21 липня – День звільнення міста Торецьк від російської окупації 21 липня 2014 …

21 липня – День звільнення міста Торецьк від російської окупації

21 липня 2014 року в результаті військової операції було звільнено місто Торецьк від військових формувань, підконтрольних Російській Федерації.

Торецьк (до 2016 року – Дзержинськ) перебував під контролем іррегулярних незаконних збройних формувань з травня 2014 року. Блискучу операцію зі звільнення міста було проведено зведеною групою Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та спецпризначенцями 73-го Морського центру спеціального призначення, які зайняли місто та утримували його протягом 8 годин, поки в місто не увійшли основні сили ЗСУ.

Операція почалася рано вранці, з 04:00 до 05:30 групи почали виходити у райони виконання завдань. Група морського спецназу в обхід блокпостів бойовиків зайшла в місто і захопила будівлю міської ради, затримавши терористів, які там перебували. Збройні формування Російської Федерації та її найманці намагалися штурмом повернути контроль над будівлею міської ради, здійснювалися обстріли з танків, БМП та ПТУРів. Однак українські військові не відступили від своїх позицій.

Ще одна група українських спецназівців ліквідувала кілька позицій бойовиків на в’їздах до міста. Квартал за кварталом група просувалася вглиб міста, перевіряючи будівлі, автомобілі та зайняла позиції поблизу міськради.

Під час боїв важкі поранення отримало троє бійців Збройних Сил України. У полон потрапила велика кількість бойовиків, які були передані відповідним органам досудового слідства. Зазнавши значних втрат у людях та бронетехніці, групи найманців відступили.

Вже ввечері 21 липня над містом, що перебувало в окупації з 15 квітня 2014 року, замайоріли українські прапори. Проте бої навколо міста тривали до 26 липня.

Завдяки злагодженим діям поліції, буквально в перші дні після звільнення, було встановлено і затримано декілька десятків представників військових формувань, підконтрольних Російській Федерації.

Сили АТО, залучені до звільнення міста: 73-й МЦСО, 140-й ОЦ СпО, 34-й БтрО.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *