США вийшли з ДРСМД. Чи є шанси укласти новий договір?

США в п’ятницю вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Це сталося після того, як Росія відмовилася знищити нові ракети, які, за словами НАТО, порушують умови договору.

"США виходять з договору сьогодні", – заявив в Бангкоку Держсекретар США Майк Помпео, зазначивши, що на Росію лягає вся відповідальність за припинення дії угоди.

"Сполучені Штати не залишаться учасниками договору, який навмисно порушується Росією", – додав Держсекретар.

Проте Президент Дональд Трамп висловив надію, що країнам вдасться укласти нову угоду, яка змінить історичний документ, укладений під час "холодної війни".

"Росія хотіла б щось зробити в плані ядерної угоди, і мене це влаштовує. Вони хочуть щось зробити, і я теж", – сказав Трамп, відповідаючи в четвер увечері на запитання кореспондента "Голосу Америки".

При цьому Президент зазначив, що не обговорював ДРСМД з російським президентом Володимиром Путіним в рамках телефонної розмови, яка сталася напередодні.

"Коли завтра термін дії угоди закінчиться, світ втратить безцінний інструмент для гальмування ядерної війни. Це, ймовірно, підвищить, а не знизить загрозу, пов’язану з балістичними ракетами", – сказав у четвер журналістам генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. "Хоч би що сталося, сторони повинні уникати дестабілізуючих ситуацій і терміново спробувати узгодити новий спільний шлях до міжнародного контролю над озброєннями», – додав Генсек.

Влада США протягом декількох місяців обурювалися з приводу того, що Росія ігнорує заклики Вашингтона і європейських країн припинити порушувати угоду, особливо через крилаті ракети SSC-8.

Росія наполягає, що дотримується умов угоди і не допускає порушень.

Російський Президент Володимир Путін місяць тому підписав закон, що припиняє участь країни в угоді. За 5 місяців до цього аналогічний крок зробила адміністрація Трампа.

Історична угода була однією з основ європейської безпеки протягом більше 30 років. Угода забороняє розробляти і розгортати ядерні ракети наземного базування дальністю від 500 до 5 500 км. Європейські лідери, побоюючись нової гонки озброєнь, закликали і Вашингтон і Москву до конструктивної співпраці з метою збереження договору.

Є побоювання і з приводу можливих наслідків за межами Європи.

"Перспектива розгортання нових наземних ядерних ракетних систем середньої дальності в Азії могла б викликати аналогічні політичні потрясіння серед азіатських союзників", – зазначила Лора Кеннеді, колишній посол США в Туркменістані і колишній постійний представник США при Конференції з роззброєння у Женеві.

"Навіть якщо б США планували розгортати подібні системи тільки на своїх територіях, скажімо, на Гуамі, Китай міг би розцінити такий крок як загрозу і у відповідь представити нову хвилю ракетних систем в якості противаги", – додала Кеннеді, яка працює консультантом в організації Foreign Policy for America.

У п’ятницю МЗС Росії офіційно підтвердило, що дія Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності припинена з 2 серпня.

"2 серпня 2019 року за ініціативою американської сторони припинено дію Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їхніх ракет середньої дальності і меншої дальності, підписаного у Вашингтоні 8 грудня 1987 року", – йдеться в документі, опублікованому міністерством.

Однак Москва запропонувала США і НАТО оголосити мораторій на розміщення ракет середньої і меншої дальності, повідомив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.

"Ми нові переговори американцям не пропонуємо, про це було ясно сказано президентом Російської Федерації 2 лютого цього року", – заявив Рябков в інтерв’ю агентству ТАСС. "Запропонували США та іншим країнам НАТО зважити можливість оголошення такого ж мораторію на розгортання засобів середньої і меншої дальності як наш, як той мораторій, який був оголошений Володимиром Путіним, який заявив, що до появи у американців в тому чи іншому регіоні подібних засобів Росія буде утримуватися від розміщення відповідних наших систем, коли вони у нас з’являться".

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *