8 квітня 1918 року у Костянтинограді (тепер це Красноград Харківської обл.), …

8 квітня 1918 року у Костянтинограді (тепер це Красноград Харківської обл.), визволеному напередодні від московських військ українськими військами, на головній площі міста відбувся військовий парад визволителів. Це були Запорозький кінний полк ім. Костя Гордієнка та Гайдамацький піший полк (командир – Володимир Сікевич на фото). Гайдамаки щойно прибули з Києва й приєдналися до визвольного походу українських військ на схід України. Гайдамацький полк був сформований в Києві з Гайдамацького кошу Слобідської України, створеного й очолюваного Симоном Петлюрою. Уряд УНР після визволення Києва примусив Симона Петлюру до звільнення з посади, перетворив його кіш на піший полк, а його командиром призначив Володимира Сікевича.
Парад у Костянтинограді мав такий вплив на мешканців міста, що понад 100 юнаків з нього вступило добровольцями до українського війська.
————————————
А от,що згадував Всеволод Петрів командир гордієнківців:

По сніданні пішли не на танці, а на параду, бо прояснилося і
площа почала наповнятися возами, прийшли і наші сотні з Піщанки з юрбою селян, а разом з ними прийшла і кінна сотня Слобожанських гайдамаків, 60 їздців з цим веселим, гарненьким хлопчиком на чолі, який своїми русявими кучерями звертав мою увагу в Києві під час дефіляди українських військ. Він доклав, що Слобожанська піхота вже в Карлівці, що вона везе нам зброю та що збірає там вози і внедовзі буде тут.

Наша дефіляда пройшла майданом дуже гарно, причому в кінці її машерував пішки, але вже з оселедцями, наш новий актив.

По дефіляді зголосилися нові добровольці, теж понад сто молодих хлопців, переважно з селян і з тих великих осель, що були довкруги Конграду.

// Всеволод Петрів. Військово-історичні праці. Спомини

На фото генерал Сікевич

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *