«В Європі такого варварства немає»: хто фотографується з тваринами в Криму

У Судаку підприємці біля Генуезької фортеці побилися імовірно з туристами – через неоплачене фото з орлом. Відео бійки опублікував на своїй сторінці у Facebook проросійський блогер Сандро Киріак.

Російський глава Криму Сергій Аксенов заявив, що візьме на особливий контроль питання фотографування туристів з тваринами на кримських пляжах. У прес-службі російського уряду Криму повідомили, що за цим епізодом порушено кримінальну справу, ведеться слідство.



Глава російської адміністрації Судака Андрій Некрасов пообіцяв, що місцева влада зробить усе, щоб такі підприємці більше не працювали:

«Я збираю міжвідомчу робочу групу в складі прокуратури, поліції, екологів запросимо, щоб виробити якісь дієві заходи і присікти це раз і назавжди. Тому що це вже перейшло всі межі».

Ялтинський журналіст і правозахисник Сергій Сардико зазначає, що проблема фотографів з тваринами на кримських пляжах і набережних багаторічна.

– Ні Україна, ні Росія, на жаль, в Ялті її донедавна вирішити не могли. Більше того, якщо ви подивитеся в інтернеті, наберете «фото з шкуродерами», то побачите, що я неодноразово в українські часи ставив це питання. У 2012 році на прес-конференції голови Ради міністрів Анатолія Могильова я звернувся до нього – і він при мені дав сувору вказівку начальнику міліцейського главку, і результат нульовий. Рік тому, вже в російські часи, я був на прийомі у Аксенова. Він при мені набрав голову адміністрації Ялти Олексія Челпанова. Минув місяць, результат нуль. Тільки коли я звернувся до представника президента (Росії – КР) Володимира Устинова, зрушення пішли. Але вони все одно вискакують! Коли вони настирливо кидають на мене мавпу – це неприпустимо.


Сергій Сардико

Генеральний директор туристичної компанії «Оріон-Інтур» Юрій Дереш стверджує, що заради фотографування тваринам завдають серйозної шкоди.

В Європі я такого варварства ніде не зустрічав
Юрій Дереш

– Був в Іспанії, в Греції, в Чорногорії, в Туреччині, в Єгипті, в Тунісі – ніде не бачив фотографів з тваринами. У Таїланді й Шрі-Ланці бачив, але в основному це не мавпочки або змії, а слони. В Європі я такого варварства ніде не зустрічав, тому що, по-перше, це негуманне ставлення до тварин, по-друге, ліцензію потрібно мати на підприємницьку діяльність. У нас також свідомі громадяни, якщо бачать на Хрещатику щось подібне, досить часто викликають поліцію, і вона реагує, ганяє цих підприємців. Тваринам же дають якісь ліки, заспокійливі, щоб вони на спеці цілий день провели. Були неодноразово спроби заборонити цей вид діяльності. Я думаю, є більш цивілізовані способи заробити гроші.

Голова зоозахисної організації UAnimals Олександр Тодорчук вважає, що проблема фотографування з тваринами більш глобальна, ніж може видатися на перший погляд.

Тварин часто тримають у гаражах, в під’їздах, у багажниках машин. Немає не те що ветеринарного догляду – немає навіть мінімального
Олександр Тодорчук

– Таким чином і в суспільстві, і у дітей виховують абсолютно неправильне уявлення про взаємини між тваринами і людьми. Проблеми починаються з того, що тварини взагалі служать джерелом заробітку. Перше завдання таких підприємців – заробити гроші для себе, і перш ніж вони зароблять стільки, скільки вважають за потрібне для свого життя, комфорту і таке інше, ні про яке полегшення умов для тварин, харчуванні та інші речі мови бути не може. Вони максимально економитимуть на утриманні тварин – це просто логічний висновок з їхніх аргументів. За нашими спостереженнями, тварин часто тримають у гаражах, в під’їздах, у багажниках машин. Немає не те що ветеринарного догляду – немає навіть мінімального. Крім того, ці тварини призначені для дикої природи, а не для того, щоб їх носили десь по пляжах.

(Текст підготував Владислав Ленца)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *