«Вирок не повинен стати смертним»: про стан здоров’я Едема Бекірова в кримському СІЗО

Здоров’я кримськотатарського активіста з Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова стрімко погіршується в камері Сімферопольського СІЗО. Він опинився там сім місяців тому за звинуваченням російських спецслужб у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Випадок з Едемом Бекіровим істотно відрізняється від ситуації з іншими українськими політв’язнями, оскільки він перебуває в неволі, маючи інвалідність ‒ незадовго до арешту в Криму йому ампутували ногу. Що зараз відбувається з ним, з’ясовували Крим.Реалії.

58-річний кримськотатарський активіст Едем Бекіров перебуває в СІЗО Сімферополя з грудня минулого року за звинуваченням у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки (стаття 222.1 Кримінального кодексу Росії). Сам він та його захист усі звинувачення заперечують.


Едем Бекіров

Едема Бекірова затримали при в’їзді на півострів через адмінкордон, він прямував до своєї 78-річної матері та родичів. Відтоді активіста тримають у СІЗО Сімферополя. Необхідність його тримання під вартою російські слідчі мотивують у судах тим, що в Едема Бекірова є українське громадянство, він нібито «може втекти на територію суміжної держави». Аналогічні аргументи можна чути в судах і в інших кримських справах. Але у випадку з Едемом Бекіровим суди, продовжуючи йому термін арешту, не враховують складний стан його здоров’я ‒ хронічні захворювання та інвалідність через ампутацію ноги.

У СІЗО його потреби в постійній медичній допомозі теж не враховують і не мають уявлення про неї, стверджують адвокати. Не зміг на це вплинути навіть Європейський суд з прав людини, який ще 11 червня ухвалив помістити Бекірова до лікарні та надати йому незалежних фахівців-лікарів у профільних медичних сферах. Замість цього Едема Бекірова відіслали на 30-хвилинне обстеження, яке, за словами адвоката, провели «неналежним чином».

Два місяці тому адвокат Іслям Веліляєв після відвідування Едема Бекірова говорив про погіршення його здоров’я: з’явилися напади задухи та кашлю з кров’яними виділеннями. А 22 липня адвокат Олексій Ладін після спроби зустрітися з Едемом Бекіровим повідомив, що той не встає з ліжка камери медсанчастини.

«Тато повільно вмирає в СІЗО»

За словами Олексія Ладіна, 22 липня він планував обговорити зі своїм підзахисним поточні питання у справі й довідатися про його самопочуття. Але зустріч не відбулася, оскільки Едем Бекіров не зміг вийти до нього.

«Він не зміг до мене вийти з камери медсанчастини, тому що не встає з ліжка. Причина ‒ гострий біль через защемлення хребта. Я тут же звернувся до медсанчастини. Медичний працівник до нього зайшов ‒ і Бекіров підтвердив, що у нього защемлення нерва в хребті. Чому це сталося, я поки не можу говорити, оскільки так і не побачився з ним. Але, очевидно, мають місце зовнішні чинники, можливо, вплинули умови утримання в медсанчастині СІЗО», ‒ розповів адвокат Крим.Реалії.


Олексій Ладін

Він також висловив думку, що погіршення здоров’я Едема Бекірова могли спричинити спроби російської влади «формально виконати рішення ЄСПЛ про належне медичне обстеження, які погіршили фізичний стан активіста». Слова Олексія Ладіна підтвердили дочка та дружина Едема Бекірова.

«Поки омбудсмени Росії та Криму обіцяють посприяти переведенню тата під домашній арешт, він повільно помирає в СІЗО. Тата не зміг відвідати адвокат Олексій Ладін в медсанчастині СІЗО ‒ у нього защемило нерв у хребті, він не може встати з ліжка. Тато відчуває сильний біль у спині, але йому не надають потрібну медичну допомогу. Ми терміново намагаємося передати йому знеболювальні препарати», ‒ стверджує дочка активіста Елеонора Бекірова.

У зв’язку з погіршенням стану здоров’я Едема Бекірова публічну заяву зробила його дружина Гульнара Бекірова.

«Я не маю можливості допомогти своєму чоловікові, Едему Бекірову, якого сьогодні правосуддя Росії своїми діями за 223 дні довело до критичного стану. Він має інвалідність першої групи, має порушення функції тазових органів, спинального кровообігу, стан після складної операції на серці. А в СІЗО його зробили інсулінозалежним. Він потребує постійного медикаментозного лікування та нагляду, йому необхідна термінова кваліфікована медична допомога. Вони знущаються з хворої людини, він там помирає. Весь світ бачить ситуацію, весь світ підтримує Едема Бекірова, але ми не можемо йому допомогти. Надуману справу зшито білими нитками. Прийде час ‒ і кожен, хто долучився до цієї справи, відповідатиме перед Всевишнім», ‒ йдеться у заяві Бекірової, оприлюдненій у соцмережах.

«Думаємо про Бекірова вдень і вночі»

Адвокат та рідні Едема Бекірова закликають звернути увагу на ситуацію уповноважених з прав людини Росії та України Тетяну Москалькову і Людмилу Денісову, які на початку липня висловили готовність сприяти переведенню активіста під домашній арешт. Зокрема, Тетяна Москалькова повідомила, що «хотіла б зміни запобіжного заходу на домашній арешт» для Едема Бекірова.

17 липня захист Бекірова звернувся до Тетяни Москалькової з проханням підтвердити свою позицію та допомогти перевести Едема Бекірова під домашній арешт. Звернення російському омбудсмену передала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.


Тетяна Москалькова (л) і Людмила Денісова. Архівне фото

19 липня клопотати перед слідчими органами ФСБ Росії про переведення Едема Бекірова під домашній арешт пообіцяла в коментарі Крим.Реалії підконтрольна Росії омбудсменка Криму Людмила Лубіна.

Уже після того, як Едему Бекірову стало гірше, Крим.Реалії знову зв’язалися з нею, але Людмила Лубіна сказала, що вже не може допомогти активісту, оскільки його справа передана до суду для розгляду по суті.

«Вже не готова (надіслати клопотання про домашній арешт ‒ КР). Буквально позавчора я дізналася, що минулого тижня справу направили до суду для розгляду по суті, і всі мої клопотання, про які ми говорили, вже не мають тієї сили», ‒ сказала вона.

При цьому Людмила Лубіна не виключила можливості клопотати перед судом про зміну запобіжного заходу Едему Бекірову.

23 липня у зв’язку з погіршенням стану здоров’я Бекірова омбудсменка Денісова повторно звернулася до російської колеги з проханням «негайно вжити заходів з надання йому медичної допомоги».

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Справи кримських активістів: Едем Бекіров і Наріман Мемедемінов

В офісі уповноваженої з прав людини в Росії утримуються від коментарів стосовно долі Едема Бекірова. Прес-секретар відомства Олексій Зловедов повідомив Крим.Реалії, що не може надати жодної інформації про наміри Тетяни Москалькової у справі Едема Бекірова, «оскільки її немає на місці, а інформацію надає тільки вона». Прес-секретар рекомендував зателефонувати омбудсмену у другій половині серпня.

«Вирок не повинен стати смертним»

Тим часом в інтернеті з’явилося звернення до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства юстиції Росії з вимогою звільнення Едема Бекірова з СІЗО Сімферополя «через життєво важливі показання», його огляду незалежними лікарями та госпіталізації, а також ухвалення рішення про неприпустимість його тримання під вартою. Автором звернення вказана лікарка з Москви Ольга Мазурова. Хто вона й чому вирішила заступитися за кримськотатарського активіста, поки невідомо.

«Лікарка Ольга Мазурова» згадується серед активістів, затриманих у Москві на акції в підтримку російського журналіста Івана Голунова.

Стан здоров’я Едема Бекірова такий, що у нього дуже мало шансів дожити не тільки до вироку, але навіть до закінчення слідства. Він знаходиться на межі життя та смерті

«Законодавство Росії вимагає звільняти з-під варти тяжкохворих людей. Це правильна й милосердна вимога закону. Життя людини ‒ найвища цінність, вирок не повинен стати смертним… Залишимо слідству та суду вирішувати, як могла тяжкохвора людина з інвалідністю першої групи, ледве оговтавшись від однієї операції та в очікуванні іншої, на одній нозі, з тазовими порушеннями ‒ займатися контрабандою зброї. Але стан здоров’я Едема Бекірова такий, що у нього дуже мало шансів дожити не тільки до вироку, але навіть до закінчення слідства. Він знаходиться на межі життя та смерті», ‒ йдеться в петиції на підтримку Бекірова.

Тим часом 23 липня стало відомо, що справу Едема Бекірова мають намір передати з Сімферополя на розгляд у підконтрольний Росії Красноперекопський районний суд. У Центральному райсуді Сімферополя, де справа розглядалася досі, пояснили це тим, що саме в тому районі «співробітники ФСБ Росії виявили схованку з боєприпасами та вибухівкою», в зберіганні яких звинувачують активіста.

Захист оскаржить це рішення, оскільки вважає, що підсудність у кримінальній справі визначена невірно й несе загрозу Едему Бекірову, якого у важкому стані доведеться транспортувати на судові засідання.

Сам активіст сказав адвокату Олексію Ладіну, якщо кримінальну справу розглядатимуть у Красноперекопську, він відмовиться виходити з камери СІЗО.

Бекіров пояснив, що відмовиться виходити з камери для перевезення його в Красноперекопськ, оскільки ця поїздка рівносильна смерті. Він готовий прив’язати себе до ліжка на знак протесту
Олексій Ладін

«Він мені пояснив, що фізично не переживе переїзд в умовах тортур автозака, до того ж ізолятора тимчасового тримання в Красноперекопську немає, а найближчий розташований в Армянську. І навіть якщо його триматимуть у ІТТ, то умови там не відповідають тим, при яких він може вижити. Розуміючи всі ризики, Едем Бекіров пояснив, що відмовиться виходити з камери для перевезення його в Красноперекопськ, оскільки ця поїздка рівносильна смерті. Він готовий прив’язати себе до ліжка на знак протесту», ‒ розповів Крим.Реалії адвокат.

Довідка: В межах кримінальної справи Едему Бекірову ставлять у провину поширення й транспортування більше ніж 10 кілограмів тротилу й 190 бойових патронів. Відповідно до одного з епізодів звинувачення, він у травні 2018 року, перебуваючи в Криму, передав своєму товаришеві 14-кілограмовий рюкзак з вибухівкою та патронами. Його адвокати й рідні заперечують таку можливість, оскільки Едем Бекіров має інвалідність першої групи, пересувається за допомогою протеза, страждає на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. За їхніми словами, він фізично не зміг би реалізувати те, в чому його звинувачує слідство.

Санкція статті, яку застосовують до Едема Бекірова, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років з великим штрафом.

Справа Едема Бекірова

Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські силовики на в’їзді до Криму зранку 12 грудня 2018 року. Відомо, що він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова.

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що Бекірова підозрюють у скоєнні злочину за статтею 222 частина 2 і 222.1 частина 2 КК Росії (зберігання і передача вибухових речовин та боєприпасів). Юрист Ліля Гемеджи зазначила, що активісту закидають поширення і транспортування понад 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів. Бекіров неодноразово заявляв про свою невинуватість.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *