Троїцьке – єдине село Луганщини, що залишалося без електроенергії, – подали світ…

Троїцьке – єдине село Луганщини, що залишалося без електроенергії, – подали світло

У Троїцькому (Попаснянський район) відновили електроенергію. Село, що опинилося в театрі бойових дій на Дебальцівському плацдармі, на початку року зазнало інтенсивних обстрілів і атак бойовиків із застосуванням важкої артилерії й танків. Тут зруйнована школа й приватні будинки, прямими влученнями з «Градів» пошкоджена стара кам’яна церква, повалені опори ліній електропередач (ЛЕП), є загиблі й поранені серед мирних мешканців. Світло в Троїцькому пропало 21 січня, і ось тепер, через три місяці, його подачу нарешті відновили.
-Троїцьке залишалося єдиним населеним пунктом без електроенергії на контрольованій Україною території Луганщини, – зазначає керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль. – Відновити світло тут було надзвичайно важко, оскільки, по-перше, ЛЕП зазнали сильних пошкоджень, по-друге, підходи до електроопор, що ведуть у село, в багатьох випадках були заміновані, а, по-третє, саме село розтягнуте на кілька десятків кілометрів, відповідно, лінії електропередач тут мають величезну довжину. На відновлювальні роботи довелося витратити величезні кошти й докласти максимум зусиль ремонтних бригад, утім, зараз більша частина села вже зі світлом, а на решту електроенергію подадуть найближчим часом.
На сьогодні на контрольованій урядом території області залишається єдиний населений пункт, у якому внаслідок бойових дій поки що не діє одна із систем життєзабезпечення. Це Трьохізбенка Новоайдарського району, яка все ще без газу. Газопровід, що забезпечував село блакитним паливом, пошкоджений на окупованій території поблизу Сокільників, і допустити туди ремонтні бригади бойовики навідріз відмовилися (взимку одну з бригад навіть обстріляли з мінометів). Щоб подати в село газ, прийнято рішення побудувати газопровід в обхід окупованих територій. Уже розроблений кошторис робіт, фінансування яких на себе візьме обласний бюджет. Після відновлення газопостачання Трьохізбенки усі без винятку населені пункти на контрольованій Україною Луганщині будуть із функціонуючими системами життєзабезпечення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *