Виборчком, суд, голодування: як в Криму домагаються відновлення виборчих прав

У Криму завершився термін реєстрації кандидатів на російські вибори до кримського парламенту. Підконтрольна Росії Виборча комісія Криму зареєструвала кандидатів за списками тільки семи партій з дев’яти, які подали документи. Політики, яких не допустили до виборів, не змирилися і різними методами домагаються відновлення виборчих прав. Чи є у них шанси, з’ясовували Крим.Реалії.

Російські вибори 8 вересня, нагадаємо, відбудуться на півострові попри те, що їх не визнає влада України, країн Європи та інших країн Заходу. З цієї причини не всі російські партії висувають своїх кандидатів у Криму. Водночас сім партійних списків успішно пройшли реєстрацію в кримському Виборчкомі.

Офіційними учасниками кримської виборчої кампанії стали представники кримських відділень «Единой России», КПРФ, «Российской партии за пенсионеров и социальную справедливость», «Коммунистов России», «Патриотов России», «Родины» і «Справедливой России». Їх кандидати-списочники зареєстровані й про більшість з них ми вже розповідали раніше.


Члени російського виборчкому Криму

Не можуть боротися за мандати депутатів кримського парламенту представники двох російських партій ‒ ЛДПР та «Зеленых», списки яких не пройшли реєстрацію. Списки ще шести партій «прорідили», виключивши з них низку кандидатів через «приховування відомостей про судимості» та «відсутність пасивного виборчого права».

ЛДПР відмовлено. ЛДПР повертається?

Першими відмову в реєстрації своїх кандидатів-списочників ще 16 липня отримали кримські партійці ЛДПР. Цей список містив у собі 64 особи, які мали намір балотуватися до кримського парламенту. Серед них ‒ лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

У партії досі публічно не прокоментували це рішення. Ми зв’язалися з кримським офісом ЛДПР, щоб з’ясувати позицію партійців щодо рішення виборчкому. Там рекомендували зателефонувати пізніше, але потім телефони не відповідали.

Колишній партієць ЛДПР, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников, який залишив партію після того, як на президентських виборах проголосував не за її лідера, а за Володимира Путіна, публічно поспівчував колишнім однопартійцям через цю ситуацію.

«Щирі співчуття всім нормальним людям, хто пов’язав свою долю зі списком ЛДПР. Спостерігав за подіями… Це називається, самі себе підставили. Низький рівень правових знань та організаційної роботи», ‒ сказав він.

24 липня російське видання «Коммерсант» повідомило, що представникам кримської організації ЛДПР вдалося в підконтрольному Росії Верховному суді Криму домогтися можливості здати до Виборчкому Криму до 25 липня відсутні документи для реєстрації свого списку.

«Вони (представники кримської організації ЛДПР ‒ КР) надали суду медичні документи, які підтверджують, що людина, яка мала подати документи у встановлений термін, погано себе почувала, у неї був гіпертонічний криз, і вона була в лікарні до 18:00 (у день подачі документів для реєстрації партійного списку ‒ КР). Є підстави для того, щоб ми все-таки взяли у них документи», ‒ повідомив виданню голова кримського виборчкому Михайло Малишев.


(Зліва направо) Сергій Аксенов, Михайло Малишев і Володимир Константинов

За його словами, якщо після перевірки до документів кримської організації ЛДПР не виникне питань, комісія розгляне питання про реєстрацію списку кандидатів у депутати кримського парламенту.

«Зеленые»: «Будемо подавати апеляцію»

У реєстрації списку кандидатів у депутати також відмовлено кримській організації російської партії «Зеленые». У Виборчкомі Криму своє рішення пояснили «виявленням десяти й більше відсотків недійсних підписів виборців від загальної кількості підписів, узятих для перевірки» та «недостатньою кількістю достовірних підписів виборців, поданих на підтримку висування республіканського списку кандидатів».

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Передвиборний кримський пасьянс

Нагадаємо, для реєстрації кандидатами в депутати висуванцям від партій, не представлених у Держдумі Росії, за російським законодавством, необхідно зібрати підписи виборців. Самі кримські «Зеленые» це заперечують і мають намір оскаржувати рішення виборчкому Криму в Центрвиборчкомі Росії.

Політичний підтекст у цьому я допускаю. Він може бути, коли є політичне замовлення Олексій Гусенков.

Політичний підтекст у цьому я допускаю. Він може бути, коли є політичне замовлення
Олексій Гусенков

«Ми зараз вивчаємо рішення про відмову в реєстрації на підставі виявлених нібито порушень при зборі підписів. Дивимося протокол перевірки підписів. І, можливо, ми будемо подавати апеляцію, щоб рішення ухвалила Центральна виборча комісія (Росії ‒ КР). Політичний підтекст у цьому я допускаю. Він може бути, коли є політичне замовлення», ‒ повідомив Крим.Реалії заступник голови політради партії «Зеленые» Олексій Гусенков.


Олексій Гусенков

Він припустив, що у бланках з підписами, зібраними партійними активістами, можуть бути недоліки та похибки, але їх підробку заперечує.

«Ми ‒ єдина партія, яка зібрала в Криму 8150 підписів. Можливо, якісь там були недоліки, можливо, десь збирачі підписів припустилися помилки. Люди могли самі поставити в потрібних графах некоректну дату свого народження. У багатьох майно в Криму та в Україні є, можливо, тому люди знаходять привід не фігурувати у виборчих документах. Проте ми продовжимо роботу й будемо йти далі», ‒ говорить Олексій Гусенков.

У партії повідомили, що не судитимуться за право брати участь у виборах кримського парламенту, оскільки не мають фінансових ресурсів для забезпечення позову. А в разі остаточної відмови в реєстрації списку кандидатів «Зеленые» мають намір поборотися за депутатські мандати місцевих рад Криму.

Голодом «проти свавілля»

Найцікавіша ситуація напередодні виборів склалася в Севастополі, де виборчком не допустив до виборів претендентів від усіх партій, непредставлених у Держдумі Росії, а також самовисуванців. Причина ‒ загальна помилка при зборі підписів за висуванців від партій.

Так, наприклад, в Севастополі втратили можливість балотуватися в депутати висуванці від партій «Родина», «Партия дела» і вже згаданих «Зеленых».

Щоправда, чинному депутату російського парламенту Севастополя В’ячеславу Горєлову, якому раніше відмовили в реєстрації, вдалося в результаті досягти цього. Він став кандидатом в одномандатному мажоритарному окрузі №3 від партії «Зеленые».


В'ячеслав Горєлов

А висуванець від партії «Родина» Олексій Процько після відмови в реєстрації кандидатом у депутати російського парламенту міста оголосив голодування. Політик заявив, що голодуватиме, сидячи перед будівлею парламенту міста до кінця тижня, «щоб привернути увагу Москви до сваволі севастопольського виборчкому».

«Термін у шість діб я обрав, виходячи з можливостей мого організму. Я не хотів би, щоб заради мене довелося, наприклад, смикати «швидку». Вона потрібніша іншим людям. І я не маю на меті померти. Моє голодування ‒ це сигнал для Москви», ‒ пояснив політик севастопольському виданню «Примечания».

Звіт про своє голодування політик веде у Facebook. «Комарі задовбали. І виявилося, що досить холодно вночі. Особливо з 2:00 до 5:00», ‒ написав він після першої ночі, проведеної біля севастопольського парламенту.

«Усі кандидатури узгоджують Аксенов і Константинов»

У Криму всі кандидатури обов’язково проходять узгодження у Сергія Аксенова та Володимира Константинова
Володимир Гарначук

Напередодні російських виборів до місцевих рад тенденція з відмовою в реєстрації кандидатів, які або не підконтрольні владі, або йдуть не від партій, представлених у Держдумі Росії, відзначається не тільки в Криму, але й у сусідній Росії. Причому такі факти найчастіше відбуваються в регіонах з підвищеною протестною активністю, говорить російський громадський активіст, голова організації «Чистий берег. Крим» Володимир Гарначук.

У Криму, за його словами, процес допуску кандидатів до виборів узгоджують з чинною владою півострова.

«У Криму всі кандидатури обов’язково проходять узгодження у Сергія Аксенова та Володимира Константинова, які, грубо кажучи, дотримуються паритету. Тут, на відміну від інших регіонів, КПРФ і ЛДПР не є самостійними силами, це просто придатки «Единой России». Усі списки узгоджуються, все це фарс», ‒ сказав він в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Підконтрольні Росії керівники Криму Сергій Аксенов та Володимир Константинов поки не коментували цю заяву, проте говорили, що зацікавлені в чесних виборах на півострові.

Кримські політологи та їхні колеги з материкової України, які стежать за ситуацією на півострові, прогнозують, що нинішня ситуація може спричинити домінування «Единой России» в підконтрольних Росії кримському парламенті та місцевих радах.

Довідка: Російська влада планує провести в Криму вибори депутатів кримського парламенту та місцевих рад 8 вересня 2019 року. В Україні, США, ЄС та низці країн світу не визнають законність проведення Росією виборів на анексованому півострові.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *