«Справа заводу ВАТ ХК «Краян»

«Справа заводу ВАТ ХК «Краян» — це кримінальне провадження за фактами заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ ХК «Краян».

Внаслідок вчинення злочинів територіальній громаді міста Одеси завдано збитків у розмірі 92 млн грн.

Розслідування у кримінальному провадженні детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (CАП) розпочали в листопаді 2016 року на підставі колективного звернення групи народних депутатів України та заяви ГО «Центр протидії корупції».  

Впродовж півтора року тривало досудове розслідування, внаслідок якого встановлено ролі усіх учасників корупційної схеми. У лютому 2018 року вісьмом особам повідомлено про підозру, серед яких Одеський міський голова, його заступник, голова постійної комісії з питань комунальної власності.

Щодо невстановлених осіб, які здійснюють фактичний контроль за групою суб’єктів господарської діяльності (у тому числі компаній – нерезидентів) задіяних у злочинній діяльності (далі – невстановлені особи), досудове розслідування з травня 2018 року здійснюється в окремо виділеному кримінальному провадженні.  

В жовтні 2018 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні скеровано до Малиновського районного суду міста Одеси. Що встановили детективи НАБУ і в чому обвинувачувалися посадовці Одеської міськради, читайте в лонгріді.

Зміст

І. Суть корупційної схеми

1.1. Передумови вчинення правопорушення

1.2. Реалізація злочинного задуму

ІІ. Перебіг розслідування

2.1. Ключові події

2.2. Дії НАБУ

2.3. Результати

 

Передумови вчинення злочину

У липні 2016 року невстановлені особи досягли попередньої домовленості із Одеським міським головою щодо заволодіння коштами під виглядом купівлі-продажу будівлі ВАТ ХК «Краян».

Одеський міський голова та його заступник забезпечили виконання службовими особами мерії дій, пов’язаних із підготовкою документів, які б нібито обґрунтовували потребу у придбанні будівлі для централізованого розміщення виконавчих органів в одному приміщенні (розрахунок площ приміщень, які займають виконавчі органи Одеської міської ради, визначення розміру витрат на оплату комунальних послуг, розгляд даного питання на засіданні постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради). 

Одночасно з цим, продавці будівлі, діючи узгоджено із службовими особами Одеської міської ради, стали виконувати відведену їм роль у злочинній діяльності, а саме переоформили права власності на будівлю «Краяна» на компанію-нерезидента з ознаками фіктивності. Згодом вони створили ТОВ «Девелопмент Еліт», яку в подальшому використали для легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом. Також до цієї ТОВ було внесено як статутний капітал будівлю ВАТ ХК «Краян».

 

Реалізація злочинного задуму

У період липень – вересень 2016 року службовими особами Одеської міськради проведено аналіз доцільності об’єднання всіх виконавчих органів Одеської міськради в одному приміщенні, взято до уваги дані про загальну площу службових приміщень 44 тис. кв.м та кількість працівників 1700 осіб.

Згодом Одеському міському голові доповіли, що площа кабінетів у будівлі ВАТ ХК «Краян» становить 7100 кв. м. та можливе розміщення 710 співробітників.

Попри те, що ціна будівлі була не визначена, а оцінка взагалі не проводилася, Одеська міськрада визнала пропозицію про купівлю будівлі «Краян» доцільною та розпочала процес підготовки проекту рішення про придбання будівлі.

Цікаво знати, що…
Одеський міський голова та його заступник повідомляють завідомо неправдиву інформацію депутатам про невідкладність розгляду питання купівлі будівлі «Краян» через нібито участь у проекті «Прозорий офіс» та встановленими термінами прийому документів.
Насправді це було не так. Будівля ВАТ ХК «Краян» для участі у проекті «Прозорий офіс» не подавалася. Натомість Одеська міськрада у цьому проекті подала будівлю колишньої Київської районної адміністрації за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 9, на ремонт якої з державного бюджету 2017 року виділено 15 млн грн субвенції. Ремонтні роботи завершені в 2018 році та центр повноцінно функціонує. 

Довідково: розпорядженням КМУ від 08.08.2016 № 578-р у окремих містах України (у тому числі у місті Одеса) розпочато реалізацію пілотного проекту щодо створення та забезпечення функціонування з 1 січня 2017 року центрів надання адміністративних послуг «Прозорий офіс» з метою підвищення ефективності соціального обслуговування населення. Відповідно до п.п. 3 п. 2 Розпорядження, передбачено співфінансування з місцевого бюджету проведення робіт (у тому числі ремонту, реконструкції, будівництва, придбання програмного забезпечення), пов’язаних із забезпеченням надання послуг соціального характеру. Зазначеним Розпорядженням та Міністерством соціальної політики не встановлено жодних термінів для подачі документів.

Одеський міський голова під час виступу на Погоджувальній раді у жовтні 2016 року запевнив депутатів, що будівля «Краян» готова до експлуатації.

Однак, відповідно до Договору ТОВ «Девелопмент Еліт» із експертною установою від 10.10.2016 №42 (заключення про технічний стан від 28.10.2016) встановлено, що внутрішнє оздоблення та інженерні комунікації будівлі — незадовільні, а фізичний знос становить 55%. Також відповідно до Висновку про технічний стан від 27.10.2016 (обстеження проведено за  зверненням Одеської міської ради) виявлено, що внутрішні інженерні мережі взагалі відсутні.

(ІЛЮСТРАВНЕ ФОТО БУДІВЛІ ВАТ ХК «КРАЯН»)

У той же час, Одеський міський голова неодноразово підкреслив, що депутати голосують лише за попереднє рішення про купівлю будівлі, а надання згоди відбудеться пізніше і після вивчення відповідних документів.

На сесії Одеської міської ради 19.10.2016 року один з депутатів зауважив Одеському міському голові про відсутність пояснювальної записки та обґрунтувань запропонованого проекту рішення.

Міський голова відповів, що приймається рішення про надання згоди, натомість згідно з п. 2 проекту депутати приймали рішення про купівлю саме за ціною 185 млн. 

Після презентації проекту «Європейська мерія» Одеський міський голова наголосив, що цей проект розглядається протягом двох років. 

Слідством встановлено, що всупереч визначеному порядку проект «Європейська мерія» Одеською міською радою не розроблявся, не обговорювався та не затверджувався.

Одеський міський голова та його заступник створили видимість невідкладного розгляду питання придбання, а також надали неправдиву інформацію депутатам про нібито включення будівлі до загальнодержавної програми «Прозорий офіс»..

Цікаво знати, що…
Наприкінці 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП Завод «Краян», за 185 млн грн у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованим ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн грн.
При цьому, як встановила експертиза, фактична вартість будівлі могла становити від 34 млн грн до 92 млн грн за різними підходами оцінки, однак аж ніяк 185 млн грн. Також, за версією слідства, купівля будівлі була не обґрунтованою, оскільки розрахунки щодо економії коштів місцевого бюджету здійснювалися на площу 44 тис. кв. м, у той час як корисна площа «Краян» становить усього 7100 кв. м.

Таким чином Одеський міський голова та інші досягли своєї мети, отримавши колегіальне рішення депутатів, яким виправдовує свої дії.

За версією слідства, розмір предмету злочину становить 92 млн грн. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

 

ІІ. ПЕРЕБІГ РОЗСЛІДУВАННЯ

Ключові події

2 листопада 2016 року — кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань на підставі звернень групи народних депутатів та заяви ГО «Центр протидії корупції».

13 лютого 2018 року — детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру вісьмом ймовірним учасникам злочину, при цьому чотирьом (включно з чинним Одеським міським головою) у порядку ст.278, ст.135 КПК України, оскільки на той момент їх місцезнаходження було невідоме.

14 лютого 2018 року — в аеропорту Бориспіль детективи НАБУ та прокурори САП відповідно до ст. 208 КПК України затримали Одеського міського голову та його заступника.

15 – 20 лютого 2018 року — до підозрюваних осіб застосовані запобіжні заходи: Одеському міському голові та його заступнику – особиста порука народних депутатів, директору департаменту комунальної власності, його заступнику та голові постійної комісії з питань комунальної власності – домашній арешт, директору власника будівлі та його помічнику – взяття під варту із заставою в розмірі 5-5,5 млн грн. 

21 – 23 лютого 2018 року — з метою забезпечення виконання додаткової міри покарання у виді конфіскації майна накладено арешт на 1 будинок, 5 квартир, 1 офісне приміщення (загальною вартістю близько 12 млн грн), 3 земельні ділянки (на суму близько 3,5 млн грн), 3 автомобілі (на суму близько 3 млн грн), корпоративні права та цінні папери (номінальною вартістю близько 11 млн грн). 

13 березня 2018 року — 185 млн грн, що були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК «Краян», передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

30 травня 2018 року — підозрюваним та їх захисникам відкриті матеріали досудового розслідування.

28 вересня – 3 жовтня 2018 року — підозрюваним вручено обвинувальний акт.

5 жовтня 2018 року – справу скеровано до Малиновського районного суду м.Одеса.

9 липня 2019 року — Малиновський районний суд м.Одеси виніс виправдувальний вирок стосовно обвинувачених у справі заводу ВАТ ХК «Краян».

31 липня 2019 року — прокурори САП звернулися до Апеляційного суду Одеської області для оскарження рішення суду першої інстанції.

 

Дії НАБУ

За клопотанням НАБУ у грудні 2016 року накладено арешт на 185 млн грн, сплачених із місцевого бюджету Одеси. Таким чином детективи запобігли їхній легалізації і виведенню через фіктивні підприємства.

Здійснено 25 обшуків, допитано понад 100 свідків, здійснено 50 виїмок документів та проведено 1 експертизу.

 

Результати

Встановлено ролі 8 осіб, причетних до організації корупційної схеми, розслідування щодо яких, у тому числі Одеського міського голови, завершено, справа наразі на розгляді у суді.

Накладено арешт на об’єкти нерухомого майна (1 будинок, 5 квартир, 1 офісне приміщення) загальною вартістю близько 12 млн грн, 3 земельні ділянки на суму близько 3,5 млн грн, 3 автомобілі на суму близько 3 млн грн, корпоративні права та цінні папери номінальною вартістю близько 11 млн грн. 

 

 

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *