Крути — Ви не забуті! Харків’янам представили довгоочікуваний фільм про …

Крути — Ви не забуті! Харків’янам представили довгоочікуваний фільм про героїв оборони Крут.

У заповненій глядачами залі кінотеатру “Планета кіно” 6 лютого відбувся допрем’єрний показ стрічки “Крути 1918”. Це художній фільм за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року. В ході боротьби Україні за незалежність від навали зі сходу, двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у чарівну киянку Софію. Більшовики підступають до Києва, місто заповнене “червоними” агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами та студентами. Чотири сотні юнаків стають проти 4-тисячного добре озброєного війська “червоних”.

Як розповіли організатори, проект цього фільму став одним з переможців Дев’ятого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно у сесії ігрових тематичних фільмів до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки та до 100-ї річниці Бою студентів під Крутами. Він отримав 26 млн. грн. державної фінансової підтримки при загальному бюджеті 52 млн. грн.

Зйомки фільму стартували 8 вересня 2017 року в Межигір’ї, колишній резиденції Януковича, де було відтворено французькі локації стрічки, наприклад, ставку начальника Генерального штабу французької армії генерала Фоша.

Історичний костюмований екшн “Крути 1918” знімався з вересня 2017 по січень 2018. Протягом осені-зими 2017 знімальна група провела складні постановочні зйомки — з використанням спец- та піротехнічних ефектів, а також, за участю великої кількості акторів масових сцен, тварин та каскадерів. Основні зйомки тривали протягом жовтня-грудня і знімалися здебільшого у Києві — Софійська площа, Київська фортеця — в Косому капонірі, вулиці міста. Саму станцію Крути, яка фізично розташована в Чернігівській області, знімали у селі Сигнаївка Черкаської області.

У фільмі були задіяні близько 1000 акторів та 2000 одиниць зброї.

Станцію Крути знімали на Черкащині, в селі Сигнаївка — на самій станції Крути на Чернігівщині наразі зведено меморіал героям-крутянам. А в Сигнаївці залізнична станція, будівля вокзалу, що побудована наприкінці ХІХ століття майже на 100% відповідають і архітектурі, і епосі часів оборони станції Крути. За словами членів знімальної групи місцеві мешканці взяли участь у зйомках фільму в ролі акторів масових сцен.

Бій знімали під Києвом, біля села Підгірці. У зйомках бою взяло участь 150 військовослужбовців Президентської бригади Нацгвардії України, які грали і “червоних”, і бійців армії УНР. Усі вони вперше були на знімальному майданчику в ролі акторів. Саме завдяки нацгвардійцям українські військові початку ХХ сторіччя у фільмі майже нічим не відрізняються від сучасних вояків – такий самий вишкіл, навички, вміння поводитися зі зброєю.

Під час зйомок було використано в цілому близько 2 тисяч одиниць зброї початку XX століття, яка не тільки ефектно виглядала, а й по-справжньому стріляла (холостими, звичайно). Близько 2 тисяч холостих патронів – саме стільки було витрачено під час зйомок.

Батальні сцени запеклих боїв між крутянами та більшовиками та фінальні сцени знімали під час лютих морозів. Позначка термометру сягала температури 17-20 градусів морозу. Тоді актори 100% синхронізувались зі своїми героями, які 100 років тому були вдягнені не так, як зараз екіпіровані сучасні українські військові.

Як стверджують учасники процесу створення української кінострічки “Крути 1918”, цей фільм в першу чергу — художній фільм, а не реконструкція тих подій. Більшість героїв — збірні образи. Але є і історичні персонажі – Симон Петлюра (Дмитро Ступка), Михайло Грушевський (Сергій Дзялик), Аверкій Гончаренко (Олексій Тритенко), Михайло Муравйов (Віталій Салій).

У Харкові стрічку представили актори Андрій Федінчик та Олексій Тритенк.

Кінострічка “Крути 1918” виходить у широкий прокат з 7 лютого 2019 року.

Олександр КУЗЬМЕНКО,
Харків

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *