Чимало відомих людей прославили Харків. Однак прізвище родини Алчевських …

Чимало відомих людей прославили Харків. Однак прізвище родини Алчевських особливе для нашого міста.

У цей день, 16 квітня 1841 року, народилася Христина Данилівна Алчевська – педагог, письменниця, перекладачка, фундаторка жіночої освіти у Харкові.
Власним коштом Христина Алчевська утримувала недільну жіночу школу для дорослих понад 50 років. Незважаючи на заборони українського слова у Російській імперії, у школі завжди лунала українська мова. Особливе місце посідала творчість Тараса Шевченка. У дворі дому Алчевських постав перший пам’ятник Кобзарю в Україні, щоправда влада змусила його швидко прибрати.

Алчевська значну вагу приділяла не тільки освіті, а й вихованню, насамперед йдеться про позакласне читання. Вона розробила метод вивчення читацьких інтересів. На основі численних відгуків був укладений покажчик книжок для народного й дитячого читання «Что читать народу?» в 3-х томах.

У своїх мемуарах «Передуманное и пережитое» Христина Алчевська писала про свою любов до України, українського народу, розповідала, як виховувала такі почуття не лише в учениць, а й у своїх власних дітей. Разом зі своїм чоловіком Олексієм Кириловичем вони виховали шістьох дітей, кожен з яких був яскравим талантом у своїй царині. Дмитро Алчевський присвятив себе науці і став кандидатом природничих наук. Григорій Алчевський був популярним композитором та співаком. Ганна Алчевська викладала в жіночій недільній школі, непогано малювала. Микола Алчевський створив буквар для дорослих українською мовою. Іван Алчевський – відомий тенор. Христя Алчевська – письменниця, педагог, перекладачка.

Група підтримки Харківського представництва УІНП

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *