Падає якість і престиж кримської освіти ‒ активісти

У Криму підбили підсумки Єдиного державного іспиту (ЄДІ). Глава російського уряду Криму Сергій Аксенов оцінив результати ЄДІ як «показник високої якості освіти».

«Вітаю випускників, які набрали найвищий бал за результатами ЄДІ. Це гідний старт на шляху до професійних та життєвих успіхів! Цього року Крим підготував 15 100-бальників, що, вважаю, є прямим показником високої якості освіти в республіці», ‒ сказав Аксенов.

На думку російської журналістки Оксани Якубець, «ознайомлювальний» рівень шкільної освіти, який сформувався в Криму, породжує попит на репетиторство.

«Сергій Валерійович, як зазвичай, злукавив і злицемірив одночасно. «Крим підготував» звучить так само блюзнірськи, як «збудували аеропорт, збудували ТЕЦ, кожен день дитячий садок…». У його словах немає ні слова подяки батькам, які несуть основне навантаження в освіті своїх дітей. Сотні моїх знайомих розраховують тільки на свої фінансові можливості для оплати репетиторів своїм чадам. Кримська школа сьогодні, у найкращому випадку, лише ознайомлює школяра з навчальною програмою. Всю решту навантаження несуть на собі батьки», ‒ розповіла Крим.Реалії журналістка.

Сьогодні кримські діти явно не конкурентоспроможні на материковій частині Росії
Оксана Якубець

За її словами, якість кримської освіти випускників не дозволяє витримати конкуренцію в регіонах сусідньої Росії.

«Сьогодні кримські діти явно не конкурентоспроможні на материковій частині Росії. Нехай Аксенов краще розповість, скільки кримських школярів вступили або зараз навчаються в провідних вишах Росії?! І нехай глава похвалиться, як Крим зустрічає з материка перших своїх випускників російського Криму, які цього року закінчили виші. Де робочі місця, житло для молодих фахівців, інші види підтримки? Скільки їх повернулося?», ‒ зазначила журналістка.


Сергій Аксенов під час «Єдиного дня здачі ЄДІ батьками», лютий 2018 року

Про те, що результати п’ятнадцяти стобальників не можна вважати показником «високої якості освіти» в Криму, вважає і кримський опозиційний активіст Олексій Єфремов, який має педагогічний досвід роботи в кримських школах.

Я в багатьох храмах знань спостерігав вундеркіндів. Але це зазвичай один-два учні на клас, які витягають самі себе з болота цієї системи
Олексей Єфремов

«Це чудово, щиро радий за молодих людей і їхніх батьків і бажаю всім вступити до вишу своєї мрії, якщо це їм треба, звісно. Що стосується місцевої верхівки, то нехай прогуглять і тоді прозріють, що крім індивідуальних досягнень учнів, є ще цілий набір критеріїв якості освіти. Це професіоналізм педагогів, організація освітнього процесу та управлінської діяльності, інновації та все таке інше. Я в багатьох храмах знань спостерігав вундеркіндів, яскравих зірочок у плані освоєння наук. Але це зазвичай один-два учні на клас, які швидше не завдяки, а всупереч витягають самі себе з болота цієї системи. Тому не можна говорити про якість освіти, орієнтуючись на них, і тим більше, на ЄДІ, який не критикував тільки лінивий», ‒ поділився своєю думкою з Крим.Реалії активіст.


Олексей Єфремов

За його інформацією, в Криму відбувається не підвищення якості освіти, а її деградація.

«Так кумедно таке читати, коли навколо мене і вчителям, і учням, і батькам просто очевидно ‒ освіта «весело» деградує. Це жебрацькі зарплати вчителів, божевільне бюрократичне навантаження, батьки, які ганяються за оцінками, а не за знаннями, православ’я головного мозку, мілітаризм… Головний ворог освіти ‒ це міністерство освіти», ‒ вважає активіст.

Подібну думку Крим.Реалії повідомили й кримські активісти міжнародного руху за звільнення Криму #LiberateCrimea.

Якість освіти в Криму після 2014 року стабільно погіршується. З ЄДІ історія така, що самі вчителі дають можливість випускникам списувати
Активіст #LiberateCrimea

«За нашими спостереженнями, якість освіти в Криму після 2014 року стабільно погіршується. З ЄДІ історія така, що самі вчителі дають можливість випускникам списувати в туалетах під час іспиту. Інакше знають, що буде біда. Як це сталося з іспитом з хімії в Судацькому регіоні, де не дали списати і всі отримали незадовільно! Багато молодих вчителів змушені шукати підробітку через мізерні зарплати, що теж не сприяє якості освітнього процесу. Падає не тільки якість кримської освіти, а й престиж. Зараз на кримському телебаченні йде реклама КФУ, тому що на багато факультетів недобір абітурієнтів. Кримчани розуміють, що кримські дипломи нелегітимні», ‒ повідомили активісти.

Активістка руху «Вільний Крим» Еміне Ібраїмова, яка має багаторічний педагогічний стаж, також наголошує на зниженні загального рівня освіти кримських дітей.

На такі факультети, як фізика, хімія, недобір у вишах. Все це результати проблем у сфері освіти
Еміне Ібраїмова

«Порівнюю молодь десятирічної давності й сьогоднішню, так ось ті хлопці були й грамотнішими, і фізично сильнішими. Є, звісно, яскраві й талановиті і зараз, як ці стобальники, але в загальній масі, на жаль, рівень і освіти, і фізичної підготовки, і виховання погіршується останніми роками. Про що говорити, якщо на такі факультети, як фізика, хімія, недобір у вишах. Усе це результати проблем у сфері освіти, одна з головних ‒ перевантаження вчителів звітністю. Їм просто все менше залишається часу на самих учнів. Вчителям ніколи навчати дітей, вони пишуть звіти, плани роботи…», ‒ розповіла Крим.Реалії активістка.


Еміне Ібраїмова

У 2019 році, за інформацією російського міністерства освіти, науки та молоді Криму, найвищі результати ЄДІ кримські випускники показали з російської мови: приблизно 50% учасників набрали 60 і більше балів за 100 бальною шкалою, 889 осіб ‒ понад 80 балів, 6 осіб ‒ 100 балів. Відсоток незадовільних результатів ‒ 2,4%. Результати з профільної математики вищі, ніж торік: зменшився відсоток «незадовільно», зріс відсоток високих результатів (вище 80 балів), і 3 учасники отримали 100 балів. 545 осіб з 2,5 тисячі учасників отримали результати 70 і більше балів. Усього сьогодні 15 кримських випускників 11 класу отримали 100 балів за результатами ЄДІ, зокрема: 1 ‒ з літератури; 3 ‒ з математики профільного рівня; 3 ‒ з хімії; 6 ‒ з російської мови; 1 ‒ з біології; 1 ‒ з суспільствознавства.

Довідка. Єдиний державний іспит (ЄДІ) ‒ основна форма державної підсумкової атестації за освітніми програмами середньої загальної освіти в Росії. Результати ЄДІ визнаються школами як результати випускних іспитів, а вишами ‒ як результати вступних випробувань із відповідних загальноосвітніх предметів. ЄДІ проводиться за 15 предметами. Щоб отримати атестат, випускникам досить скласти ЄДІ з російської мови та математики (на базовому або профільному рівні). Решту предметів (у будь-якій кількості) учасники ЄДІ здають за бажанням.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *