Правила Різдвяного посту в УГКЦ

Різдвяний піст розпочинається 28 листопада і триває до 6 січня включно. Згідно з приписами партикулярного права УГКЦ, протягом цього часу вірні зобов’язані у всі середи і п’ятниці утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв. В інші дні дозволені усі види їжі. У всі дні посту (винятком є 31 грудня і 1 січня) потрібно утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах.

Від посту звільняються: діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років; важкохворі; вагітні; матері після пологів і ті, що годують грудьми; ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує 8 годин); ті, що важко працюють; ті, що харчуються зі столу інших; убогі, котрі живуть з милостині.
В окремих випадках звільняти від обов’язку постити може місцевий ієрарх (єпископ або довірений священик), заохочуючи в цьому разі до діл побожності та милосердя.

Також пригадуємо, що піст не полягає лише у невживанні якихось страв чи стриманості від веселощів. Це насамперед духовне приготування до зустрічі з народженим Христом. Час посту є нагодою через молитву і вже згадану стриманість роздумати над тим, до чого наше серце прив’язане і звільнити його для Бога.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *