«Без автобусів, води та у фекаліях»: кримчани про життя в Сімферопольському районі

Недоступна медицина, проблеми з транспортом, відсутність води та каналізаційні стоки, що течуть вулицями. Це будні тисяч кримчан лише за декілька кілометрів від Сімферополя ‒ адміністративного центру півострова. Про ці проблеми жителі Сімферопольського району говорять багато років різній владі, але все одно їм доводиться виживати у своїх селах в очікуванні допомоги.

Про те, що в центрі Криму люди не мають елементарних умов для життя, стало відомо під час виїзної наради, з якими кілька місяців їздить регіонами голова підконтрольного Росії уряду Криму Сергій Аксенов. 13 серпня він слухав скарги жителів Сімферопольського району. Щоб розповісти про них, людям не вистачило дев’яти годин. Це абсолютний рекорд за всі попередні наради, які займали удвічі менше часу.

Як розповіли жителі сіл і селищ району, незважаючи на територіальну близькість до Сімферополя, їм не доступні багато благ цивілізації, якими можуть користуватися жителі віддаленіших регіонів півострова.

І йдеться не тільки про черги до дитячих садків і складні умови, в яких змушені здобувати освіту діти. Наприклад, у селі Українка, за чотири кілометри від Сімферополя, школа багато років працює в колишній стайні, збудованій німцями в роки Другої світової війни. 470 дітей навчаються там у дві зміни. Підконтрольна Росії місцева влада планує збудувати для них нову школу, але поки ініціатива тільки на стадії розрахунку вартості та проєктної документації.

Проблема не тільки в тому, що жителям сіл у межах 20 кілометрів від Сімферополя недоступна медицина, оскільки ФАПів там або немає, або в них відсутні фахівці й все одно доводиться їздити до міста (іноді кілька разів).

Жителі Сімферопольського району розповіли про ще більші елементарні потреби ‒ водопостачання, каналізація і транспорт, без яких вони живуть роками.

«Якщо курортники їздять, що ж тепер місцевим робити?»

З транспортною проблемою з початку літа зіткнулися жителі Миколаївки ‒ курортного селища Сімферопольського району, яке має вихід на узбережжя Чорного моря. Це найближчий до Сімферополя курорт, куди їдуть туристи і сімферопольці, які хочуть провести вихідні біля моря.

Жителі Миколаївки поскаржилися Сергію Аксенову, що цього року влада заборонила там продаж пільгових квитків на автобуси під час курортного сезону. Тому люди, які мають право користуватися пільговим проїздом, не мають можливості нікуди поїхати.

Голова підконтрольної Росії адміністрації Сімферопольського району Сергій Донець пояснив, що проблема пов’язана з підвищеним пасажиропотоком, на який транспорт не розрахований.

Чому в такій ситуації чиновники не додали кількість автобусів або рейсів на маршрутах, він пояснити не зміг, але пообіцяв вирішити питання.


Сергей Донець (праворуч)

«Якщо курортники їздять, що ж тепер місцевим жителям робити? Курортний сезон закінчується, а ви все вирішуєте питання», ‒ прокоментував Сергій Аксенов.

Проблемним для місцевих жителів є не тільки відсутність квитків, але й безпека під час поїздок автобусами. Жителька селища Галина Тіунова розповіла, що стан маршруток, які їздять у селищі, загрожує пасажирам.

Коли їздить маршрутка, якщо йде дощ, люди в салоні сидять усі мокрі. У деяких вікна плівкою забиті
Галина Тіунова

«До Миколаївки приїжджають відпочивати люди з усієї Росії. Коли їздить маршрутка, якщо йде дощ, люди в салоні сидять усі мокрі. У деяких вікна плівкою забиті. Я сама їхала, відлетіло колесо. Добре, що не сталося трагедії. Що нам робити?» ‒ запитала жінка.

Сергій Донець підтвердив, що такий автобус дійсно їздив у Миколаївці, але запевнив, що його вже зняли з маршруту, і зараз там ходять автобуси «у нормальному стані». Однак Галина Тіунова його слова спростувала, повідомивши, що в селищі продовжують їздити «ті самі автобуси».

На підтвердження своїх слів вона пообіцяла надіслати Сергію Аксенову фотографії транспорту.


Автобуси в Миколаївці, архівне фото

«Автобус дорогою розсипається, двері відкриваються самі»

Жителі сіл Сімферопольського району скаржаться, що автобуси там ходять з інтервалами у 2-2,5 години, а вечірніх рейсів взагалі немає. Село Мазанка, розташоване за 15 кілометрів від Сімферополя, нещодавно залишилося без автобусного сполучення з найближчими селами, розповідають його жителі.

Якщо не буде у нас цього рейсу, люди ходитимуть пішки
Анастасія Ясинська

«Населення в Мазанському поселенні збільшилося після того, як ми перейшли до Росії. І потрібно було нам додати кількість автобусних рейсів, а у нас його зняли. Це дев’ять рейсів. Дітей дуже багато, і першого вересня буде катастрофа. Якщо не буде у нас цього рейсу, люди ходитимуть пішки», ‒ розповіла активістка громадської організації «Єдність» Анастасія Ясинська.

Заступник міністра транспорту Криму Андрій Ксензов не зміг пояснити, чому рейс зняли. «Якихось спеціальних доручень щодо Мазанки не було», ‒ сказав він.

Сергій Донець, у свою чергу, повідомив, що рейсовий автобус скасували через несумлінного перевізника, і пообіцяв вирішити проблему упродовж тижня.

На перебої в роботі громадського транспорту поскаржилася жителька села Денисівка Олена Голуб. За її словами, у січні цього року в селі змінили розклад автобуса в напрямку Сімферополя. Уже пів року автобус ходить один раз на дві години, що незручно, зокрема, для школярів, які їздять до Сімферополя на позашкільні гуртки.

«У нас дуже багато дітей ходять у гуртки до міста, тому що в селах у нас взагалі нічого немає. У мене дитина шість років займається спортивними бальними танцями. Представляємо Крим в Анапі та Москві. Я дитину на таксі возила кожного дня, щоб не кинути це. Це, вибачте, теж по кишені б’є. А коли приїхали до адміністрації (Сімферопольського району ‒ КР), нам заступник голови адміністрації Руслан Якубов сказав: ваш футбол і танці нас не цікавлять. Не можна так. Це діти!» ‒ розповіла вона.


Руслан Якубов

Сам Руслан Якубов був присутній у залі, але не став коментувати заяву Олени Голуб. Однак на запитання Сергія Аксенова, чи буде він підтримувати футбол, відповів: «Ми будемо підтримувати розвиток молоді».

Проблемним транспортне сполучення залишається для жителів села Донське, теж розташованого за 15 кілометрів від Сімферополя. «У нас автобуси ходять регулярно. Вирушають і приходять вчасно. Але якість транспорту могла б бути кращою. Маршрут 109 «Сімферополь-Донське», який вичерпав себе в принципі, дорогою розсипається, двері відчиняються і зачиняються самі. Маршрут «Сімферополь-Верхньокурганне» через Донське, який займається підвезенням дітей до садка, в такому ж стані. Прийде зима, як діти наші їздитимуть до садочка далі, невідомо. На всі запитання: що нам далі робити? ‒ всі знизують плечима. Перевізник новий транспорт не виділяє, бо немає хорошої дороги», ‒ розповіла жителька села Марія Манько.

Сергій Донець підтвердив, що нових автобусів на цьому напрямку немає, і припустив, що, можливо, ситуація зміниться в жовтні, коли в Мінтрансі проводитимуть нові конкурси серед перевізників на автобусних маршрутах.


Автобус у Криму, архівне фото

«Вода або в сезон дощів, або за 2 тисячі рублів»

Незважаючи на близькість до Сімферополя, багато жителів району роками живуть без водопостачання. Серед проблемних регіонів вони згадують Українку, Курци, Живописне, Мраморне та інші. Через це людям доводиться сподіватися на природу й збирати гроші на купівлю води.

«Село маленьке, близько 20 будинків, живе 200-250 осіб. Це або сім’ї з дітьми-інвалідами, або багатодітні, пенсіонери. Вода в селі є або в сезон дощів, або коли вона йде з гір. Воду купуємо самі, приблизно 2 тисячі рублів за шість кубів (кубометрів ‒ КР)», ‒ розповіла Сергію Аксенову жителька села Мраморне, яка не назвала себе.

Голова адміністрації району сказав, що підвезення води в районі для всіх має бути безкоштовним, оскільки проводиться силами держпідприємства «Вода Криму» за бюджетні кошти. Однак його слова спростував Сергій Аксенов. «Я сьогодні отримую повідомлення, що підвезення води в села мало не по 1,5 тисячі рублів. У селі Українка людям доводиться купувати воду за 1,5 тисячі рублів за шість кубів. На місяць дві-три таких покупки. Багато таких звернень», ‒ наголосив він, зазначивши, що такої суми «бути не повинно».

За інформацією гендиректора держпідприємства «Вода Криму» Володимира Баженова, водопостачання кримчан стає проблемним, оскільки останнім часом практично в усіх свердловинах Сімферопольського, а також Білогірського та Кіровського районів відзначається перевищення удвічі жорсткості та мінералізації води.

«На жаль, має місце збільшення солоності та мінералізації. Це наше спостереження. Представники сільських поселень підтвердять це. У нас є проєкт, який ми робили на замовлення МінЖКГ Криму. Він передбачає доочищення води віялом в усьому Криму. Але оскільки ця технологія на півострові ніде не реалізована, то я не беруся сказати, що якісь позитивні моменти ми отримаємо», ‒ говорить він.

«Фекалії стікають у Салгир, і весь Сімферополь п’є»

Жителям сіл у Сімферопольському районі також доводиться боротися з каналізаційними стоками, які часто течуть прямо вулицями. Така ситуація, наприклад, у селі Кленівка. Голова адміністрації району пояснив, що ситуація склалася так, оскільки мешканці будинку не можуть зібрати суму, щоб відкачати стоки.

Схожа ситуація в Добрівській долині. Місцева жителька Вероніка Зимірова розповіла, що там не працюють очисні споруди, й фекалії теж течуть вулицями.

Фекалії стікають у Салгир, який впадає в Сімферопольське водосховище, і весь Сімферополь їх п’є
Вероніка Зимірова

«Добре просто потопає у фекаліях. Каналізації немає, очисні та насосні не працюють. Ділянки приватних секторів потопають у фекаліях. І я скажу більше: ці фекалії стікають у Салгир, який впадає в Сімферопольське водосховище, і весь Сімферополь їх п’є. Там не те, що запах, там нереально вже ходити. Причому ми зверталися до адміністрації неодноразово, просили допомоги. Це неможливо, коли з усіх боків на тебе течуть фекалії», ‒ стверджує вона.

«Порадували всіх сімферопольців», ‒ пожартував у відповідь Сергій Аксенов.


Photo Gallery:
«Народження» Салгира: біля витоків головної кримської річки(фотогалерея)

Каналізаційні стоки, про які говорить Вероніка Зимірова, текли в Салгир ще до 2014 року. У відкритому доступі є відео, датоване 2013 роком. Але проблему досі так і не вирішили.



Розібратися з ситуацією в Добрівській долині та іншими скаргами жителів Сімферопольського району Сергій Аксенов доручив чиновникам до кінця серпня. У вересні він планує повернутися туди для підбиття підсумків.

Місцеві жителі наголосили, що чекатимуть відповідей на свої звернення і продовжуватимуть домагатися розв’язання проблем.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *