«Кремль незадоволений зближенням України і Туреччини»: Зеленський і Ердоган обговорили Крим

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня провів переговори з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом в Анкарі. Вони говорили про війну на Донбасі, анексію Криму та переслідування кримських татар на півострові, а також про економічну співпрацю та спільне будівництво доріг і аеропортів.

Реджеп Тайїп Ердоган на спільній прес-конференції з Володимиром Зеленським сказав, що «кримськотатарський народ є важливим елементом наших зв’язків між Туреччиною та Україною». Президент Туреччини поскаржився на те, що упродовж багатьох років його країна стояла на позиції «вирішення кримськотатарського питання», але безрезультатно, і підкреслив, що «хотів би, щоб ми якось вирішили цю проблему».

Турецький політолог Тогрул Ісмаїл «дуже позитивно» оцінює результати зустрічі президентів двох країн.

Туреччина підтвердила свою підтримку територіальної цілісності України і бачить Крим в її складі
Торгул Ісмаїл

– Видно, що Туреччина та Україна розвивають свої відносини. Між нашими країнами встановився певний формат співпраці, який можна вивести на рівень стратегічного. Ми ‒ сусідні держави, Чорноморський регіон дуже важливий, але у нас, на жаль, не дуже розвинене економічне співробітництво: якраз на зустрічі йшлося про те, що потрібно довести обсяг товарообігу до 10 мільярдів доларів. І Туреччина надає цьому значення, і Україна в цьому має потребу. До того ж, Туреччина підтвердила свою підтримку територіальної цілісності України і бачить Крим в її складі ‒ я думаю, що це теж важливо зараз. Позиція Туреччини базується на міжнародному праві.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підкреслює, що візит Зеленського до Туреччини дозволив знову порушити тему кримськотатарської національно-територіальної автономії на півострові.


Рефат Чубаров

Ми знаємо, що дуже значна частина зустрічі сам на сам була присвячена Криму та проблемам кримськотатарського народу
Рефат Чубаров

– Одним із заходів була участь президента України в урочистій церемонії відкриття центрального офісу об’єднання кримськотатарських товариств Туреччини ‒ їх тут понад тридцять, у них вже були представництва в багатьох містах Турецької республіки. Під час виступу лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, у присутності президента України, дуже чітко сказав про те, що внесення змін і доповнень до Конституції України на основі права народу на самовизначення означало б не тільки давно очікуване бажання відновити справедливість, і різке скорочення шляху, який нам потрібно пройти для деокупації Криму. Ми знаємо, що дуже значна частина зустрічі сам на сам була присвячена Криму та проблемам кримськотатарського народу.


Президент України Володимир Зеленський і президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган

Рефат Чубаров обіцяє найближчим часом більше розповісти про питання, які обговорювали Зеленський та Ердоган, і про те, що буде після цього візиту. Окрім того, голова Меджлісу кримськотатарського народу звертає увагу на проблему відвідування тимчасово окупованого Криму, згадану в промові українського президента.

Йдеться про іноземців, які можуть в’їжджати в тимчасово окупований Крим: у контексті споріднених зв’язків, відвідування своєї історичної батьківщини
Рефат Чубаров

– Частина ЗМІ, мабуть, не заглибившись у питання, почали писати про те, що президент Зеленський у Туреччині говорив про спрощення в’їзду-виїзду в Крим вимушеним переселенцям. А йдеться про іноземців, які можуть в’їжджати в тимчасово окупований Крим: у контексті споріднених зв’язків, відвідування своєї історичної батьківщини. Президент Зеленський говорив про те, що Україна має намір максимально спростити ці процедури. Я просто нагадаю, що іноземці мають право в’їжджати в Крим винятково з материкової частини України, але для цього мають отримати особливий дозвіл органів міграційної служби. Зараз на це йде чотири-п’ять днів, у виняткових випадках ‒ до двох днів. Цей термін має зменшитися.

Рефат Чубаров також висловлює надію, що Реджеп Ердоган знову посприяє звільненню українських політв’язнів із російських в’язниць, як це вже було у випадку з Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом.

Російський політолог Ігор Ейдман вважає, що російська влада незадоволена візитом Зеленського до Туреччини.


Ігор Ейдман

Питання Криму ‒ це питання існування путінського режиму. Для нього це основний популістський козир ‒ анексія Криму
Ігор Ейдман

– Якоїсь яскравої та однозначної реакції ми не бачимо. Думаю, що Кремль незадоволений цією ситуацією, зближенням України та Туреччини, спільними заявами, що Крим ‒ це Україна. Проте, різких демаршів на офіційному рівні поки не було. Питання Криму ‒ це питання існування путінського режиму. Для нього це основний популістський козир ‒ анексія Криму. Поки існує цей режим, він, звісно, Крим назад не віддасть, це абсолютно очевидно. Вся путінська еліта налаштована на те, щоб Крим тримати, бо якщо вони його віддадуть, то розпишуться в повній своїй профнепридатності в галузі, де вони себе позиціонують як метрів, тобто в галузі «національної безпеки», а фактично експансії. Вони намагаються прирівняти путінський режим до Росії як держави, що, звісно, різні речі.

Водночас, на думку Ігоря Ейдмана, Реджеп Ердоган проводить амбівалентну політику відносно до Росії і до України.

Не думаю, що на Ердогана варто сподіватися в якийсь його ролі. Він не робитиме жодних дій без ідеалістичних мотивацій
Ігор Ейдман

– Він ненадійний союзник для України. Одним оком він дивиться на Україну і там намагається отримати якісь преференції, іншим оком ‒ на Росію, і зовсім не гребує співпрацювати з Путіним у низці питань, будучи самим авторитарним політиком, якого ненавидить освічена частина суспільства. Тому я не думаю, що на Ердогана варто сподіватися в якийсь його ролі. Він не робитиме жодних дій без ідеалістичних мотивацій, це цинічний політик, який співпрацює з тими, з ким йому вигідно співпрацювати в конкретний момент. Тому я не бачу перспектив спільного українсько-турецького тиску на Росію.

Тим часом, президент України Володимир Зеленський на спільній прес-конференції подякував президенту Туреччини за невизнання анексії Криму:

«Спасибі, що ви завжди маєте мужність називати речі своїми іменами, зокрема, окупацію Криму Росією. Упевнений, що спільними зусиллями України й Туреччини ми змінимо ситуацію в Чорноморському регіоні і в Криму на свою користь».

Анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з’являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя пройшов невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *