Перша Біблійно-катехитична школа Паризької єпархії відбулася в Люрді

З 28 липня по 3 серпня 2019 року біля підніжжя французьких Піринеїв відбулася перша Біблійно-катехитична школа для катехитів єпархії св. Володимира Великого у Парижі.

Школа, яку організувала Біблійно-катехитична комісія єпархії у співпраці із Патріаршою катехитичною комісією, зібрала учасників різних спільнот з Франції та Бельгії. Об’єднані спільним бажанням краще пізнати світ Біблії та сучасні методи катехизації, учасники школи під час тижневого перебування у Люрді мали можливість дізнатись про історичний, культурний та географічний контексти Святого Письма, його авторів та процеси написання окремих книг. Гідами мандрів сторінками Писання були Марія Хома – викладачка кафедри Біблійних наук Українського католицького університету та о. Ігор Цмоканич – викладач біблійних наук Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ.

«Кожен ранок розпочинався із молитовного читання Святого Письма – способу молитви, який передбачав відповіді на три питання – Що мене вразило у прочитаному уривку? Як до мене промовляє Господь цим словом? Якою є моя відповідь? Таке поєднання молитовного пережиття та інтелектуального пізнання текстів Святого Письма дозволяло учасникам відкривати всю красу Святого Писання, а водночас сприймати богонатхненні тексти як Живе Слово, що промовляє до людини», – розповів отець Роман Остап’юк, голова Біблійно-катехитичної комісії єпархії св. Володимира Великого у Парижі.

Післяобідній час був присвячений новітнім методам катехизації різноманітних вікових груп та особливостям праці з ними. Ділився своїм досвідом та напрацюваннями у цій справі Назар Дуда – заступник голови Патріаршої комісії УГКЦ, заступник директора Катехитично-педагогічного інституту УКУ. Маючи досвід катехизації, учасники школи ділились також тими викликами з якими їм довелося зустрітись під час свого служіння, а водночас спільно шукали відповідей на непрості запитання пов’язані із катехизацією у Єпархії.

Під час тижневого перебування у Люрді учасники школи також мали можливість побувати на процесії Вервиці, відвідати музей та помешкання св. Бернадетти, молитовно чувати у храмі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ та  разом піднятись у гори до озера Гауб, що знаходиться на висоті 1700 метрів.

Своїми враження ділиться Христина — учасниця школи із Антверпена (Бельгія): «Це був неймовірний тиждень, бо саме місце Люрд є надзвичайним. Присутність Бога і Богородиці витає в повітрі. Відчуваєш Його там так близько, що почуття щастя, любові і вдячності просто переповнюють. Ми пробували себе на місці Сари і Авраама, «переходили» Червоне море разом з Мойсеєм, роздумували над словом Божим в Святому Письмі, вчилися бути добрими катехитами, передавали один одному досвід. Наймолодшому учаснику було чотири місяці, найстаршому – вісімдесят років. І це навіть важко  назвати уроками, лекціями чи начитками, бо це була зустріч родини, чотири покоління просто збиралося кожен день і вчилося пізнавати Бога і читати Його слово».

«Необхідність постійної формації катехитів та добрі відгуки учасників  дають надію на те, що школа матиме своє продовження у майбутньому», – зазначив організатор першої Школи отець Роман Остап’юк.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr/

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *