Кримськотатарська єдність дорожча

Об’єднання «Кримська солідарність» запустило другий марафон зі збору коштів для оплати штрафів кримськотатарським активістам, які вийшли на акцію протесту в Москві. Суд засудив їх до штрафів на суму 360 тисяч рублів. Новий марафон отримав символічну назву – «Єдність дорожча, ніж штрафи».

Суд міг би засудити активістів до штрафів у 3 мільйони 600 тисяч рублів – це не змінило б нічого. Люди все одно зберуть будь-яку суму грошей для тих, хто бореться за права народу. Так уже склалося, що єдність для кримськотатарського народу – це норма життя. «Моя хата скраю, я нічого не знаю» – це точно не про дружний кримськотатарський народ.

Єдність для кримськотатарського народу – це норма життя

«Кримський марафон» зі збору коштів вперше ініціювалося громадським об’єднанням «Кримська солідарність» в 2017 році, коли кримським мусульманам призначили адміністративні штрафи за те, що сотні з них вийшли на поодинокі пікети, щоб продемонструвати незгоду з обвинуваченнями в «тероризмі» і «екстремізм» . Тоді люди зібрали необхідну суму (і навіть з лишком) на оплату штрафів. До речі, давали гроші не тільки кримські татари, а й представники інших національностей. Багато коштів надійшло з материкової України від українців, вдячних кримським татарам за їхню боротьбу і мирний опір.

Впевнена, що і новий марафон «Єдність дорожча, ніж штрафи» буде таким же успішним, як і перший. Чи не кожен зважиться вийти на одиночний пікет або взяти участь в якійсь акції в силу об’єктивних причин, але багато солідарні з активістами і готові підтримати їхню боротьбу матеріально. Це і є народна єдність, яку не зломити ніякими репресіями. Мабуть, навпаки: ці репресії лише ще більше об’єднують народ.

Протестна акція кримських татар в Москві мала величезний резонанс і не менш ефективний результат. Чула вже від багатьох знайомих, що кримськотатарські громадські працівники, яких вже майже умовили взяти участь у російських виборах до місцевих рад як кандидатів у депутати, відмовилися від цих «привабливих пропозицій». Московська акція струснула багатьом пам’ять, нагадавши, що імперії зовсім не вічні і навіть не довговічні, а ось народна пам’ять міцна. Тому і пішли по містах і районах Криму відмови від кримських татар балотуватися в російські депутати. Для партії «Єдина Росія», яка спільно з проросійським рухом «Къырым» планувала висунути 15% кандидатів у депутати кримськотатарської національності, це – величезний удар!

Єдність кримськотатарського народу не дає російській владі повноцінно використовувати тактику «розділяй і володарюй»

«Навіщо бути депутатом, щоб допомагати своєму народу?» –запитують громадські активісти та активісти самі себе. Адже було б бажання, а реалізувати добру ініціативу можна і без депутатського мандата. Наприклад, в Білогірську місцевий громадський активіст Ельдар Шабанов, маючи дуже похилий вік і не маючи коштів і мандатів, домігся установки світлофора на трасі у мікрорайоні компактного проживання кримських татар Сари-Су. Так, він довго оббивав пороги чиновницьких кабінетів, але ж домігся свого! І тепер йому вдячні і вдячні всі жителі мікрорайону.

Тому всі ці розмови, що вирішувати питання народу можна, лише маючи депутатські повноваження – це відмовки і приводи. В першу чергу потрібно пам’ятати, що російська влада затягує кримських татар в депутати, щоб розколоти єдність народу в неприйнятті «референдуму» 2014 року і його наслідків. Але склалося століттями вже на генетичному рівні єдність кримськотатарського народу не дає російській владі повноцінно використовувати тактику «розділяй і володарюй».

А тому єдність народу дорожча ніж штрафи, і депутатські мандати, та інші особисті вигоди.

Зарема Сеїтаблаєва, кримчанка, блогер (ім’я та прізвище автора змінені з метою безпеки)

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають погляди самих авторів і не обов’язково відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *