Українські колядки в Харкові

Останні роки Україна демонструє феномен природного відновлення української сутності практично у всіх галузях соціального, культурного і професійного буття суспільства. Варто було принаймні хоч натрохи адміністративно ослабити агресивний потік російського шовіністичного медіа-впливу на українців і результат став всім очевидним. Україна поволі наповнюється українським змістом і починає жити за українськими вимірами.

Чи не найкращим свідченням цього процесу є поступове відродження в Україні української обрядовості. Не декларативно-фестивальної, але вжитою в реальний сучасний духовний, і соціально-культурний простір та побут простих мешканців.

Особливо сприятливими до поновлення стали різдвяна свята. Відгороджене від пострадянських новорічних святкувань народне вшанування народження Спасителя перестає бути екзотикою, а поволі набуває питомих українцям форм і сенсів. Колядки, щедрівки, віншування, традиційні Вертепи нині сприймаються у нас на Харківщині вже зовсім по-іншому, ніж навіть ще 10 років назад. Відступають у небуття байдужість, настороженість та нещира соромливість. Натомість харків’яни все частіше привітно і усмішно вітають колядників, часом підспівують і заохочують їх не лише добрим словом, але й пожертвою до міху.

Поступовій зміні на краще у ставленні до своєї місії цього року відчув і колядницький гурт Спілки Української Молоді. Понад тиждень виступів у християнських храмах, різноманітних установах й «просто люди» на вулицях, площах, на вокзалах, електричках, магазинах, кав’ярнях, супермаркетах підтвердив приязне ставлення харків’ян до народних українських звичаїв на честь Рождества Христового.

Харків’яни поволі звикають до того, що вони мешкають не лише у «прикордонному», але й суто-українському місті з його історією, традиціями й новою, українською перспективою. І коли колядники завершують свої виспіви словами «Христос народився» – вже чимало місцевих жителів відповідають «Славімо його!». Отже, наша праця вже є немарною.

Павло КЛЕНЕНКО, Харків

Фотозвіт:

Світлини є тут

А також тут

І тут

Відео:

А також дивіться ще за цим посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *