“Не вагайтесь. Рухайтеся вперед “.

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер, Kиїв, 26 жовтня 2015 року

Було дуже добре приймати цього тижня в Україні міністра торгівлі США Пенні Пріцкер. Вона оголосила, що Сполучені Штати мають намір надати ще 1 млрд. доларів кредитних  гарантій Україні в 2015 році.

З часу її попереднього візиту 13 місяців тому народ і уряд України стійко зустріли величезні виклики, що постали перед ними, і домоглися помітного прогресу: валютні резерви збільшилися з 5 мільярдів до 12 мільярдів доларів, промислове виробництво стабілізувалося, експорт сільськогосподарської продукції зростає, ваші валюта стабілізувалася, і експерти прогнозують, що у 2016 році повернеться загальне економічне зростання. Такою є віддача від нелегкого, але важливого поступу реформ, що Рада зробила у взаємодії з прем’єр-міністром і президентом.

Попереду в України ще довгий шлях, щоб досягти свого повного економічного потенціалу, і для цього Україна повинна не збиватися з вірного курсу і продовжувати робити значимий поступ у здійсненні реформ. Це має ключове значення не лише для того, аби мати підтримку міжнародної спільноти у найближчому часі, а також абсолютно важливо для створення атмосфери, в якій американські й інші світові компанії, топ-менеджери яких відвідали Україну разом з Міністром торгівлі США Пріцкер, такі як Карґілл, Сітібенк, Дюпон, Ганівелл, ЕнСіЕйч Кепітал, і Вестінгауз, мали впевненість, що сюди можна інвестувати.

Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, керівники американських корпорацій (Cargill, Citibank, Dupont, Honeywell, NCH Capital, Westinghouse), посол США Джеффрі Пайєтт, міністри України, 26 жовтня 2015 року

Раніше на цьому тижні, я пояснював «Голосу Америки» в інтерв’ю, що ці компанії мають нехіть до ризику. “Гроші боязкі”, сказав прем’єр-міністру один з топ-менеджерів, котрі приїжджали з міністром Пріцкер. Вони хочуть бачити, що реформи тривають, а умови МВФ виконуються. Вони хочуть бути певними, що тут така атмосфера, що вони йдуть лише на бізнес-ризики, а не якісь інші невідомі ризики. Лише тоді ви побачите, як вони привозять свої ресурси, свої технології  та свій капітал на український ринок.

Аби це сталося, Україні потрібно впоратися з корупцією, зробити свою інфраструктуру ефективнішою  та привабливішою для інвесторів, зменшити надмірні правила та приписи, підняти професіоналізм судової влади, поліпшити захист інтелектуальної власності, а також удосконалити адміністрування податків.

Із зазначеного перешкодою номер один для отримання швидких інвестицій американських компаній в Україні є проблема корупції. Ось чому ми приділяємо таку увагу генеральній прокуратурі. Ось чому ми так зосереджені на швидкій реалізації нової структури для прокурорів по боротьбі з корупцією, Національного бюро по боротьбі з корупцією – НАБУ. Все це – організаційні заходи, спрямовані на викорінення повсюдної корупції, яка так сильно гальмувала розвиток  України з моменту набуття незалежності. Йдеться про створення розуміння того, що, якщо державний чиновник причетний до крадіжки коштів в українського народу, його буде притягнуто до відповідальності. Йдеться про зміну всієї системи, а не лише однієї або іншої особи.

Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер та Президент України Петро Порошенко, 26 жовтня 2015 року

Уявіть собі, якщо – замість наповнення кишень корумпованих чиновників – ресурси, вкрадені  в українського народу через корупцію, були б звільнені і реінвестовані в економіку України. Уявіть собі, що ці ресурси могли б зробити для сприяння економічному розвитку і широкого добробуту, яких українських народ прагне і заслуговує.

Ми знаємо, що ці зміни є важкими. Не тільки для українського уряду, але й для українського народу. Ось чому доходи від кредитних гарантій, про які міністр торгівлі США Прітцкер оголосила, будуть спрямовані на те, щоб допомоги українському уряду захистити громадян, найбільш вразливих до впливу економічних коригувань необхідних для здійснення реформ .

Як зазначив один з американських топ-менеджерів президенту і прем’єр-міністру на початку цього тижня, “Не вгайтесь. Рухайтеся вперед”. Рішуче запровадження реформ та прискорення процесу реформування будуть на користь  народу України. І на підтримку цього процесу  Сполучені Штати й надалі надаватимуть всю свою енергію.


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *