Цього року на Луганщині запрацює Програма з відновлення малих і середніх …

Цього року на Луганщині запрацює Програма з відновлення малих і середніх підприємств на Сході України, – брифінг

Орієнтовно це буде у вересні. Про це повідомив під час брифінгу для ЗМІ директор Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук сьогодні, 16 липня.

Співдоповідачем виступив заступник начальника філії Луганського обласного управління АТ «Ощадбанк» з мікро-, малого та середнього бізнесу Олександр Оверчук.

Спікери розповіли про запровадження Програми з відновлення фінансування інвестиційних проектів малих і середніх підприємств на Сході України в рамках проекту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України», що реалізується Німецьким державним банком розвитку через Німецько-Український Фонд.

Дуже важливо як для України так і для Луганщини, що Європейський Союз продовжує надавати суттєву підтримку економічному відновленню на Донбасі», – зауважив Сергій Медведчук.

Він зазначив, що в області діє понад 23 тисячі суб’єктів малого та середнього бізнесу. «Підприємства працюють не на повну потужність. Велика частина із них залишається без сировини, енергоносіїв, ринку збута тощо. Отже запровадження в області Програми є своєчасним та необхідним», – наголосив спікер.

Загальна сума складає 9,5 млн євро для Луганської та Донецької областей. Квоти по регіонам не передбачені.

Максимальна фінансова підтримка на проект 150 тисяч євро в гривневому еквіваленті.

Учасниками можуть стати суб’єкти господарювання, які зареєстровані в зазначених областях, здійснюють свою діяльність не менш ніж за 1 рік до початку Програми, а їх виробництва знаходяться не ближче 5 км від лінії розмежування.

До суб’єктів МСП відноситься мікро (до 20 осіб, річний дохід до 2 млн євро), малі (до 50 осіб, річний дохід до 5 млн євро) та середні підприємства (відповідно до 250 осіб, річний дохід до 10 млн євро).

Партнерами виступають «Ощадбанк», «Укргазбанк» та компанія «ОТП Лізинг».

У свою чергу, Олександр Оверчук зазначив, що обов’язковий власний внесок у розмірі 20 % від загальної вартості проекту, але потім Німецько-Український Фонд повертає 10 %. Останні 80 % кредитує «Ощадбанк».

Протягом півроку клієнт виконує усі вимоги банку по погашенню кредиту або відсоткової ставки. Через шість місяців коли позивач дотримувався усіх зобов’язань, 50 % даної суми Фонд перераховує банку на погашення кредиту.

Протягом року заборонено дострокове погашення. Мінімальний строк кредиту – 2 роки.

Більш детально ознайомитися з Програмою можна на сторонці Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації в розділі «Підприємство» підрозділ «На допомогу підприємцю».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *