Морська прогулянка з конфіскацією: російська влада Криму проти власників катерів і яхт

Глава російського уряду Криму Сергій Аксенов запропонував конфісковувати маломірні судна за порушення правил їх використання.

Ще перед початком курортного сезону власники катерів і яхт у Ялті отримали нові підвищені розцінки на послуги міського порту, а в Севастополі власники прогулянкових катерів і яхт поскаржилися на суворі правила виходу в море.



Журналіст із Севастополя Давид Аксельрод вважає, що насправді питання виходу маломірних суден у море вирішуються неофіційно.

– Ці правила заборонного характеру, бути задоволеними ними досить складно. Але я не стикався з тим, щоб капітани цих маломірних суден, яхт точно за буквою закону дотримувалися цих правил. Я і багато моїх знайомих виходять регулярно в море просто покататися на судні, але останнім часом навіть мало запитують про наявність документів. Як ця проблема вирішується на рівні порту або іншого відомства, мені складно сказати. Судячи з усього, рішення тримають десь в тіні, самі капітани про це не дуже хочуть говорити. Тобто проблема ніби як і не існує для пасажирів, але в той же час, звичайно, законодавчий акт з цього приводу присутній. Ніхто не займається захистом інтересів власників катерів, але, я думаю, що глобальних перешкод їм поки не чинять.

Колишній голова Корпорації розвитку Севастополя Олег Ніколаєв зазначає, що російське законодавство передбачає більш суворі правила для маломірних суден.

Це ускладнює розвиток туризму, особливо парусного
Олег Ніколаєв

– Справа в тому, що подібні правила були і в Україні в тому числі, тільки в Росії вони суворіші. Я саме і говорив про те, що їх необхідно змінити для маломірних суден, щоб розвивати туризм. Ми говорили про це більше трьох років тому на нараді з Дмитром Медведєвим, але поки жодних зрушень не було. Справа в тому, що в російському законодавстві немає такого поняття, як маломірне судно і яхта. Що вітрильний корабель, що великий корабель – одне й те саме. Звичайно ж, це ускладнює розвиток туризму, особливо парусного. Регламенти для маломірних суден практично не відрізняються від регламентів для великих. Я пропонував ухвалити окремий закон про маломірні судна, який спрощував би їх експлуатацію – так зроблено в усьому світі. У нас це все суворо зарегульовано…


Олег Ніколаєв

Олег Ніколаєв додає, що розвитку вітрильного туризму в Криму також заважає відсутність марин – спеціально обладнаних стоянок для яхт.

Що стосується конфіскації суден, я вважаю, що це занадто
Олег Ніколаєв

– Це взаємопов’язані речі. Якщо спростити законодавство, то інвестори швидше б почали вкладати гроші в таку інфраструктуру. Що стосується конфіскації суден, як пропонує Аксенов, я вважаю, що це занадто, не можна цього робити. Якщо людина займається контрабандою, то да, у нас законодавство дозволяє конфісковувати плавзасоби, але якщо він просто не зателефонував прикордонникам, то через це відбирати човен, мені здається, занадто.

З кінця травня Ялтинський торговельний порт за вказівкою державного унітарного підприємства «Кримські морські порти» запровадив тариф у розмірі 24,84 рубля за кожну операцію судновласника з одним пасажиром: це посадка, висадка і транзит на причалах. За фактом за маршрут між кількома містами на Південному узбережжі Криму за кожного з пасажирів господар яхти має викласти кілька сотень рублів при вартості самої екскурсії приблизно в тисячу рублів. Як писали кримські ЗМІ, судновласники визнали такі вимоги порту незаконними.

Кримський юрист, колишній начальник Ялтинського порту Юрій Формус переконаний, що таким чином російські портові підприємства на півострові намагаються заробити гроші на тлі міжнародних санкцій.

Запровадження нових тарифів – це черговий спосіб так званого підприємства Ялтинський торговельний порт знайти додаткові доходи
Юрій Формус

– Я вважаю, що такої структури не існує, є тільки берег моря. Кримські порти згідно з міжнародним правом закриті. Раніше ялтинський порт мав доходи від круїзних лайнерів – це до 50 тисяч євро за добу з одного. Їм продавали воду й електроенергію, за рік таких заходів було близько двох сотень. Тому зараз запровадження нових тарифів – це черговий спосіб так званого підприємства Ялтинський торговельний порт знайти додаткові доходи, оскільки я навіть не уявляю, за рахунок чого вони можуть платити людям зарплати і утримувати саме підприємство. Я вважаю, що жодної перспективи у них немає. Жодне судно, яке заходить в інші порти Чорного моря та інших морів, сюди не зайде. Якщо зайде, то судно затримають в іншому порту. Працювати можна хіба що внутрішньому російському транспортному ринку, але за рахунок цього розвитку не буде.

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Морські прогулянки поза законом?

Український політолог Віктор Каспрук називає дві можливі причини заяв Сергія Аксенова щодо власників маломірних суден.

– Якщо говорять про конфіскацію плавзасобів, то, швидше за все, хочуть залякати людей і цю сферу бізнесу переформатувати на свою користь. Тобто намагаються витіснити тих, хто не платить, або політично неблагонадійних – цей фактор теж слід враховувати, тому що ФСБ прагне контролювати все.

(Текст підготував Владислав Ленца)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *