Таємний покупець «Гліцинії»: кому дістався заарештований кримський пансіонат

Підконтрольна Росії кримська влада продала пансіонат «Гліцинія», більш відомий як південнобережна резиденція радянських і пострадянських функціонерів у Великій Ялті. Про продаж об’єкта кілька днів тому повідомила російські ЗМІ міністр майнових і земельних відносин підконтрольного Росії уряду Криму Анна Анюхіна. Але покупця назвати відмовилася. Крим.Реалії з’ясували подробиці цієї угоди.

Пансіонат «Гліцинія» розташований у селищі Нижня Ореанда на території Лівадійського пам’ятника садово-паркового мистецтва, займає 20 гектарів прибережної смуги Чорного моря. Там свого часу любили відпочивати багато радянських функціонерів. А після розвалу СРСР оздоровниця сподобалася багатьом українським і російським топ-чиновникам. Пансіонат у різний час відвідували четвертий президент України, втікач Віктор Янукович та російський глава Володимир Путін.

Про продаж пансіонату повідомили російські ЗМІ з посиланням на кримського міністра Анну Анюхіну. Про операцію вона повідомила лаконічно: «(«Гліцинія») продана. За 1,2 мільярда (рублів). Поки юридичну особу вам не можу сказати». Будь-які подробиці про угоду, включаючи покупця, вона повідомити відмовилася. Хоча ця угода стала не просто найбільшою цього року, а покрила весь прогнозний річний план приватизації, який кримські чиновники затвердили в лютому.

Угода з продажу «Гліцинії» стала можливою не тільки всупереч режиму санкцій, через який мало хто ризикує вкладати кошти в об’єкти півострова. Але й попри те, що колишня держдача вже кілька років перебуває під арештом згідно з кримінальним провадженням Прокуратури АРК, у межах якого є санкція на арешт голови підконтрольного Росії уряду Криму Сергія Аксенова.

Покупець

Як стало відомо Крим.Реалії, наказ про відчуження пансіонату «Гліцинія» ще у травні підписала заступниця міністра майнових та земельних відносин підконтрольного Росії уряду Криму Оксана Лахіна.

Перелік майна, яке готували до приватизації, становить понад 400 об’єктів. Серед них: фонтани, кліматопавільйон, спальні корпуси, літній будиночок, оранжерея, басейни та інші об’єкти, а також земля під ними.

За інформацією російського реєстру торгів, аукціон з продажу «Гліцинії» відбувся ще 1 липня.

Переможцем аукціону визнали Товариство з обмеженою відповідальністю «Ореанда-12». Фірма заплатила за нього 1,2 мільярда рублів.


Результати торгів з відчуження пансіонату «Гліцинія» у Нижній Ореанді (Ялта)

АТ «Ореанда-12», за інформацією Федеральної податкової служби Росії, зареєстроване в селищі Ореанда. Власником фірми вказана фізична особа Яніс Ерманіс. Основним видом діяльності підприємства зазначена діяльність генпідрядника/забудовника та операції з нерухомістю.

Спочатку фірма з’явилася в реєстрі у жовтні 2017 року. Але потім її діяльність була припинена через реорганізацію, акціонерне товариство знову відновило діяльність торік у грудні.

Статутний фонд «Ореанда-12» становить лише 10 тисяч рублів. За 2017 рік і половину 2018 року підприємство, за повідомленнями російських електронних сервісів, показало нульовий прибуток, також у фірми є дебіторська заборгованість. Проте вона купує пансіонат за 1,2 мільярда рублів.

Можливо, настільки дорогу покупку змогли собі дозволити акціонери, але жодної інформації про них у відкритих джерелах немає.

АТ «Ореанда-12» не має ні свого сайту, ні публічних контактів, тому ми не змогли з нею зв’язатися.

Жодної інформації про фірму не розкривають і в Мінмайна Криму.

Пансіонат ціною свободи Аксенова

У 2014 році, після російської анексії півострова, у підконтрольному Росії уряді Криму передали сусідні з «Гліцинією» санаторії та Юсуповський палац у безоплатне користування Управлінню справами президента Росії. Загалом російському відомству передали понад 20 об’єктів південнобережної нерухомості. Однак саму «Гліцинію» з переліку цих об’єктів у результаті вилучили. Вона перебувала на балансі «розпорядчої дирекції майна Криму» ‒ відомства, якому підконтрольна Росії влада півострова передала «націоналізоване» кримське майно.

Водночас в українському правовому полі пансіонат «Гліцинія» з 2016 року перебуває під арештом у межах кримінального провадження стосовно підконтрольного Росії уряду Криму Сергія Аксенова про незаконну передачу Росії дитячого табору «Артек» та його майна, серед якого і пансіонат «Гліцинія».


Корпус пансіонату «Гліцинія» у Нижній Ореанді

Оболонський суд Києва заарештував майно табору за клопотанням Головного управління Національної поліції України в АРК та Севастополі. У рішенні суду зазначено, що в списку об’єктів табору наявні житловий фонд, басейни, системи комунікацій та електромереж, база-готель у Сімферополі та пансіонат «Гліцинія».

Через передачу всього цього майна Росії Печерський райсуд Києва у квітні 2016 року дозволив заарештувати Сергія Аксенова.

Як «Гліцинія» йшла та поверталася

В українському правовому полі пансіонат теж має багату історію зміни власників. У різні роки ним володіли Державна податкова адміністрація, парламент України та Державне управління справами президента.

15 років тому власником «Гліцинії» намагався стати російський «ВТБ Банк». У 2004 році, коли колишній президент України, втікач Віктор Янукович очолював уряд країни, пансіонат закріпили за міжнародним дитячим центром «Артек», і тоді чиновники зробили спробу його відчуження на користь «ВТБ Банку». Вартість майна оздоровниці тоді оцінили в 77,9 мільйона гривень. У російських ЗМІ писали, що «Гліцинія» мала стати однією з літніх резиденцій президента Росії Володимира Путіна.


Вихід до моря пансіонату «Гліцинія» у Нижній Ореанді

«ВТБ Банк» тоді встиг перерахувати українській владі третину вартості «Гліцинії», але Майдан і прихід до влади президента України Віктора Ющенка завадили цим планам. Прокуратурі Криму тоді в судовому порядку вдалося визнати угоду незаконною. Щоб повернути пансіонат, у 2008 році парламент України повернув «ВТБ Банку» з держбюджету 36,4 мільйона гривень. Після чого об’єкт повернувся в українську власність.

Чи міг цей сценарій повторитися через 15 років, сказати складно. Але, можливо, і сам покупець пансіонату ще покаже себе.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *