«Нема туриста, який витрачає направо і наліво»: про курортний сезон у Криму

Цього літа росіяни найчастіше літають до Москви, Сімферополя і Сочі – до таких висновків прийшли аналітики туристичного сервісу Туту.ру, вивчивши продажу авіаквитків на дати з 1 червня по 1 вересня 2019 року. При цьому квитки до Криму для росіян, як і раніше, залишаються найдорожчими – 16 202 рублі туди і назад. Політ до Сочі й назад коштує в середньому 15 074 рублі.

За офіційними даними російського Мінкурортів Криму від 26 липня, з початку 2019 року на півострові відпочило 3 мільйона 346 тисяч туристів, що на 11% більше за рівень аналогічного періоду 2018 року. У відомстві стверджують, що середнє завантаження готелів і санаторіїв у Криму становить 79%.



Директор російської асоціації «Турпомощь» Олександр Осауленко вважає, що російські туристи охоче їздять і повертаються до Криму знову.

– Крим якщо не найпопулярніший напрям у Росії, то один із двох найпопулярніших. Та динаміка, яку сьогодні показує Крим – але ж ми зараз на самому піку сезону – дає зрозуміти, що кількість туристів 2019 року однозначно вища торішніх показників. За найскромнішими експертними оцінками, це не менш ніж на 11%, а цілком можливо, що набагато більше. При цьому, звичайно, в російського туриста досить серйозні вимоги. Але коли така маса людей їде – вже називали цифру в 4 мільйони туристів цьогоріч – звичайно, будуть люди, яким щось не сподобалося, які хотіли б щось змінити, на щось звернути увагу. Треба віддати належне туристській владі Криму: вони визнають, що є недоліки. Але нещодавно наводили цифру, що кількість повторних відвідувань 2019 року – понад 30%.

Конкурент анексованого Криму на російському туристичному ринку – Краснодарський край
Олександр Осауленко

За словами Осауленка, конкурент анексованого Криму на російському туристичному ринку – Краснодарський край.

– Все-таки це трохи інша інфраструктура, інші підходи і стандарти. Це територія, яка досить активно в плані туризму розвивалася не останні три-чотири роки, а набагато більш тривалий період. Це Мінеральні Води, це Калінінградська область, яка цікава для багатьох. У першу чергу це території з морським узбережжям, у тому числі Каспійське море. Але, безумовно, Крим у цьому плані за останні роки сильно рвонув вперед.

Голова громадської організації «Курортний Крим» Олександр Бурдонов стверджує, що кримський бізнес із навколотуристичної сфери не виграє від російського турпотоку.

Із точки зору завантаження, судячи з магазинів, послуг, із сервісу на тих об’єктах, які я знаю, в загальному йде зниження
Олександр Бурдонов

-– В принципі, та ж ситуація: бюджетний і малобюджетний відпочинок помітно користується попитом. Відповідно, з точки зору завантаження, судячи з магазинів, послуг, із сервісу на тих об’єктах, які я знаю, в загальному йде зниження. У всіх по-різному: у когось 4%, у когось 20-30%. Щоб у когось стало краще, не пригадаю. Це я порівнюю з 2018 роком. Що стосується завантаження, в липні була погода погана, народу не було, хоча вода прогрілася – і, тим не менш, 50% завантаженння.

Проросійський блогер із Криму Олександр Горний раніше поділився такими спостереженнями щодо курортного сезону 2019 року на своїй сторінці в Facebook:

«Сезон дуже рваний – то пусто, то сумно. Народ поїхав, основна маса туристів на автомобілях. Кочують Кримом, зупиняючись на два-три дні, чим дуже сильно дратують готельєрів та приватний сектор… Готельери просіли на 20-40% у виручці в порівнянні з минулим роком, а кости виросли. Всі сподіваються на відкриття залізничного мосту, але бояться, що поїде ще більш бюджетний клієнт. Абсолютно всі мої співрозмовники проклинають місцеву влада і Мінтуризму Криму. Перші не підготувалися до сезону, залишилися всі системні проблеми. А ось Міністерству кинули пред’яви щодо брехні про зростання турпотоку і повний шоколад. Як мені сказали кілька готельєрів, що якби вони послухали восени мій прогноз, то не вкладалися би в розширення бізнесу… Сезон 2020 року, можливо, і буде більш масовий, але з фінансовий точки зору він буде ще гірший для туристичної галузі – кости виростуть, а маржинальність знизиться. Кримська влада не зможе створити необхідну інфраструктуру для тих, хто поїде на поїздах, як наслідок, ми побачимо серйозні збої і точки напруженості».

Гендиректор Sudak Hostel Наталія Кириченко погоджується зі спостереженнями блогера.

Розкішних умов ніхто з туристів не шукає. Всі звертають увагу в першу чергу на вартість
Наталія Кириченко

​– Сезон 2019 року гірший, ніж 2018-го. Після закінчення футбольного чемпіонату в Крим буквально народ валив, цьогоріч такого ажіотажу не спостерігається. В принципі, я згодна з тим, що пише Олександр Горний. Але оскільки в мене хостел, у мене і є такі мандрівники на два-три дні, які кочують містами. Я спостерігаю, що розкішних умов ніхто з туристів не шукає. Всі звертають увагу в першу чергу на вартість, на ціну й на набір послуг, який пропонується. Такого туриста, який просто б витрачав гроші направо і наліво, його в Криму вже не спостерігається. Економлять на екскурсіях – вважають за краще їхати самостійно, організувати свій відпочинок. Найголовніше, щоб було зручно поспати і вода – помитися. Не можу сказати, що всі поголовно готують на кухні. Є їдальні бюджетні, в Судаку в нас є доставка їжі, цілком нормальна їжа.

Директор української громадської організації «Центр розвитку туризму» Володимир Царук переконаний, що анексованому Криму не варто чекати заможних туристів.

– Ті, в кого є гроші, поїхали в хороші готелі в Туреччину і в Іспанію. У кого грошей поменше, їдуть у Сочі й на інші чорноморські курорти. Ті, у кого грошей взагалі дуже мало, звісно, приїжджають до Криму, але і їх досить небагато. Міст, звичайно, є, але добиратися все-таки досить далеко. Тому все це разом приносить такий результат. Поки не буде більш зрозумілої логістики в Крим і міжнародних рейсів – ми ж бачимо, що в Україні туристів стає більше за рахунок іноземців – не буде і збільшення турпотоку, які б там мости не робили.

Довідка: в російському Мінкурортів Криму раніше заявляли, що анексований півострів 2018 року прийняв 6,8 мільйона туристів, що майже на третину більше показників 2017 року. За даними міністерства, близько мільйона з них нібито були громадянами України. У Державній прикордонній службі України спростували ці дані на підставі показників пасажиропотоку через адмінкордон з Херсонською областю. У той же час українські експерти із кримського туризму неодноразово стверджували, що справжні показники турпотоку в Крим в останні роки після анексії коливаються від 1,3 до 2 мільйонів людей на рік. Держприкордонслужба України неодноразово заявляла, що в Криму завищують цифри про туристів, які приїхали на півострів з материкової частини України. У відомстві зазначали, що влада Криму вважає «туристами» всіх, хто перетинає адмінкордон.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *