборонений: як на пляжах Ялти зустрічають туристів

Влада Криму щороку обіцяє зробити півострів комфортнішим для відпочинку. Для цього чиновники розробили низку рекомендацій до пляжних територій. У розпал курортного сезону Крим.Реалії проводять щорічне дослідження ‒ перевіряють, наскільки безпечні та комфортні для відпочинку кримські пляжі, чи відповідають вони вимогам кримського уряду.

Торік у Міністерстві курортів і туризму Криму розробили рекомендації до функціонування пляжів. Їх, за задумом чиновників, має враховувати місцева влада при підготовці пляжних територій до сезону та передачі їх в оренду. Згідно з цими вимогами, пляжі мають бути обладнані як мінімум туалетом, душем та рятувальним постом. Кожному пляжу має бути наданий індивідуальний номер для екстрених служб, який би добре проглядався. Окрім того, на пляжах мають бути інформаційні табло з повідомленнями про орендаря пляжу, номери телефонів екстрених служб і «гарячих ліній» для скарг і звернень відпочивальників, а також при можливості встановлені камери відеоспостереження.

Цього року кримські пляжі готували поспіхом. Багато з них за три дні до офіційного старту курортного сезону не були готові зустрічати відпочивальників. Тому документи для їх відкриття профільні служби видавали в «екстреному режимі».

Наскільки якісно в Криму готують пляжі до сезону, Крим.Реалії почали моніторити торік. Тоді ми зафіксували безліч невідповідностей заявленим вимогам. Переважно вони були пов’язані з відсутністю на пляжах індивідуальних номерів, номерів телефонів екстрених служб та рятувальних постів. Цього року продовжуємо наше дослідження й починаємо його традиційно з Ялти ‒ головного курортного міста півострова.

Ми вивчили ситуацію на восьми ялтинських пляжах, найбільш популярних серед туристів. Серед них ‒ знамениті «Масандрівський», «Приморський», «Дельфін» та «Лівадійський». За нашими спостереженнями, цього року ситуація там набагато краща, ніж торік. Більшість пляжів обладнані рятувальними постами та інформацією з телефонами всіх екстрених служб. Але проблемою залишаються душі й туалети, які на більшості пляжів платні, а на деяких ‒ взагалі відсутні.

Пляж Царьова: плавати на матраці заборонено

Пляж «Лівадійський» у Ялті викликає запитання вже на вході. Згідно з інформацією на одному з табло, він працює щодня з 8:00 до 20:00.

Однак на іншому інформаційному стенді, розташованому неподалік, зазначений інший графік роботи ‒ з 9:00 до 19:00. На цих же інформаційних стендах вказані телефони рятувальників, «швидкої допомоги» та поліції, яких немає у рекомендаціях Мінкурортів і туризму Криму.

Відпочивальникам тут пропонують взяти в оренду шезлонг і парасольку ‒ за 200 рублів кожен.

На території пляжу до послуг відпочивальників ‒ два біотуалети та рятувальний пост. Індивідуального номера на пляжі ми не побачили. Свого душа у пляжу немає.

На цьому пляжі заборонено запливати за буйки, купатися в нетверезому стані, організовувати ігри на воді, «пов’язані з пірнанням…», використовувати для плавання надувні матраци, лежаки, дошки та багато іншого.

Пляж «Лівадійський», нагадаємо, перебуває в користуванні ТОВ «Санаторій Кірова» екснародного депутата України Олега Царьова.

«Дельфін»: без тенісу, але з бунгало

За 200 рублів пропонують в оренду шезлонг і на ялтинському пляжі «Дельфін». Він працює з 8:00 до 18:00, вхід вільний. Також на пляжі можна орендувати бунгало за 600 рублів на півдня. За 800 рублів тут можна орендувати «сімейний куточок» ближче до берега моря.

Однак за туалет і душ тут доводиться платити ‒ 20 і 30 рублів відповідно. Такі ж ціни на цьому пляжі були й торік. Щоправда, замість бунгало пропонували відпочивати за шторками за 500 рублів.

Також торік на «Дельфіні» були тенісні столи, якими можна було скористатися за 200 рублів на годину.

Щороку на пляжі обладнують рятувальний пост. Працює він і зараз.

Індивідуального номера пляжу на інформаційному стенді ми також не виявили.

Туалет ‒ 20 рублів, душ ‒ в усіх на виду

Пляж «Корсар» (друга назва ‒ «Сонячний-2») перебуває в користуванні підприємця Тельмана Тагієва. Працює з 8:00 до 18:00. «Після 18.00 порятунок на воді не забезпечується», ‒ сказано на інформаційному стенді пляжу.

Тут також попереджають про небезпеку вживання швидкопсувних продуктів на пляжі.

На цьому пляжі пропонують масаж вартістю від 1 тисячі рублів. Охочих отримати послугу відсилають до медпункту.

Туалет на пляжі теж платний ‒ 20 рублів. За ключами від нього треба йти в місцевий бар. Свій душ на пляжі не працює ‒ закритий на ключ. Але відпочивальники миються на сусідньому, де обладнані саморобні душові шланги.

Упродовж дня за відпочивальниками спостерігає черговий рятувальник.

Індивідуального номера пляжу на інформаційному стенді немає. Але вказані телефони користувача пляжу, «гарячої лінії» адміністрації Ялти та call-центру Мінкурортів і туризму Криму.

Без зазначення індивідуального номера зараз працює «Масандрівський пляж». Він відкритий щодня з 8:00 до 21:00 (санітарний час ‒ 5:00 і 8:00).

Оренда лежака на пляжі в тіньовій зоні коштуватиме 500 рублів, а в зоні зі штучним туманом ‒ 300 рублів.

Пляж перебуває в користуванні ялтинської фірми «Ілвіа», яка займається розважальною діяльністю. На цей пляж заборонено приходити з тваринами та приїжджати на будь-якому транспорті, включаючи роликові ковзани та скейтборди.

На цьому пляжі обладнаний підйомник для людей з особливими потребами. Тут він поки єдиний на всі пляжі Південного узбережжя Криму.

Велосипеди, собаки та рептилії заборонені

Індивідуальні номери ми змогли знайти на чотирьох ялтинських пляжах. Один з них ‒ пляж санаторію «Узбекистан». Увійти на нього ми не змогли, оскільки він має статус лікувального, і доступ на нього обмежений.

Однак на його інформаційному стенді значиться номер ‒ ЯЛ-59. Тут же телефон call-центру Мінкурортів і туризму Криму, МНС, поліції та «швидкої допомоги».

Під номером ЯЛ-68 працює ялтинський пляж «Бегущая по волнам» («Та, що біжить хвилями»), розташований у Приморському парку.

Він відкритий з 7:00 до 17:00. Є свій рятувальний пост.

Згідно з правилами, на цьому пляжі заборонено кататися на велосипеді, вигулювати собак і палити у невстановлених місцях. Також сюди не допускаються люди зі шкірними захворюваннями, а також будь-якими тваринами, рептиліями і навіть комахами.

На стенді розміщена пам’ятка МНС про поведінку на воді, а також метеозведення з інформацією про температуру води та повітря.

Практично всю території цього пляжу займають шезлонги з парасольками.

Душ на пляжі платний ‒ 20 рублів.

Масаж ‒ можна, грати в ігри ‒ не можна

Пляж загального користування «Гороно» позначений під персональним номером ‒ ЯЛ-71. Перебуває в користуванні приватної фірми «Аквалюкс-Крим». Фірма зареєстрована в селі Сухоріччя Сімферопольського району та спеціалізується на зборі відходів і будівництві комунікацій.

Пляж працює з 8:00 до 18:00.

На пляжі відпочивальникам пропонуються кальяни, камери схову з безкоштовним заряджанням мобільних пристроїв.

Також у місцевому медпункті надають послуги масажу. На пляжі є рятувальний пост, камери відеоспостереження.

Пляж загального користування «Акведук» працює під номером ЯЛ-73 з 8:00 до 19:00. Перебуває в користуванні ялтинської фірми «Акведук-С» (спеціалізується на будівництві та вирощуванні сільгоспкультур). На інформаційному стенді вказані телефони «гарячої лінії» відділу санаторно-курортного комплексу і туризму адміністрації Ялти, а також call-центру Мінкурортів і туризму Криму.

Також тут вказані телефони поліції, «швидкої допомоги» і Єдиної чергово-диспетчерської служби.

На цьому пляжі заборонено стрибати з бун, запливати за буйки, підпливати до плавзасобів, забруднювати водойму, грати з м’ячем та в інші спортивні ігри у невстановлених місцях, розпивати спиртні напої, палити тощо.

Цього року на ялтинських пляжах стали уважніше ставитися до оприлюднення своїх індивідуальних номерів і телефонів профільних служб для скарг. Однак не всі поки готові забезпечити відпочивальників безкоштовними туалетами та душовими.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *