Плекати паростки таланту

Днями в Новограді-Волинському, на батьківщині Лесі Українки, відбулося урочисте вручення нагород учасникам конкурсу «У пошуках літературних талантів», у якому взяло участь 376 юних літераторів з усіх куточків України.

Творче змагання проводиться вже другий рік за підтримки Київської організації Національної спілки письменників України, Міністерства культури та Міністерства і науки. Меценат конкурсу — письменник і громадський діяч, лікар і мандрівник Микола Хомич.

До речі, 21 травня під час Книжкового Арсеналу презентувався збірник творів переможців минулорічного конкурсу (видавництво «Самміт-Книга»), виданий коштом Миколи Хомича.

Цього року найбільшу кількість творів надіслали з Херсонської та Закарпатської областей. Найчастіше юні конкурсанти зверталися до теми моралі, проблем сучасної сім’ї, любови до України, війни на Донбасі, стосунків між дорослими та дітьми, дружби й кохання. На конкурс надійшли твори найрізноманітніших жанрів — романи, повісті, оповідання, казки, есеї, вірші, поеми, байки…

Членами журі були письменники В’ячеслав Медвідь (голова), Станіслав Бондаренко, Володимир Даниленко, Галина Пагутяк, Юрій Ковальський, Володимир Каденко, Заза Пауалішвілі, Вано Крюгер, Микола Хомич. Ретельно простудіювавши всі надіслані на конкурс творчі роботи, вони визначили переможців: перше місце в номінації «Поезія» виборола 15-річна Софія Бурда із смт Великий Березний (Закарпаття), яка вразила дорослими поетичними рефлексіями на теми материнства та батьківства, друге місце дісталося 17-річній Анні Маліцькій з Одеси, третє —15-річній Софії Кирилюк з м. Бараш (Рівненська обл.).

У номінації «Проза» призові місця розподілилися таким чином: першу сходинку посів 17-річний Валерій Якубович із сел. Велика Прага (Кропивниччина) зі своєю пригодницько-фантастичною повістю «Острів», другу — 11-річна Аліса Герман з Києва, третю — 17-річна Марія Тихоненко з Білої Церкви (Київщина).

19 травня переможцям вручили грошові премії, дипломи і статуетки Лесі Українки. Церемонія відбулась у Літературно-меморіальному музеї великої української поетеси, розташованому в будинку, де вона народилася майже півтора століття тому, — тож діти символічно отримали Лесине благословення. Також на честь юних талантів закладено трояндову алею в саду Косачів при гімназії ім. Лесі Українки — своєрідну «алею літературних зірок», адже всі шестеро маленьких зірочок лишили відбитки своїх талановитих рук на сирих бетонних плитах, що їх, як і торік, умонтують в ажурову ковану арку. На завершення відбулося літературно-музичне свято в Музеї родини Косачів із читанням творів лавреатів та дипломантів. Цікаво, що Валерій Якубович і дипломант у номінації «Проза» Оксана Лещенко (обоє з Великої Праги на Кропивниччині) вдалися до такого модерного засобу представлення своїх повістей, як бук-трейлер.

Музичною окрасою свята стали виступи камерного ансамблю новоград-волинської школи мистецтв «Classik», співачки Христини Халімонової (Київ), співачки-шансоньє Люцини Хворост (Харків), яка зокрема порадувала слухачів прем’єрою пісні «Сусіди» на текст харківської поетеси Лариси Вировець. А письменника і барда Володимира Каденка не зупинило навіть те, що напередодні на його гітарі порвалася струна, — і він виконав а-капела українську народну пісню «Ой ти, дівчино, зарученая…», а потім сів за рояль і зачарував усіх шедевром французького шансону — піснею Іва Монтана «Les Feuilles Mortes» («Зів’яле листя», автори слів і музики — Жак Превер і Жозеф Косма).

За словами поетеси Лесі Мудрак, яка вела цей літературно-музичний дивертисмент, «у розвинутих країнах до ранньої творчости прикута увага всього суспільства». Леся Українка почала писати у 9-річному віці, Артюр Рембо — у 6 чи 7 років, і якби перші ж їх кроки в літературі не були підтримані й заохочені, то хтозна — може, й не стали б вони світочами української і французької поезії. Тож Всеукраїнський конкурс «У пошуках літературних талантів» виконує мега-важливу місію: вибудовує ланцюжок літературної та культурної спадкоємности, збираючи обдарованих дітей з усієї України й даючи їм змогу представити свою творчість і дістати фахову її оцінку від визнаних майстрів пера, зрештою — відчути свою потрібність.

До речі, вони, майстри, теж збагатилися завдяки конкурсу новим досвідом. Як зізнався Володимир Каденко, «ми сьогодні стаємо кращими завдяки вам, завдяки сльозам, які ви проливаєте, завдяки вашому натхненню, ставленню до життя, до творчости».
Щиру підтримку учасникам конкурсу висловив і російський письменник та дисидент Андрій Дмітрієв, який мешкає нині в Києві.

Олена О’Лір

Софія Бурда, переможниця конкурсу в номінації «Поезія», лишає відбитки рук на бетоні

Софія Бурда, переможниця конкурсу в номінації «Поезія», лишає відбитки рук на бетоні

Валерій Якубович, переможець у номінації «Проза», лишає відбитки рук на бетоні

Валерій Якубович, переможець у номінації «Проза», лишає відбитки рук на бетоні

Володимир Каденко з лавреатським дипломом і призом — статуеткою Лесі Українки

Володимир Каденко з лавреатським дипломом і призом — статуеткою Лесі Українки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *