Український науково-технологічний центр: 20 років підтримки заради світової безпеки

Автор посту: Саймон Лімаж, заступник помічника Держсекретаря США з питань нерозповсюдження, Держдепартамент США

Статуя “Перекуємо мечі на орала” біля штаб-квартири ООН в Нью-Йорку

Неподалік від будівлі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку стоїть бронзова статуя людини з мечем, який перетворюється на рало. Це зображення людини, яка прагне покласти край війні і перетворити жахливі знаряддя війни на інструменти для мирних потреб, створив скульптор Вучетич, радянський митець, який народився в Україні. Після розпаду Радянського Союзу в 1990-і роки Україна стала світовим лідером у сфері зусиль, спрямованих на непоширення зброї масового знищення і зробила надзвичайний внесок у глобальний мир і безпеку. Одним із яскравих прикладів цього стала розробка і відкриття Українського науково-технологічного центру (УНТЦ), який зараз відзначає своє 20-річчя. Цей центр сьогодні є справжнім відображенням символізму скульптури Вучетича.

Протягом останніх двадцяти років Молдова, Азербайджан, Грузія, США, Швеція, Канада та «Євроатом» приєдналися до України для створення інноваційного центру, який би спрямовував надбання і знання вчених, що розробляють зброю, на мирний шлях. Сьогодні Український науково-технологічний центр став майданчиком для  співпраці близько 21 000 вчених, з яких майже 12 000 займалися розробкою зброї ще за радянських часів.

Уже понад 20 років основним завданням УНТЦ є підтримка світової безпеки через сприяння громадським науково-технічним об’єднанням, які працюють з проблемами глобальних загроз у галузі безпеки та непоширення зброї. Загалом, УНТЦ підтримує відповідальні дослідження вчених і фахівців з найрізноманітніших дисциплін.

Ось деякі з багатьох досягнень УНТЦ:

  • майже 20-річне партнерство УНТЦ з Національним інститутом раку США дозволило дослідникам розробити методику з вивчення наслідків радіоактивного забруднення після аварії на Чорнобильській АЕС. Отримані результати було використано для захисту дітей від катастрофи на атомній електростанції в префектурі Фукусіма, Японія. Результати обох досліджень публікувалися в поважних наукових журналах.
  • УНТЦ підтримує співпрацю між Україною і Сполученими Штатами в галузі досліджень космічного простору з мирною метою на Міжнародній космічній станції. Ці дослідження включають вивчення аспектів біологічної науки і мікрогравітації. Багато з цих проектів було втілено на базі Міжнародної космічної станції.
  • Вчені УНТЦ продовжують брати участь у здійсненні екологічних оцінок, відновлення і довгострокового моніторингу районів, постраждалих від катастрофи на Фукусімі. Дослідники розробили методи, які дозволяють зменшити обсяг радіоактивних відходів і продовжувати відстежувати прояви радіоактивного забруднення лісових екосистем.

Майбутні дослідження буде зосереджено на хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних наслідках вибуху, з метою боротьби з терористами, які прагнуть використовувати зброю масового знищення зі злочинною метою. УНТЦ підтримуватиме проекти, які підвищують безпеку патогенів, що викликають ризик поширення; пропагують безпечну і відповідальну поведінку у сфері біологічних наук;  розробляють контрзаходи для подолання захворювань, які швидко поширюються. УНТЦ так само планує підтримувати проекти покращення моніторингу комерційного використання радіоактивних матеріалів у геологічних розвідках нафтових свердловин, а також підвищення безпеки при транспортуванні ядерних матеріалів.

З 1995 року Український науково-технологічний центр отримав фінансування з боку США у розмірі понад  $166 млн. Протягом 20 років Центр став бастіоном боротьби з тими, хто намагається розробити зброю масового знищення шляхом використання найкращих інтелектуальних потужностей регіону. Досягнення цього Центру, можливо, не з’являться на шпальтах центральних газет, але його успіхи важко переоцінити. Більше про Український науково-технологічний центр можна дізнатися тут: www.stcu.int


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *