Інтерв’ю Артема Ситника для UA: Українське радіо

Про найгучніші антикорупційні справи “Роттердам+” та Окружного адміністративного суду Києва, і не лише в ефірі Українського радіо розповів директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

— Нещодавно відбулась спільна прес-конференція щодо звітування Артема Ситника та Назара Холодницького, очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Чим може похвалитися НАБУ та САП за півроку, що минули?

— Я не буду зупинятись на цифрах. Зазначу лише, що перші звіти роботи ми давали з наростаючим підсумком. З останніх справ зверну увагу на справу щодо посадових осіб адміністративного суду Києва та справу з так званою формулою “Роттердам+”, це та справа, яка дуже довго була на слуху. Нещодавно ми зробили крок, щоб наблизитись до фінального рішення. Також нещодавно були оголошені підозри діючому міністру енергетики (Ігорю Насалику щодо внесення завідомо недостовірних даних до декларації) та ряду інших посадових осіб. Піля зустрічі з новообраним президентом відмічу, що динаміка вхаємодії детективів і прокурорів суттєво зросла.

 

— Щодо справи “Роттердам+”: на даному етапі є шість підозрюваних членів НКРЕКП та ще один фігурант справи — компанія ДТЕК. Коли говорити про 18 мільярдів збитків, як НАБУ їх обчисляло?

— Це питання не входить в компетенцію ані прокурора, ані детективів, згідно законодавства, встановити суму збитків експертним шляхом.  Тривалий час ми не могли отримати висновок експертизи, тому оголошення підозри постійно відкладалось, хоча й була проведена велика робота. Зараз ми будемо проводити додаткові дослідження, бо цим висновком експертизи не охоплений весь період дії формули. Не виключається, що  сума збитків буде ще більшою.

 

— Коли говорити про збиток і ціну: у формулі “Роттердам+” закладена ціна антрацитного вугілля, яке нібито їхало з Роттердаму, тобто фрахт, тому для населення ціна  саме таке. Хоча насправді вугілля їхало з України до Роттердаму і назад, так?

— Це не зовсім так, мова йде не лише про антрацитне вугілля. Якщо говорити просто, то окремі складові формули не знайшли свого підтвердження в ході розслідування, зокрема, славнозвісний “плюс”. Не знайшла підтвердження ціна фрахту, сума реального імпорту склала біля 1 %, хоча згідно паперів це було набагато більше. Також ми досліджували не тільки саму формулу, а й процес прийняття рішення, як його погоджували, хто доповідав. І це все дало підстави стверджувати, що а) є певна необгрунтованість окремих складових формули і б) в справі присутній умисл. Згідно з фабулою підозри, зловживання службовими особами  НКРЕКП в інтересах компанії ДТЕК. Наразі двоє із шести підозрюваних перебувають за межами України, вже зафіксовано, що вони не прибули за викликом. Якщо вони не з1являться нацближчим часом, буде застосовано механізм міжнародного розшуку. Скільки загалом буде обвинувачених, я наразі сказати не можу, ще триває розслідування.

 

— Формулу “Роттердам+” закидали попередній владі і фактично ця справа зрушила з місця вже при новому керівництву. Усі ці речі: затвердження тарифів НКРЕКП і перевезення вугілля — без політичної волі?

— Це не питання до працівника правоохоронних органів, яки керується доказами. Наразі із зібраних матеріалів ми змогли довести необхідність оголошення підозри шести працівникам НКРЕКП. А далі — час покаже. Адже з самого початку з’явилось багато експертів, які доводили, що наші дії непрофесійні і формула обґрунтована. Сам пан Вовк, голова НКРЕКП, не був оригінальним. Він почав писати пости, при тому що ми закликали його прийти до нас і здіснювати сві захист не у Facebook, а в процесуальному руслі.

 

— Ви так доволі позитивно відгукуєтесь про Назара Холодницького, хоча раніше між НАБУ та САП існувало напруження і в медіа говорили, що між вами війна. В яких ви відносинах тепер?

— Я ніколи про нього не говорив ані поганого, ані хорошого. Я говорю постійно лише те, що без антикорупційного прокурора всі наші розслідування не будуть рухатись. Коли рішення прокурорів були незрозумілі, наприклад, коли прокрор приймає рішення, що зібраних доказів достатньо для передачі до суду, а потім приймає рішення, що ні, немає складу злочину. Такі рішення не сприяють конструктивній співпраці. Зараз динаміка змінилася.   

 

— Останніми тижнями вибухнув ще один скандал щодо посадовців окружного адміністративного суду міста Києва, слідчі дії щодо якого проводить НАБУ, а процесуальне керівництво здійснює  управління спеціальних розслідувань Генеральна прокуратура під керівництвом пана Горбатюка. Що це за історія?

— Це не перший випадок, коли НАБУ працює зі слідчими Генпрокуратури. Якщо ми говоримо конкретно про прес-конференцію, яка стосувалась окружного адміністративного суду, то справа, в якій проводились негласні слідчі дії у цьому випадку стосувалась “майданівських” справ. В ході проведення цих дій було отримано шокуючі дані, які вказують на те, що правосуддя використовується для формування державної політики і формування державних органів. Найбільш цинічно, що це спроби формування наглядового органу над судами, який приймає кадрові та дисциплінарні рішення. При цьому використовуєтся інструмент тиску на Уповноваженого з прав людини та багато інших державних органів, а правосуддя здіснюється не в залі засідань, а в кабінеті керівника.  Це дійсно загроза національній безпеці.

 

— Чи правда, що те, що було показано на прес-конференції — це лише вершина піраміди?

— На спільній прес-конференції НАБУ і САП було оголошено те, чого, на думку слідчих і прокурорів, було достатньо для оголошення підозр і в майбутньому вони дійсно були погоджені. З іншого боку, матеріалу там набагато більше, проте НАБУ не є основним органом у розслідуванні і ми обмеженні в розголошенні. Ми направили листа до Генеральної прокуратури з проханням передати нам справу для того, щоб ми були старшими слідчої групи. 

 

— Юрій Луценко достатньо довго тягнув з цією справою. Він казав, що немає достаньо доказів, але потім все підписав. Як відбувається співпраця з Луценком у справі ОАС зараз?

— Як така співпраця відсутня. Я намагався йому зателефонувати, але він не взяв слухавку. На сьогодні цей лист не розглянуто.

 

— Напередодні президентських виборів вибухнів скандал з оборонним комплексом. Журналісти зробили серію матеріалів, після чого почалися перевірки. Там лунали й НАБУ, яке, мовляв, сприяло певним речам і, наскільки мені відомо, ДБР взяло до себе цю справу.  Що зараз з цією справою?

— З цією справою поки що нічого. Ми одразу заявили, що готові передати всі матеріали, і вжити необхідних заходів. 

 

Джерело: https://bit.ly/307pUFL

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *